Hvis vi ansatte i skole og barnehage ikke har mer tillit hos egne politikere enn det Rosvold Andersen uttrykker, så er jeg svært skuffet.

1 month ago 33



Som rektor i Kristiansand kommune, har jeg behov for å svare ut en del av påstandene som Helèn Rosvold Andersen kommer med i hennes innlegg “Ta barna ut av barnehagen og skolen” datert 17. august.

Foto: Jacob J. Buchard

En del av utsagnene i innlegget er misvisende og til dels feil.

Hun skriver at oppvekstdirektør Kristin Eidet Ropstad har opplyst at skolene selv kan bestemme hvordan vi deler informasjon om pridemarkering kommende uke. Dersom skolene ikke deler denne informasjonen, anser Rosvold Andersen det som en sak som vil få store konsekvenser for alle barn. Så store at “deres ve og vel ikke blir ivaretatt”. Så vidt jeg vet, har alle skoler en form for ukeplan som publiseres for foresatte. Her kommer det også frem hvilke hovedtema skolen jobber med. Heldigvis har vi også en læreplan vi forholder oss til, og tema og undervisningsopplegg er bygget på denne. Jeg synes det er vanskelig å forstå at en eventuell manglende informasjon kan ha så stort skadeomfang. Det er i så fall første gang jeg har hørt at dårlig informasjon kan ødelegge noens ve og vel.

Ta barna dine ut av barnehagen og skolen!

Videre skriver Rosvold Andersen at Pride har en tydelig agenda, nemlig å synliggjøre et stort mangfold av kjønn, sex og kjærlighet, og at markeringen av Pride derfor står for noe mer enn det som fremgår i opplæringsloven. Jeg vet ikke hvor hun har disse opplysningene fra, men det hun unnlater å skrive, er at Pride er en feiring av kjærlighet, inkludering og mangfold, og retten til å elske hvem man vil (Udir).

Denne markeringen er også en kilde til kunnskap og synliggjøring av skeiv historie, kultur og identitet, og det er denne definisjonen av Pride vi i skolen forholder oss til.

I opplæringsloven står det at opplæringen i skolen skal “åpne dørene mot verden (...) og gi elevene innsikt kulturelt mangfold og vise respekt for den enkeltes overbevisning”.

Men kanskje den aller viktigste setningen står i læreplanverkets overordnete del (Kunnskapsløftet 2020): “Skolen skal gi elevane historisk og kulturell innsikt og forankring, og bidra til at hver elev kan ivareta og utvikle sin identitet i et inkluderende og mangfoldig fellesskap.”

Grunntanken om at alle mennesker er like mye verdt, uavhengig av religiøs tilhørighet og det som ellers skiller oss, står også godt beskrevet i Kunnskapsløftet. Derfor stemmer det ikke, når Rosvold Andersen påstår at vi i skole og barnehage ikke har mandat til å løfte dette frem for elevene våre.

Rosvold Andersen påstår at barn nå skal feire en “radikal kjønnsideologi” i uka som kommer. Jeg vet ikke hvor hun tar dette fra, men det er i alle fall ikke fra noen læreplan eller opplæringslov. Hvis vi ansatte i skole og barnehage ikke har mer tillit hos egne politikere enn det Rosvold Andersen uttrykker, så er jeg svært skuffet.

På min skole er alle like velkomne. Barn og voksne. Skeive og heterofile. Uansett hvilken religion, etnisitet eller bakgrunn du har. Jeg har full tillit til at mine ansatte følger dette, og forventer også at politikerne har samme tillit til oss som jobber med barn og unge. Alle skal oppleve et trygt og godt fellesskap, slik vi er forpliktet til å gi. For meg vil det ikke være inkluderende å legge opp til at noen barn skal måtte være hjemme under deler av undervisningen. Alle skal oppleve seg inkludert, og vi skal kunne tåle hverandres ulikheter. Men dette skjer bare gjennom at vi lærer om hverandres ulikheter, og at vi kan forsøke å se disse ulikhetene ut fra et medmenneskelig hensyn. Da må vi kunne tåle å høre og se på skeive sørlandsdager, et regnbueflagg eller lære om ulik kjønnsidentitet.

Min oppfordring er derfor; send barnet ditt på skolen, også neste uke. Stol på at skolen/barnehagen har satt seg inn i temaet og at de klarer å tilpasse opplæringen til det nivået barnet er på. Ha tillit til at vi alle setter menneskeverdet fremst, og at vi har fokus på inkludering - for alle! Og har du spørsmål så ta direkte kontakt med skolen din!

Happy pride!

Read Entire Article