Hvilke land anerkjenner Palestina som stat? Og hvorfor skjer det nå?

3 weeks ago 22



Den 28. mai blir Norge det 144. landet i verden til å anerkjenne Palestina. Her er landene som gjorde det før oss.

I flere europeiske land har det vært en sterk folkelig mobilisering til støtte for den palestinske saken siden krigen på Gazastripen brøt ut i fjor høst. Her fra en demonstrasjon i Barcelona i januar. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

Publisert: 22.05.2024 14:07

Statsminister Jonas Gahr Støre erklærte onsdag morgen at Norge vil anerkjenne Palestina som en selvstendig stat. Kort tid etter kom bekreftelsen fra Irlands og Spanias regjeringer om at de vil gjøre det samme.

Anerkjennelsen vil tre i kraft tirsdag den 28. mai.

Her er seks spørsmål og svar om anerkjennelsen og hvorfor det skjer nå.

Hvor mange land anerkjenner Palestina som stat?

Norge blir det 144. landet i rekken til formelt å stille seg bak palestinernes krav om en selvstendig stat.

Fra før hadde 143 av FNs 193 medlemsland gjort det samme.

Hvilke land er det?

Svært mange av landene som anerkjenner Palestina, ligger i Afrika, Asia og Sør-Amerika.

Blant de vestlige landene som sto på listen før Norges kunngjøring, finner vi blant annet Sverige, Island og Polen.

I kartet under kan du se alle landene som har anerkjent Palestina:

Hvilke land har ikke anerkjent Palestina som stat?

Blant landene som ikke har anerkjent Palestina, finner vi tradisjonelt sterke støttespillere av Israel som Tyskland, Storbritannia og USA. Heller ikke mektige europeiske land som Frankrike og Italia har stilt seg bak kravet.

Amerikanerne har sagt de støtter en tostatsløsning på konflikten. Men de er kritiske til en ensidig anerkjennelse av Palestina, for eksempel gjennom FN-systemet. De mener at anerkjennelse bare kan skje etter at partene har forhandlet frem en løsning på konflikten. USA mener også at anerkjennelse kun kan skje når resten av regionen anerkjenner Israel som en uavhengig jødisk stat.

Blant Norges naboland står hverken Danmark eller Finland på listen over stater som har anerkjent Palestina.

I forrige uke sa Danmarks statsminister Mette Fredriksen at danskene bare kan akseptere en palestinsk stat som del av en fremforhandlet tostatsløsning. Danskenes holdning ligner altså amerikanernes.

– Vi kan bare akseptere en palestinsk stat hvis det er full anerkjennelse av Israels rett til å eksistere, sa Fredriksen.

Har Sverige anerkjent Palestina som stat?

Sverige anerkjente Palestina allerede i oktober 2014. Før dem var det bare Island blant de nordiske landene som hadde gjort det samme.

– Formålet med Sveriges anerkjennelse er å bidra til målet om at Israel og Palestina kan leve side ved side i fredelig sameksistens, sa daværende utenriksminister Margot Wallström.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kunngjorde onsdag at regjeringen vil anerkjenne Palestina som en selvstendig stat fra 28. mai. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Hvorfor velger Norge å anerkjenne Palestina som stat nå?

At Norge ikke har gjort det tidligere, har ofte vært forklart med at en anerkjennelse må skje til riktig tid.

Etter terrorangrepet mot Israel den 7. oktober og den påfølgende krigen på Gazastripen har spørsmålet om anerkjennelse igjen klatret opp på den politiske agendaen. I høst vedtok Stortinget å be regjeringen om å anerkjenne Palestina «på et tidspunkt der en anerkjennelse kan ha positiv innvirkning på en fredsprosess.»

Støre trakk frem flere grunner til at regjeringen mener tidspunktet for anerkjennelse er det nå:

  • Den katastrofale situasjonen på Gazastripen og uroen i regionen for øvrig.
  • Økt oppslutning i FN-systemet rundt behovet for å styrke palestinernes stemme internasjonalt.
  • Økt støtte også i Europa til en uavhengig palestinsk stat.
  • Behovet for å støtte de arabiske landenes visjon om fred i regionen.

– Den pågående krigen i Gaza har vist enda klarere at fred og stabilitet forutsetter en løsning på det palestinske spørsmålet. Krigen er et bunnpunkt i en langvarig, negativ utvikling i den israelsk-palestinske konflikten. Vi må mange år tilbake for å finne en tilsvarende alvorlig situasjon i Midtøsten som i dag, sa Støre.

Til Aftenposten sier utenriksminister Espen Barth Eide at det samtidig er større støtte til en tostatsløsning i verdenssamfunnet enn noensinne.

Både USA, G20-landene og i praksis alle landene i FNs Sikkerhetsråd mener det ikke finnes noe alternativ, ifølge Barth Eide.

Er det ventet at flere andre land vil anerkjenne Palestina som stat?

EU-landet Slovenia har sagt de vil anerkjenne Palestina innen 13. juni.

Read Entire Article