Hva er den virkelige syretesten på om en by fungerer?

4 weeks ago 17



 Oslo har de siste 20 årene vokst med cirka 200.000 innbyggere, skriver Rasmus Reinvang. Her bygges det i Bjørvika i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

Hvordan får vi til å utvikle Oslo som en god og bærekraftig by?

Publisert: 07.04.2025 07:00

I en kronikk i Aftenposten 12. mars tegner arkitekt og byplanlegger Gerrit Mosebach et bilde av byutviklingsorganisasjonen Oslo Metropolitan Area (Oma) som en mektig PR-organisasjon for byutvikling.

Han skriver at Oma dominerer mediene, resirkulerer politikere gjennom skjulte nettverk inn i maktens korridorer, at arkitekter ikke tør å opponere mot den, og at opportunistiske forskere samarbeider med organisasjonen.

Men bortsett fra den konspiratoriske undertonen er det mye i det Mosebach skriver, som jeg er enig i.

Krever et tett og velfungerende arbeid

Byutvikling er komplekst, og systemet vi har i Oslo, er langt fra perfekt. Kommunen setter rammene og de overordnede målene, mens private aktører står for størstedelen av utbyggingen av nye boliger og næringsbygg. Dette krever et tett og velfungerende samarbeid mellom offentlig og privat sektor, noe som fordrer tydelige roller, åpne prosesser og en felles forståelse av hvem som har ansvar for hva.

Oslo skiller seg ut fra mange andre byer. Kommunen har hverken store tomtereserver eller budsjetter til å drive omfattende utvikling i egen regi. Vi er derfor avhengige av samspillet mellom offentlig styring og private investeringer. Når dette fungerer, skaper vi en god by.

Folk ønsker å bo i byen. Oslo har de siste 20 årene vokst med ca. 200.000 innbyggere. Alt nytt har ikke vært vellykket, men overordnet sett har dette gjort Oslo bedre. Og folk fortsetter å flytte til Oslo. Et av de største problemene vi har i dag, er at vi ikke klarer å bygge den gode byen raskt nok. Og i mellomtiden stiger boligprisene.

Så hvordan får vi til å utvikle Oslo som en god og bærekraftig by?

Ingen utvikler en by alene

Mosebachs kanskje aller viktigste poeng er at byutvikling er mer enn eiendomsutvikling. For å lykkes må vi ha ambisjoner utover oss selv. Byutvikling er ikke en serie enkeltprosjekter, men en kompleks vev av sammenkoblede interesser og motsetninger.

Det å finne helhetlige løsninger krever kunnskap, åpenhet og vilje. Dette er ikke enkelt. Planprosesser er kompliserte og ofte vanskelige å navigere i. Medvirkning kan være krevende. Folk blir invitert inn, men føler seg ikke nødvendigvis hørt.

Så hva skal til?

I Oma tror vi på kraften i å snakke sammen. Ingen utvikler en by alene. Vi må samarbeide på tvers og lytte til hverandre. Derfor arrangerer vi diskusjonsarenaer som Oslo Urban Week, og derfor legger vi til rette for ekspertgrupper og områdeforum. Våre medlemmer er alt fra Oslo Badstuforening og kreative arkitektkontorer til store eiendomsutviklere. Det de har til felles, er at de brenner for byen.

Den virkelige syretesten på om en by fungerer, ligger i samspillet mellom enkeltprosjektene. Og fordi byutvikling er mer enn eiendomsutvikling, finnes Oma.

Read Entire Article