Hva betyr FNs resolusjon om våpenhvile på Gazastripen?

1 month ago 28



Etter flere mislykkede forsøk klarte FNs sikkerhetsråd å vedta en resolusjon om våpenhvile på Gazastripen. Hva innebærer det?

Store deler av Gazastripen er bombet i stykker, og nær 32.000 palestinere skal være drept. Bildet ble tatt 31. oktober 2023. Foto: STRINGER / Reuters

Publisert: 25.03.2024 22:32

FNs sikkerhetsråd vedtok mandag en resolusjon som krever umiddelbar våpenstillstand på Gazastripen under ramadan, som avsluttes om to uker.

Samtidig ber Sikkerhetsrådet om at denne våpenstillstanden skal føre til en varig våpenhvile og at alle gisler som holdes av Hamas i Gaza skal løslates uten betingelser.

Tidligere har Hamas krevd at palestinske fanger skal løslates i bytte mot at israelske gisler slippes fri.

– Dette er den sterkeste uttalelsen FNs sikkerhetsråd har i verktøykassen sin. En resolusjon er et bindene vedtak under internasjonal rett, sier Nils Nagelhus Schia.

Han er forskningsprofessor ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

Flere ganger har Sikkerhetsrådet forsøkt å få gjennom en resolusjon om våpenhvile på Gaza, uten å lykkes. Årsaken er at minst ett av de fem faste medlemmene har lagt ned veto.

Men mandag ble det vedtatt da 14 av 15 medlemmer i Sikkerhetsrådet stemte for. USA avsto fra å stemme, men amerikanerne la ikke ned veto. Dermed ble forslaget vedtatt.

Hva betyr en resolusjon?

Formelle vedtak i Sikkerhetsrådet skjer i form av resolusjoner. I en resolusjon står det hva Sikkerhetsrådet bestemmer i saken, og hvem resolusjonen skal gjelde for.

FNs medlemsland er forpliktet til å følge opp resolusjonene. Det er vanlig at ett eller flere av Sikkerhetsrådets medlemsland kommer med et forslag til resolusjon. Dette forslaget må de forhandle med resten av landene om å få flertall for.

Selv om vedtaket i Sikkerhetsrådet er internasjonalt bindende, er det likevel opp til Israel om de velger å følge det. Foreløpig har ikke Israel bøyd etter for internasjonalt press, men dette vedtaket øker presset betydelig, sier Nagelhus Schia.

– Israel vil dyttes enda mer ut i kulden hvis de skulle velge ikke å følge opp en resolusjon som dette, sier han.

Da kan Israel i ytterste konsekvens bli møtt med sanksjoner. Det må i så fall vedtas gjennom nye resolusjoner i FNs sikkerhetsråd.

Hvorfor har det vært så vanskelig å få til før?

Siden Israels angrep mot Gazastripen startet, er det blitt foreslått resolusjon om våpenhvile flere ganger, uten at det er blitt vedtatt.

Det til tross for at FN-sjef Antonio Gueterres brukte artikkel 99 i FN-pakten i begynnelsen av desember. Artikkel 99 gjør at FN-sjefen kan be Sikkerhetsrådet om å ha fokus på forhold som kan true internasjonal fred og sikkerhet. Det var første gang Gueterres brukte artikkelen siden han startet i jobben i 2017.

Det er vanlig at ett eller flere av Sikkerhetsrådets medlemsland kommer med et forslag til resolusjon, som de må forhandle med resten av landene om å få flertall om.

For at en resolusjon skal bli godkjent, må minst ni av medlemslandene stemme for. I tillegg må altså ingen av de fem faste medlemmene legge ned veto.

Halvparten av Gazas befolkning på over 2,3 millioner opplever katastrofal sult, og faren for hungersnød er spesielt overhengende i nord, ifølge FN. Foto: Hatem Ali / AP

Hva innebærer vedtaket?

– Det er på høy tid, og egentlig på overtid, at Sikkerhetsrådet klarte å vedta denne resolusjonen. Det er ekstremt viktig for Gaza så klart. Men det er også veldig viktig for Sikkerhetsrådets omdømme, sier Nagelhus Schia.

Han mener rådet har vist seg å være handlingslammet og beslutningsudyktig i en svært alvorlig konflikt som berører internasjonal fred og sikkerhet.

– Det kan tolkes som at rådets medlemmer er mer opptatt av stormaktsspill og stormaktenes interesser enn å ivareta ansvaret for å opprettholde internasjonal fred og sikkerhet – og å ivareta sivilbefolkningen på Gaza og det som skjer der.

Det har vært ulike perspektiver på konflikten, og de ulike sidene har stemt ned hverandres resolusjonsforslag frem til i dag.

– Resolusjonene har vært ganske like, men med noen detaljer som er endret fra gang til gang.

Hvordan har verdenssamfunnet reagert?

Mange verdensledere har ønsket resolusjonen velkommen og påpeker at det var på høy tid.

Blant dem er Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

Israelske myndigheter, derimot, er svært kritiske. Mandag avlyste en israelsk delegasjon en planlagt reise til USA.

Palestinske selvstyremyndigheter sier at resolusjonen er et skritt i riktig retning. De oppfordrer også medlemslandene i FNs sikkerhetsråd til å implementere resolusjonen umiddelbart, skriver Al Jazeera.

Den palestinske gruppen Hamas, som har den politiske makten i Gaza, er positive til resolusjonen. Gruppen understreker at en permanent våpenhvile er helt nødvendig og krever samtidig at alle israelske styrker trekkes ut fra Gazastripen.

Read Entire Article