Hurra for skolestarten!

1 month ago 42



Denne uken har tusenvis av norske 6-åringer sin første skoledag. Dagen er proppfull av forventninger og spenning, både for små og store. Kompetansen og kunnskapen skolen gir, er viktig for at de små skal kunne leve gode og selvstendige liv og å kunne delta i fellesskapet.

Foto: Pedersen, Terje

Både barn og foreldre har sommerfugler i magen første skoledag, og det er ikke så rart. Barna vil kanskje få venner for livet. Og det er viktig om man får en lærer både barn og foreldre kan ha en god kommunikasjon med. Vi som bor i Norge, er utrolig heldige som har en god og gratis skole for alle.

Første skoledag er en merkedag for å bekjempe den ekstreme fattigdommen og ulikheten som preger store deler av vår verden. Selv om flere barn enn noen gang går på skolen, er det fremdeles 250 millioner barn som ikke får skolegang. Minoriteter, barn med funksjonsnedsettelse og jenter er spesielt utsatt for å holdes utenfor skolegang. Aller verst er det i konfliktfylte områder, hvor kun et av ti barn får tilstrekkelig opplæring i matematikk og lesing.

«Selv om verden står i mange kriser, kan ikke utdanning settes på vent. Utdanning er viktig for å bekjempe og forebygge de krisene verden står i.»

Utdanning bekjemper fattigdom, styrker likestillingen og legger grunnlaget for å bygge gode og bærekraftige samfunn. Styrking av utdanning er også et av de viktigste virkemidlene for å bekjempe fremvekst av autoritære styresett og ekstremisme. En utdannet befolkning som kan stille kritiske spørsmål og delta aktivt i samfunnsbyggingen gir mindre grobunn for at autoritære og ekstreme krefter kan få fotfeste.

En god utdanning er en grunnleggende menneskerettighet. Vi må derfor jobbe for å gi utdanning til enda flere. Første skoledag er viktig både i Norge og hele verden!

Read Entire Article