16-åringen er den femte som har omkommet i ulykker med lettmotorsykler i år. Statens vegvesen er bekymret for økningen.
fredag 27. september kl. 14:50Kortversjonen
- 16 år gamle Kasper Jørnsen Lerdahl omkom i en MC-ulykke i Færder
- Klassekamerater og venner tok initiativ til en minnemarkering
- Venner beskriver Lerdahl som omsorgsfull og engasjert
- Statens vegvesen uttrykker bekymring over økende dødsulykker blant unge motorsyklister
– Han var hyggelig og sørget for at alle andre hadde det bra i klassen.
Det sier klassekamerat Henris Panumariovas (16) til VG. Sammen med Jens Aasrud-Andresen (16) tok de initiativ til å samle flere hundre ungdommer torsdag ettermiddag, for å minnes kameraten.
Kasper Jørnsen Lerdahl (16) omkom i MC-ulykken i Færder onsdag forrige uke. Det ble utført livreddende innsats på gutten, men livet sto ikke til å redde.
Lerdahl var elev ved Færder videregående skole og gikk sitt første år på Teknologi- og industrifag.
– Jeg bygde ganske fort et vennskap med ham og ble godt kjent med ham så lenge det varte. Han var hyggelig, sier Panumariovas.
Panumariovas forteller at Lerdahl var engasjert på skolen:
– Han likte å skru på det han hadde foran seg.
– Mange har sagt at han var grunnen til at de kjøpte seg sykkel og kjørte. Han sa ofte at motorsykkel var en fin ting å drive med hvis man ville tømme tankene eller være for seg selv, legger han til.
– Bekymringsfullt
Hittil i år har det vært 19 MC-ulykker med dødelig utfall, hvorav fem av ulykkene gjaldt lettmotorsykkel. I 2023 var det totalt 20 dødsulykker. Tre av dem involverte lettmotorsykkel.
– Det er bekymringsfullt når vi ser en økning av dødsulykker knyttet til lettmotorsykler, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.
Hun påpeker at salget av lettmotorsykler har økt og at de som kjører dem er ofte er unge. Blant de fem omkomne i år er fire gutter på 16- og 17-år.
– Dette er trafikanter som har hele livet foran seg.
– Det er ofte de yngste som omkommer eller blir hardt skadd. Det gjør at vi skal gjennomføre en utredning for å se om det er mulig å heve aldersgrensen for lettmotorsykkel fra 16 til 18 år.
Under minnekortesjen torsdag forrige uke kjørte ungdommene fra skolen til ulykkesstedet på motorsykler. På noen satt de to sammen, skriver Tønsbergs Blad som først omtalte minnekortesjen.
Ved ulykkesstedet ble det holdt 30 minutters stillhet.
– Det var trist, men jeg tror alle hadde veldig godt av det. Det var sosialt og vi fikk snakket sammen, forteller Aasrud-Andresen.
Etter kortesjen holdt skolen åpent for de som ønsket mer tid sammen.
– Det var fint se så mange som møtte opp her og som støttet hverandre. De ga et signal til familien om at det er mange som satt pris på ham, sier rektor ved Færder videregående skole, Even Storbråten.
– Etter jeg har snakket med familie og venner sitter jeg med et inntrykk av at det var en gutt som hadde omtanke for de rundt seg, legger han til.
Det et stort motorsykkelmiljø i Tønsberg. Ulykken i forrige uke har satt preg stemningen i miljøet, forteller 16-åringene Panumariovas og Aasrud-Andresen.
– Det har vært mye snakk. Allerede har flere begynt å kjøre med mer utstyr og vi har fått en vekker på hva som kan skje når man er ute og kjører, sier Aasrud-Andresen.
Rektoren beskriver ulykken som tragisk:
– Det er skummelt. Du sitter så naken og et sammenstøt med en bil kan bli så voldsom. Jeg har litt hjertet i halsen over at det er så mange her som kjører sykkel, sier Storbråten, sier Storbråten.
Les også: MC-dugnad etter dødsulykker: – Det gjør vondt langt inn i hjertet