-Hunden har ikke forrang her, ikke hundeeierens skjønn heller

1 week ago 12



AFTENBLADET MENER: Hva «absolutt båndtvang hele året» betyr? Absolutt båndtvang hele året. Også for helt utrolig godt oppdratte hunder.

Bonde Guttorm Gudmestad har fått nok av løse hunder i beiteområdet. Foto: Pål Christensen / Aftenbladet

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Før helgen stengte bonde Guttorm Gudmestad grinden til turstien over beiteområdet hans på Rennesøy. Den går til det populære turområde Rennesøyhodnet, som på ut.no er beskrevet som 360 graders panorama. Det er en tur på 5,7 kilometer, som skal ta rundt tre timer. Aktuell for mange, altså, og Gudmestad sier flere tusen turgåere velger å gå til Rennesøyhodnet hvert år.

På ut.no kan du også lese at det er absolutt båndtvang der hele året, at det går dyr på beite der, og du blir minnet på å bruke gjerdeklyvere og lukke grinder. Preben Falck i Stavanger turistforening sier de også har satt opp skilt om at det er båndtvang der.

Gudmestad har hundrevis av sauer på beite i området, og har flere ganger opplevd at hunder går løs der sauene beiter. I fjor drepte en hund to-tre sauer. Sist uke ble det nok for bonden, etter at en hund hadde slitt seg løs fra eieren, og ikke ble gjenfunnet før et døgn senere.

Heldigvis ble ingen sauer drept denne gangen, men Gudmestad stengte grinden til turstien.

Han får full støtte av landbrukssjefen.

Ifølge friluftsloven kan allmenn fri ferdsel begrenses også i utmark, dersom den gir stor belastning for grunneieren. Gjelder det ferdsel på innmark og sti gjennom innmark, har grunneier mulighet til å begrense selv.

Området er en del av Utvalgte kulturlandskap, en satsing som skal sikre verdier knyttet til landskap, biologisk mangfold og kulturmiljøer. I det ligger også langsiktig skjøtsel og drift – som å ha beitedyr der.

Landbrukssjef May Britt Jensen understreker av det er av nasjonal og internasjonal interesse å opprettholde beite i dette området.

Det burde være unødvendig å si. Det burde holde å opplyse om at det er båndtvang hele året her. Jo, vi tror også at de aller fleste hundeeiere forstår at båndtvang ikke er noe de personlig skal avgjøre om gjelder eller ikke. At det sannsynligvis finnes grunner til det. Hunder kan drepe sau, eller jage og skremme dem utenfor skrenter.

Hunden har ikke forrang her, ikke hundeeierens skjønn heller. Allmannaretten er viktig for oss, å kunne bruke naturen ganske fritt er viktig for oss.

Men det krever selvsagt at også man beveger seg der med respekt. Det finnes ingen grunner til å la hunder løpe fritt her. Det er ulovlig, og det setter andre dyr i livsfare.

Det skjer likevel. Vi skjønner at Gudmestad stengte den grinden.

Publisert:

Publisert: 29. september 2024 21:09

Read Entire Article