– Hun åpner tidvist noe vagt i kveld

1 week ago 10



Første solointervju:

Kamala Harris svarer om økonomi og McDonalds i sit første intervju alene som presidentkandidat. Hun kommer også med sleivspark til Donald Trump.

 JIM WATSON / AFP
PÅ SCENEN: Visepresident Kamala Harris under en utspørring hos National Association of Black Journalists (NABJ) i Philadelphia forrige uke. Foto: JIM WATSON / AFP

Publisert 26.09.2024 02:24 Sist oppdatert 9 minutter siden

Oppdateres.

– Utfordringen er å fortjene alles stemme, sier Kamala Harris i et intervju med MSNBC-journalist Stephanie Ruhle natt til torsdag.

Sist Harris hadde en stor opptreden i nasjonale amerikanske medier, var da hun stilte til debatt mot tidligere president Trump tidligere i september. 

 Leonardo Munoz / AFP
TVEKAMP: Donald Trump og Kamala Harris på skjermen under den amerikanske presidentdebatten tidligere i september. Foto: Leonardo Munoz / AFP

Der lyktes hun i å terge opp Trump, blant annet ved å så tvil om størrelsen på deltagelsen ved valgmøtene hans. Når hun skal forklare hvordan hun skal overbevise massene, kommer valgmøtene til Trump opp igjen i en bisetning:

– Uavhengig av hva noen sier på et lite valgmøte et eller annet sted, er del av det jeg gjør i denne kampanjen å minne folk på hvem det er som har stått sammen med fagforeningene, og hvem som står for amerikanske arbeidsplasser, sier hun.

Hun forklarer også hvorfor hun så ofte snakker om da hun jobbet på McDonalds.

Hamburger-perspektivet

Intervjuet går natt til torsdag på amerikansk TV. Klokken 02.00 norsk tid er det fremdeles ikke tilgjengelig i sin helhet på nett, men MSNBC har delt flere klipp og oppsummeringer av deler av intervjuet.

I hovedsak ble økonomien i USA et hovedtema for intervjuet, skriver MSNBC. Harris forsøker å fremheve at hennes bakgrunn ligger nærmere amerikanere flest.

 AP Photo/Gene J. Puskar
TALER: Kamala Harris på talerstolen under et valgmøte i Pittsburgh. McDonalds-jobben er en del av CVen hun ofte trekker frem i taler til valgerne. Foto: AP Photo/Gene J. Puskar

– Grunnen til at jeg så ofte snakker om å jobbe på McDonalds, er delvis fordi det er folk i landet vårt som jobber på McDonalds mens de forsøker å oppdra en familie, sier Harris.

– Jeg jobbet der som student. Jeg var en ungdom som jobbet der, sier hun, og utdyper at det finnes McDonalds-ansatte i USA som både skal brødfø familier og betale leie.

Dette skiller henne fra Donald Trump, mener hun.

– Noe av det som skiller meg fra min motstander, er våre perspektiver på behovene i det amerikanske folk, og hva slags ansvar vi har for å imøtegå de behovene, sier Harris.

Harris trekker også frem at arbeidsledigheten steg under Trump, og sier dette var en trend allerede før koronapandemien gjorde sitt inntog.

– Åpner vagt

Republikanere har lenge kritisert Kamala Harris for å ikke stille til intervjuer én-til-én med amerikanske riksdekkende medier.

Før dette intervjuet med MSNBC, har hun kun stilt til ett annet sammen med visepresidentkandidat Tim Walz, og alene kun på lokal-TV.

– Etter hvert som Ruhles spørsmål blir mer konkrete – om hvem som tjener på skatteletter, og hvordan å øke boligtilgangen – blir Harris mer selvsikker i sine svar, skriver New York Times-journalist Rebevva Davis O'Brien i en analyse.

 KENA BETANCUR / AFP
FLAU VIND: Kamala Harris ankommer flyplassen i New York for pengeinnsamling. Foto: KENA BETANCUR / AFP

– Hun har det med å slite mer med åpne og hypotetiske åpningsspørsmål, og åpner tidvis noe vagt i kveld.

Abortspørsmålet

Videre i intervjuet, advarer Harris om hva et nytt Trump-presidentskap vil ha å si for kvinners rettigheter. Hun trekker frem, slik hun ofte har gjort, at Trump fikk innvalgt høyesterettsdommerne som fjernet Roe v. Wade-avgjørelsen.

Det var denne høyesterettsavgjørelsen som i flere tiår sikret amerikanere rett til abort.

Selv har Trump sagt at han vil være en beskytter for amerikanske kvinner.

– Jeg tror ikke amerikanske kvinner behøver at han sier han skal beskytte dem. Amerikanske kvinner behøver at han stoler på dem, sier Kamala Harris.

Slik valgte hun Walz

Hun og hennes visepresident kandidat Tim Walz bruker abortspørsmålet aktivt i valgkampen. De kritiserer Republikanerne for å blande seg inn i hva som foregår på legekontorer rundt om i landet.

 ROBYN BECK / AFP
RADARPAR: Kamala Harris og Tim Walz på besøk i et valgkampkontor i Phoenix Arizona i august. Foto: ROBYN BECK / AFP

Walz trekkes frem når Harris får spørsmål om hvilke avgjørelser hun har tatt på magefølelse den siste tiden.

– Det var mange svært gode kandidater, og det falt til slutt på magefølelsen, sier hun.

Read Entire Article