Tidligere denne uken ba Norges Bank regjeringen om å vurdere å senke egenkapitalkravet fra 15 til 10 prosent.
Nå vil Høyre gå inn for akkurat dét, til tross for at det var Solberg-regjeringen som innførte kravet om 15 prosent i 2015.
– Med systemet vi har i dag er man helt avhengig av «foreldrebanken». Du må ha foreldre som kan stille opp med penger for deg, for å innfri et egenkapitalkrav.
Det sier nestleder i Høyre, Tina Bru. Hun mener det skaper et sosialt skille som ingen er tjent med.
– Og vi er i ferd med å få et generasjonsgap på hvem som kan komme seg inn i boligmarkedet, og ikke, sier hun.
– Mange unge kan betjene lån
Historisk høye boligpriser i norske storbyer har gjort det vanskelig for mange, spesielt unge, å komme inn på boligmarkedet. Mange trenger hjelp av foreldre.
Nå mener Høyre at forskriften kan bli enda romsligere.
Høyre-leder Erna Solberg sier at det er mange unge mennesker som har jobb, og muligheten til å håndtere et lån.
– Men nå får de ikke det lånet fordi de har for lite i egenkapital. Nå er renten så høy at det begrenser den uforsvarlige lånelysten, sier Solberg.
Det var Solbergs regjering som innførte kravet om 15 prosent egenkapital, for å dempe pris- og gjeldsveksten i boligmarkedet.
Da kravet om 15 prosent ble satt var det veldig lav boliglånsrente, påpeker Solberg nå.
– Da var det viktig at man hadde krav om at folk ikke tok for høye lån i forhold til sin inntekt, og at man ikke skapte ustabilitet. Nå er renten sånn at den slår inn i alle som har lån sin lommebok ganske betydelig. Det er i seg selv en begrensning på hvor stor lånelyst folk har, sier Solberg.
Regjeringa er åpen for endring
Leder for finanskomiteen Tuva Moflag (Ap) sier til NRK at Arbeiderpartiet er åpne for å gjøre endringer i utlånsforskriften.
– Både egenkapitalkravet, men også kravet til avdragsfrihet er elementer som det kan være naturlig å se nærmere på nå, helt i tråd med det Norges Bank og andre peker på, sier Moflag til NRK.
Vondt verre: – Vil føre til økte priser
Forbrukerrådet mener et redusert egenkapitalkrav ikke vil bøte på problemene på hverken kort eller lang sikt, men gjøre vondt verre.
– De som allerede i dag har god betjeningsevne og foreldre i bakhånd, får enda større muligheter til å kjøpe leiligheter, og bidrar til å øke priser på boliger, sier direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket.
Å redusere grensen for egenkapital vil altså ikke redusere ulikhetene, men drive prisene oppover, ifølge Forbrukerrådet.
– Det fører til at det bare blir vanskeligere og vanskeligere å komme inn på markedet. I tillegg tror vi at å tilby lån til dem som ikke har reell betjeningsevne, bare vil gjøre det vanskeligere for dem. De kan bli gjeldsofre, sier Blyverket.
Hun forstår godt at førstegangskjøpere har store utfordringer på boligmarkedet, men mener det finnes andre løsninger enn å senke egenkapitalkravet.
– Vi mener at bankene må bruke sine muligheter bedre enn de gjør i dag. De har en egen kvote fra myndighetenes side, hvor de kan tilby lån utenom det vilkårene setter.
Publisert 05.10.2024, kl. 19.18