– Det er fryktelig fortvilende, sier Lozic.
Mannen som politiet mener er bestiller og hovedmann bak drapet på Jonas Aarseth Henriksen, har gitt bort huset sitt til et nært familiemedlem.
NRK har sett dokumentasjon på overdragelsen. I juli «solgte» han eneboligen til et familiemedlem for 0 kroner.
Mannen har innrømmet å ha bestilt vold, skadeverk og tagging mot Henriksen. Han nekter for å ha hatt noe med drapet å gjøre.
Mannens forsvarer, Jon Anders Hasle, er kjent med at NRK omtaler saken og ønsker ikke å kommentere.
Millionkrav
Familien har varslet krav om oppreisningserstatning og andre økonomiske krav de har hatt. I tillegg er det varslet betydelige krav fra firmaene til Henriksen, som nå eies av familien. Trolig blir kravene totalt på flere millioner kroner.
19. desember, dagen før Noresund-mannen ble løslatt, fikk påtalemyndigheten rettens tillatelse til å ta hefte i mannens bankkonto. Det betyr at den siktede selv ikke fikk tilgang til å bruke de 1,2 millionene som stod på kontoen.
Da argumenterte politiinspektør Odd Skei Kostveit med at politiet ville sikre pengene, i tilfelle 33-åringen skulle bli dømt til å betale erstatning og oppreisning i straffesaken.
– Frustrerende
Så bestemte retten tidligere i år at mannen igjen skulle få tilgang til kontoen.
Retten viste den gang til at dersom siktede forspiller pengene på kontoen, risikerer han tvangssalg av boligen sin for å betale et eventuelt erstatnings- og oppreisningskrav. Retten tviler ikke på siktedes forklaring om at han ikke vil påføre familien en sånn risiko.
– Men det mente familien det var grunn til å frykte at han kom til å gjøre. Og nå ser man jo da at denne frykten faktisk hadde noe for seg, sier bistandsadvokat Lozic.
– Jeg skal ikke gå altfor mye i detalj på dette, men det oppleves nå som mildt sagt frustrerende.
– Men det er jo ikke ulovlig å være gavmild med faren sin?
– Jeg kan jo ikke si konkret hva motivasjonen hans er for denne overdragelsen. Men sett i lys av hva denne saken gjelder og hvilke erstatningskrav han risikerer, så fremstår det mildt sagt som bekymringsfullt at den overdragelsen har funnet sted, sier Lozic.
Politiinspektør Kostveit ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.
Staten tar over
Hvis en dømt person ikke er i stand til å betale, kan ofre søke Kontoret for voldsoffererstatning. Hvis søknaden blir godkjent, så betaler staten ut hele summen og krever inn pengene hos den dømte personen via Statens innkrevingssentral. De regner i år med å betale ut 555 millioner i erstatning.
– Det er ikke alltid det er mulig å kreve inn pengene, da skadevolder ikke har betalingsevne, sier Yvonne Andersen Bangsund, direktør i Kontoret for voldsoffererstatning.
– Vi har cirka 2 milliarder kroner utestående og får hvert år inn cirka 6 prosent av det utestående, sier Andersen Bangsund.
Lozic ønsker å understreke at familien ikke er opptatt av penger.
– Det denne familien er opptatt av, det er at de ansvarlige skal bli dømt. At noen skal settes til ansvar for alt det Jonas opplevde i årene før han ble drept, og naturligvis at han ble drept. Og så er det jo helt naturlig at økonomi blir en del av dette, men det er ikke det som står øverst hos familien, sier bistandsadvokaten.
Hei!
Mitt navn er Hans-Kristian Rangnes og jeg er journalist i NRK. Sitter du på informasjon i denne saken eller har noen spørsmål? Ta gjerne kontakt med på e-post eller kryptert via Signal på nummer 41 46 69 68.
Hvis du vil sende innspill, tips og informasjon kryptert og sikkert via NRKs ekstra sikre varslingsmottak kan du se hvordan du sender inn via NRKs SecureDrop her.
Publisert 28.09.2024, kl. 16.41