Høstferien er et velkomment avbrekk i barns hverdag i tiden før mørket setter inn

5 days ago 10



AFTENBLADET MENER: Høstferien er et velkomment avbrekk i barns hverdag i tiden før mørket setter inn.

Noen drar til fjells i høstferien Foto: Hilde Øvrebekk

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

– Høstferien er utdatert og kommer fra en tid vi ikke er i. Tanken bak ferien var å høste poteter, men slik er ikke hverdagen i dag, sa Sp's stortingsrepresentant Anja Ninasdotter Abusland til Dagbladet tirsdag.

Hun har spilt inn å fjerne ferien til programkomiteen.

– De minste barna må enten være på SFO, hos en annen familie – hvis mulig – eller så må de foreldre som har råd og mulighet til det, ta ut ulønnet fri eller avspasering. Mens de eldre barna, som ikke kan gå på SFO, i større grad blir værende alene hjemme til foreldre kommer hjem fra jobb.

På Østlandet er det høstferie denne uken, mens i andre deler av landet begynner den til helgen.

Abusland mener at et økt stress blant unge i dag forsterkes av presset på å rekke alt før høstferien. Hun er også bekymret for at foreldre uten nok fridager eller økonomisk handlingsrom sliter med å organisere ferien.

Det er en årlig øvelse blant politikere å gå inn for å fjerne høstferien. Flere ganger tidligere har blant andre Margret Hagerup, stortingsrepresentant for Høyre i Rogaland og firebarnsmor, også tatt til orde for dette. I 2022 skrev hun i et innlegg i Aftenbladet at «faktum er at høstferien en gang var potetferie, nettopp for at ungene skulle hjelpe til med matproduksjonen på gårdene. Kanskje har tiden kommet til at vi trenger noe annet enn potetferie?»

Abuslands partikollega i Senterpartiet landbruks- og matminister Geir Pollestad tok også til orde for å fjerne høstferien, så tidlig som i 2003. Siden har Pollestad fått tre barn, og har på den tiden også skiftet mening om høstferien.

– Jeg har nok rett og slett skiftet mening. Barna trenger dette avbrekket før de gyver løs på de mørke dagene, sa han til VG.

Det er vi helt enige i.

Det er bra for barn å få et lite avbrekk i en ellers travel hverdag. Som regel er det også fri fra andre aktiviteter denne uken, slik at hverdagskabalen blir lettere å løse i familiene.

Dersom antall skoledager skal gå opp, og tanken ikke er at skoleåret skal utvides med en uke, vil disse fridagene uansett måtte legges inn et sted i løpet av skoleåret. Og da er man jo like langt. Det er heller ingen særnorsk ordning å ha en ukes ferie i løpet av høsthalvåret. Til og med i land der det ikke handler om poteter, har barna dette avbrekket.

Abusland argumenterer med at det er avgjørende at hverdagskabalen går opp for at folk skal få flere barn. Men at folk ikke får flere barn, handler nok svært lite om høstferien.

Publisert:

Publisert: 1. oktober 2024 20:00

Read Entire Article