Holdt datteren hjemme: – Blitt noe jeg ikke ønsket

5 days ago 14



Valget i USA:

Kvinnen som skrev det mye omtalte Facebook-innlegget om katte­spisende innvandrere, sier hun ikke trodde det skulle føre til så mye hat.

 Julio-Cesar Chavez / Reuters / NTB
MYE OPPSTYR: Den amerikanske byen Springfield har den siste tiden vært preget av konspirasjonsteorier om at haitiske invandrere dreper katter. Foto: Julio-Cesar Chavez / Reuters / NTB

Publisert 14.09.2024 22:27

Tidligere i september publiserte Springfield-beboer Erika Lee et innlegg i den lukkede Facebook-gruppen «Springfield Ohio Crime and Information».

Der delte hun videre et rykte om at innvandrere fra Haiti drepte og spiste hunder og katter. 

Innlegget, som senere ble slettet, var ifølge NewsGuard, som undersøker spredning av feilinformasjon, en medvirkende årsak til at ryktet spredde seg videre i sosiale medier. 

Ryktet nådde hele veien til presidentkandidat Donald Trump, som nevnte historien om at haitiske innvandrer spise kjæledyr under debatten mot Kamala Harris tirsdag denne uken.

 Slik ble ryktet spredt i flere ledd, ifølge NewsGuard.
FLERE LEDD: Slik ble ryktet spredt i flere ledd, ifølge NewsGuard. Foto: Foto: Skjermdump / NewsGuard

– I Springfield spiser de hunder. De spiser katter. De spiser kjæledyrene til folkene som bor der. Dette er det som skjer med landet vårt!, sa Trump.

Han ble raskt irettesatt av debattmoderatorene på ABC. Verken de eller andre medier som har faktasjekket saken, har funnet bevis for at påstandene stemmer.

Holdt datteren hjemme

Lee har uttalt til Newsguard at hennes hensikt ikke var å stille innvandrere fra Haiti i et dårlig lys. Nå har hun også snakket ut om saken til NBC News.

– Det har eksplodert og blitt til noe jeg ikke ønsket at det skulle bli, sier Lee.

Til NewsGuard har Lee fortalt at hun ble sjokkert da hun hørte Trump gjengi påstandene. 

I NBC-intervjuet sier hun at hun ikke trodde innlegget ville få oppmerksomhet utenfor hjembyen, eller at det skulle komme så mange konspirasjonsteorier og hat ut av det.

 Rebecca Noble / AFP / NTB
SPRER SEG: De uriktige påstandene fra Springfield har fått mye oppmerksomhet i USA. Her holder holder en Donald Trump-supporter opp et skilt med et KI-generert bilde av den tidligere presidenten som redder katter. Foto: Rebecca Noble / AFP / NTB

– Jeg er ikke rasist. Alle virker til å dra den konklusjonen, og det var ikke min intensjon, sier Lee.

Springfield har vært preget av de mange tilsynelatende falske historiene den siste tiden. Torsdag og fredag denne uken måte byen stenge skoler og offentlige bygninger etter bombetrusler. 

Lee forteller at hun selv har valgt å holde datteren hjemme fra skolen, og at hun er bekymret for hennes sikkerhet når familien nå får så mye oppmerksomhet. 

– Hadde vært skremt

I innlegget Lee publiserte på Facebook forteller hun at en nabo hadde fortalt at en venn av hennes datter hadde mistet katten sin. En dag hadde hun sett katten hengende flådd i et nabolag der haitiske innvandrere bor. 

Naboen Lee hadde hørt historien fra er Kimberley Newon. Hun har sagt til Newsguard at hun hadde hørt historien fra en venn, som igjen hadde hørt dette fra en bekjent av den angivelige katteeieren.

– Jeg er nok ikke den mest troverdige kilden, fordi jeg ikke kjenner den som mistet katten. Jeg har ingen bevis, sier Newton til NewsGuard.

 Skjermbilde
SLETTET: Dette innlegget delte Erika Lee tidligere i september. Foto: Skjermbilde

Påstandene har satt sinnene i kok på Haiti. Landets regjering har fordømt Trumps uttalelser på debatten og kalt dem diskriminerende. 

«Det undergraver verdigheten til landsmennene våre og kan sette deres liv i fare», heter det i en uttalelse fra onsdag.

Lee forteller til NBC News at hun har medfølelse med haitierne.

– Om jeg var i haitiernes sted, hadde også jeg vært skremt og bekymret for at noen skulle komme etter meg fordi de tror at jeg skader noe de er glad i. Det var ikke det jeg prøvde på, sier hun. 

Read Entire Article