Holder foredrag på kulturkveld hos bokhandleren

2 hours ago 4



Hans Martin Sveindal, journalist i Lyngdals Avis og lokalhistoriker, er gjest på kulturkvelden Hos Klev i Lyngdal bokhandel onsdag 16. oktober. Foto: privat

Journalist og lokalhistoriker Hans Martin Sveindal er gjest når det inviteres til ny kulturkveld Hos Klev i Lyngdal bokhandel onsdag 16. oktober.

Sveindal, som for tiden jobber som journalist i Lyngdals Avis, skal Hos Klev fortelle om Guri Johnsen Skåren, «Guri i Skåra» som hun ble kalt - ei kvinne som bodde på gården Skåra i Austad, mellom Skomrag og Prestjord.

Reiste ikke til USA

Guri var et helt vanlig menneske, født på Ytre Øydna i Grindheim i 1875 og død på Prestjord i 1953.

– Hun skilte seg ikke ut på noen måte, tvert om var hun en helt alminnelig bondekvinne som skjøttet sin gård og sitt hus. Og nettopp dette er kjernen i fortellingen, selv om et menneske i manges øyne oppfattes som ubetydelig, er deres liv like interessant som alle andre. Det handler om å være menneske, forteller Ådne Fardal Klev, bokhandler og vertskap for kulturkvelden sammen med sin kone Anne Kristin Vea Klev.

Det handler om å være menneske.

Ådne Fardal Klev

Guris livshistorie faller likevel sammen med det som mange opplevde i denne tidsepoken. Alle hennes søsken reiste etter hvert til USA, og selv ble hun igjen hjemme for å ta hånd om sine foreldre.

– Sveindal har også sporet opp slektningene i USA. Han kommer også inn på hvilke kilder som benyttes for å finne ut noe om fortidens mennesker. Ikke bare arkivene kan fortelle, men også kilder nær oss – folk som lever i dag, brever, fotografier og lignende, sier Ådne Fardal Klev.

Har kjøpt opp bokhandel

Foredragsholderen

Hans Martin Sveindal har skrevet flere lokalhistoriske bøker; «Grindheim Idrettslag 50 år» (1999), «Et fargerikt liv» (2008) – en biografi om Norman Daland, «Amerikafeber» (2018) – om utvandrere fra Grindheim til USA etter krigen, og «Grindheim Helselag 100 år» (2023). Dessuten har han skrevet jubileumsbok om Dyreparken i Kristiansand; «40 dyrebare år».

Sveindal har bakgrunn som journalist både i Fædrelandsvennen og Lindesnes avis i Mandal. I 19 år jobbet han som web-redaktør og kommunikasjonsmann i Dyreparken, før han ble markedssjef i Agder Rental. I sommer ble han hyret inn som journalist igjen - i Lyngdals Avis.

Thor Ove Aas ved Kvelland Lefsebakeri forteller om lokal tradisjonsmat og serverer smaksprøver på onsdagens kulturkveld.  Foto: privat

Serverer tradisjonsmat

– Men som vanlig må vi også ha litt mat på disse kulturkveldene, sier Anne Kristin Vea Klev.

– Denne gangen får vi besøk av Thor Ove Aas fra Kvelland Lefsebakeri. Han vil fortelle om lokal tradisjonsmat, og det vil også bli servert ulike smaksprøver fra lefsebakeriet, fortsetter hun.

– Og så blir det en liten aftentrekning. Det hører med, avslutter Ådne Fardal Klev.

Read Entire Article