Hjelpeorganisasjoner ber om milliarder i krisepakke

1 month ago 17



Kortversjonen

  • Norges største hjelpeorganisasjoner ber om ekstraordinær krisepakke for humanitær bistand.
  • Slik Stortinget viste ved å øke Ukraina-støtten torsdag, oppfordrer organisasjonene til å bruke mer av Oljefondet i en alvorlig tid.
  • Etter at USA stanset nesten alle bistandsmidler, har situasjonen gått fra vondt til verre i kriserammede områder.

– Det er som at vi står midt i et jordskjelv og ser at det revner rundt oss, sier Henriette Westhrin over telefonen fra Jordan torsdag kveld.

Generalsekretæren i Redd Barna er på reise i Midtøsten for å få oversikt over den dramatiske situasjonen etter USAs bistandsfrys. Blant annet har hun besøkt Zaatari flyktningleir.

 KHALIL MAZRAAWI / AFP / NTBZaatari-leiren for syriske flyktninger i Jordan er blant stedene Redd Barna arbeider i verden. Foto: KHALIL MAZRAAWI / AFP / NTB

– Det er penger fra USA som har gjort at de har fått mat på bordet, at ungene har fått skolegang, at de har fått vaksiner og rent vann. Alle jeg møtte i dag, er livredde: Hvordan skal vi klare oss?

– Liv står i fare og barn kommer til å dø om kort tid hvis det ikke tas grep nå, sier hun.

Ber om krisepakke

Redd Barna, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Caritas og Norsk Folkehjelp ber nå om en ekstraordinær krisepakke for humanitær bistand.

I forbindelse med Ukraina-pakken, som Stortinget torsdag ble enige om å øke til 85 milliarder kroner, ber organisasjonen om at politikerne løfter blikket til flere kriserammede områder.

– Vi ser her et eksempel på at de kan mobilisere lynkjapt hvis det er viktig nok, sier Westhrin.

– Hvor mye ber dere om?

– Vi har ikke sagt en helt konkret sum, men vi må snakke om milliarder for at det skal monne. Vi er nødt til å bruke mer av Oljefondet, for dette er den viktigste investeringen for fremtidige generasjoner. Det gjelder ikke bare for Ukraina, men også for bistandsområdene, ser Westhrin.

Diskuterer gjerne budsjettkutt

Den økte Ukraina-støtten kommer fra Oljefondet, og finansminister Jens Stoltenberg understrekte torsdag at beløpet er innenfor handlingsregelen.

Frp-leder Sylvi Listhaug sa de støtter Ukraina-støtten, men advarte samtidig mot oljepengebruken og sier kutt er nødvendig.

Redd Barna-sjefen sier de gjerne er med på å diskutere budsjettkutt:

– Men internasjonalt må vi ha minst to tanker i hodet samtidig. Pakken til Ukraina må på samme måte som tidligere, ta hensyn til andre land som også rammes parallelt, sier Westhrin.

Er du enig i at Norge må øke bistanden?aDefinitivtbOverhodet ikkecUsikker

Dramatisk etter USA-kutt

USA har stått for rundt 40 prosent av verdens humanitær hjelp.

Etter at Donald Trump stoppet nesten alle bistandsmidler for at myndighetene kan gå gjennom pengebruken, har situasjonen gått fra vondt til verre for organisasjoner i kriserammede områder.

Les også: Høyesterett lar ikke Trump holde tilbake betaling til hjelpeorganisasjoner

Bilde av Jan Egeland, FlyktninghjelpenJan Egeland, Flyktninghjelpen

– De kortsiktige konsekvensene er dramatiske, og de langsiktige konsekvensene vil bli omfattende og ødeleggende.

Bilde av Arne Næss-Holm, Kirkens NødhjelpArne Næss-Holm, Kirkens Nødhjelp

– Akkurat nå svikter vi millioner av mennesker i verdens aller fattigste og mest kriserammede land. Norge må fortsette å ta ansvar.

Bilde av Ingrid Rosendorf Joys, CaritasIngrid Rosendorf Joys, Caritas

– Bistandskuttene tar liv. Vi oppfordrer Norge til å sikre humanitær finansiering og vise lederskap og solidaritet i en ekstremt kritisk tid.

Ber Støre gjøre som Starmer

Generalsekretærene erkjenner at Norge ikke kan fylle tomrommet etter USA, og ber derfor om å mobilisere internasjonalt.

Les også: Norge inngår avtale på 1,9 milliarder med hjelpeorganisasjoner

– Vi må innkalle til et toppmøte hvor statsledere kan møtes og utfordres, og hvor de kan diskutere hvordan vi sammen løser denne krisen. Det er fantastisk å se hvordan Europa samler seg nå for Ukraina, akkurat det samme trengs for bistand, sier Westhrin.

Etter intense møter med europeiske ledere i London sist helg, la den britiske statsministeren Keir Starmer frem en europeisk fredsplan for Ukraina.

– Den rollen Starmer har tatt for Ukraina, bør Støre ta for internasjonal bistand, sier Westhrin.

Utviklingsministeren: – En viktig prioritet

VG har gitt Støre en mulighet for å kommentere saken. Statsministerens kontor henviser til Utenriksdepartementet.

Utviklingsminister Åsmund Aukrust (Ap) svarer i en epost at han er glad for den økte støtten til Ukraina.

– Når vi styrker Ukraina, trygger vi også Norge. På samme måte er internasjonal solidaritet, utvikling og bistand i vår egen interesse. Uro utenfor Norge, kan blir uro også i Norge, sier Aukrust.

Bilde av Åsmund Aukrust (Ap)Åsmund Aukrust (Ap)

Utviklingsminsiter

Han sier bistand er «en viktig prioritet i en urolig tid».

– Derfor viderefører vi bistandsnivået, og også i år når vi målet om å bruke 1 prosent av Norges samlede inntekter på bistand. Hvis nye giverland ikke øker sin humanitære bistand, vil resultatet være en betydelig underfinansiering. Da må vi forenkle og effektivisere bistanden for å tilpasse systemet til de økonomiske realitetene.

 Tore Kristiansen / VGFoto: Tore Kristiansen / VG
 Tore Kristiansen / VGFoto: Tore Kristiansen / VG
Read Entire Article