Historisk gull: Vilde Nilsen vant etter enorm spurt

1 month ago 14



Vilde Nilsen tok gullet da para-sprint var en del av VM-programmet i nordiske grener for første gang under ski-VM i Trondheim.

  • Otto Hansen Rognstad, VG

    Otto Hansen Rognstad, VG

Publisert: 05.03.2025 12:37 | Oppdatert: 05.03.2025 12:59

– Det hadde jeg nesten ikke trodd, spesielt etter prologen i går. Det er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg har nesten ikke ord for hvor mye dette betyr, så Nilsen til NRK etter løpet.

24-åringen fra Tromsø står oppført med fem individuelle VM-gull og tre OL-medaljer. Nilsen ble som åtteåring diagnostisert med sykdommen lineær sklerodermi. En sykdom som rammer 3 av 1 millioner barn. Den angriper huden og vevet under huden – inkludert muskler og skjelett.

Finalen for kvinner stående levde helt til oppløpet. Nilsen startet sist i finalen, og på oppløpet stod det mellom Tromsø-jenta og regjerende verdensmester i para-sprint, kanadiske Natalie Wilkie. Nilsen kom som en kanon i staking bak Wilkie på oppløpet, og sørget for norsk gull. Wilkie tok sølvet, mens Sydney Peterson fra USA kapret bronsen.

 Vilde Nilsen tok VM-gullet i para-langrenn for kvinner stående under ski-VM i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold / NTB

– Hun har kjent på presset. Samtidig vet hun hva som har er hennes forseforsekonkurransefortrinn. For en lettelse det må være for Vilde Nilsen, sa Solbakken.

24-åringen fra Tromsø står oppført med fem individuelle VM-gull og tre OL-medaljer. Nilsen ble som åtteåring diagnostisert med sykdommen lineær sklerodermi. En sykdom som rammer 3 av 1 millioner barn. Den angriper huden og vevet under huden – inkludert muskler og skjelett.

 Nilsen tok det første gullet etter at para-sprint offisielt ble en del av VM-programmet i nordiske grener. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Etter å ha tatt seg videre fra prologen tirsdag, ble semifinalen en ren parademarsj for Tromsø-jenta. Til tross for at hun startet sist i semifinalen onsdag morgen, tok hun raskt kommando, avanserte i feltet og tok teten underveis i Bjørgenbakken. Nilsen vant til slutt heatet overlegent.

– Jeg synes jeg gikk kontrollert. I dag hadde jeg en bedre feeling med det tekniske. Jeg fikk bruk for de sterke armene mye, samtidig som føret i dag var vesentlig bedre enn i går. I dag svarte alt mye bedre.

– Hun kommer som et lyn. Det er ingen tvil om at hun eier dette semifinaleheatet. Det ser ut som skiene sitter mye bedre i snøen i dag, sa NRK-ekspert og parautøver Birgit Skarstein om semifinalen til Nilsen.

Tirsdag ble det skrevet historie når para-sprint for stående, sittende og synshemmede ble en del av VM-programmet i nordiske grener for første gang.

– Det er en stor dag, sa NRK-kommentator og para-utøver Birgit Skarstein like før prologene gikk av stabelen tirsdag.

I mange år har paralangrenn kjempet en kamp for å komme på VM-programmet.

VM-sjef Åge Skinstad sier til TV 2 at fokuset på likestilling og inkludering har vært viktige bærekraftsmål for ski-VM 2025.

– Den sosiale biten av bærekraft er svært, svært viktig. Det at det skal være likhet for alle. Det er svært viktig i både FNs bærekraftsmål, og ikke minst for oss i ski-VM.

Landslagstrener for parautøverne, Petter Maurseth Blindheim, retter en takk til Skiforbundet for å ha blitt innlemmet i det ordinære verdensmesterskapet i langrenn.

– Dette er en dag de har ventet på i evigheter. Jeg har frysninger. Dette blir fantastisk, sa Blindheim før semifinalene.

Petter Maurseth Blindheim

Landslagstrener for parautøverne

Alle de fire norske tok seg videre fra semifinalene onsdag formiddag.

– For en norsk dag dette er, konstaterte Skarstein i NRK-studio.

Med kun seks startende i klassen kvinner sittende, skulle samtlige, inkludert norske Indira Liseth, kjøre finalen. Thomas Oxaal startet semifinalen hele 28 sekunder bak svenske Zebastian Modin, men kontrollerte inn til en 2. plass i heatet. Kjartan Haugen, som hadde satt semifinaleplass i para-sprinten som et sesongmål, tok den siste finaleplassen i semifinaleheatet for menn stående.

– Drømmen har gått i oppfyllelse. Jeg har jobbet for dette i tre år, så det er veldig stort. Da jeg var på toppen av Bjørgenbakken, og jeg så at en finaleplass var mulig, begynte jeg å smile litt for meg selv. Finalen blir en enorm opplevelse.

I finalen for kvinner sittende gikk det ikke udramatisk for seg. Norske Indira Liseth skulle starte 16 sekunder bak sørkoreanske Yunji Kim, men startet finalen for tidlig.

– Fullstendig overtenning, konstaterer NRK-ekspert Hans Andreas Solbakken.

Kim holdt unna på oppløpet for amerikanske Kendall Gretsch, og tok gullet. Gretsch tok sølvet, mens tyske Anja Wicker tok bronsen.

Kun fire norske utøvere – to kvinner og to menn – stod på start da para-sprinten gikk av stabelen i Trondheim tirsdag. Til NRK kaller NRK-ekspert Birgit Skarstein det en «tapt mulighet» at Norges Skiforbund har valgt å ta ut færre utøvere enn de har lov til.

– VM er bra for å vise de store prestasjonene, men også en fantastisk arena for rekruttering og for å nå ut til et publikum, sier Skarstein til NRK.

Kun halvparten av verdenseliten i para-langrenn er på plass under VM i Trondheim. Det ordinære verdensmesterskapet i para-langrenn fant sted i Maribor for snaue tre uker siden. I tillegg har de kinesiske para-utøverne sitt nasjonale mesterskap i disse dager, og er ikke på plass i Trondheim.

Nilsen tok Norges første gull i para-VM på Lillehammer i 2022. Da fikk hun en etterlengtet kongelig gratulasjon:

Totalt skal seks VM-gull i para-sprint skal deles ut onsdag, hvor både kvinner og menn konkurrerte i klassene synshemming, sittende og stående.

Read Entire Article