Hever mpox-risikoen til moderat

1 month ago 31



Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) hever fredag risikonivået for mpox. De ber land om å følge nøye med på turister som kommer fra rammede områder.

Foto: SERGII IAREMENKO/SCIENCE PHOTO LIBRARY / SIA
fredag 16. august kl. 13:55

Byråets vurdering av risiko heves fra «lav» til «moderat» for den brede befolkningen og for folk som reiser til områder med smitte.

– På grunn av de tette båndene mellom Europa og Afrika må vi være beredt på flere importerte tilfeller, sier ECDC-sjef Pamela Rendi Wagner.

Fakta om apekopper

  • Apekopper er en virussykdom som minner om kopper, men den er mye mindre smittsom og har lavere dødelighet
  • Sykdommen er vanligvis mild, og de fleste smittede vil bli friske uten behandling i løpet av noen uker. Noen vil utvikle arr
  • Apekoppeviruset oppstod for første gang i 1959 hos aper brukt i forskning. De første tilfeller blant mennesker ble identifisert i Demokratiske republikk Kongo i 1970
  • Sykdommen er vanligvis mest utbredt i Kongo, men har også spredt seg til andre land i det sentrale Afrika
  • Verdens helseorganisasjon (WHO) skriver at barn og unge er mest utsatt for alvorlig sykdom av apekopper
  • Foreløpig er det en dødelighet på under 1 prosent, ifølge FHI
  • Det er ikke meldt om noen dødsfall noen gang fra vestlige land
  • Utslettet oppstår ofte etter at man har hatt influensalignende symptomer et par uker. Det starter som regel i ansiktet og kan spre seg til andre deler av kroppen
  • Smitten skjer gjennom tett kontakt og hovedsakelig ved utslett. Smitte kan skje i familien med hudkontakt ellers også. Det kan også smitte gjennom dråpesmitte

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte tidligere i uka at det pågående mpox-utbruddet er en internasjonal folkehelsekrise.

Det pågående utbruddet startet i Kongo i slutten av juli og spredte seg siden til naboland som Burundi, Kenya, Rwanda og Uganda.

Torsdag ble et tilfelle påvist i Sverige. Varianten som nå spres, er trolig enda mer smittsom enn en tidligere variant som spredte seg i 2022, da også til Sverige.

Den svenske regjeringen kaller fredag inn Gruppen for strategisk samordning (GSS) etter tilfellet av mpox, melder Svenska Dagbladet.

Den nye varianten kan lettere spres ved nærkontakt og ikke som forrige variant, som primært smittet ved seksuell kontakt.

Publisert: 16.08.24 kl. 13:31Oppdatert: 16.08.24 kl. 13:55
Read Entire Article