Her vokter russiske nynazister grensen mot Finland

1 week ago 11



– Politiet følger med på alle endringer som skjer langs grensen, sier politimesteren i Finnmark til TV 2.

 Telegram
GRENSEVAKTER: Den voldelige ekstremistgruppen Rusitsj hevder at de har inngått avtale med FSB om å vokte grensen mot Finland. Foto: Telegram

Publisert 10.09.2024 11:09 Sist oppdatert nå

I sommer stengte Finland hele landegrensen mot Russland på ubestemt tid.

Nå hevder en russisk, privat militær gruppe som beskrives som høyreekstrem og nynazistisk, at de har inngått avtale med FSBs grensevakt om å vokte grensen mot Finland.

Gruppen Rusitsj postet et innlegg på Telegram mandag, som viser maskerte og bevæpnede menn som patruljerer det sørlige grenseområdet.

Målet med samarbeidet skal være å styrke grensen mot Finland, utveksle erfaringer med FSB og utføre etterretningsaktivitet, heter det i Telegram-innlegget. 

 Telegram
VED GRENSEN: Medlemmer av Rusitsj-gruppen på patrulje ved grensen mot Finland. Foto: Telegram

Finske Ilta-Sanomat skriver at Rusitsj-gruppen patruljerte rundt fem kilometer fra grensen, i et område som Russland tok fra Finland i 1944.

Medlemmer av denne gruppen har vært knyttet til den paramilitære Wagner-gruppen, og deltatt i Ukraina-krigen, skriver The Barents Observer

De russiske mediene Meduza og Fontanka har også omtalt saken.

Finland deler en grense på 1340 kilometer med Russland. 

De hybride angrepene tok i 2023 en ny vending da Finland bestemte seg for å bli med i Nato.

Etter Finlands inntreden er Russlands grense mot Nato mer enn doblet, fra 1200 til om lag 2600 kilometer.

Ifølge Fontanka kan samarbeidet mellom FSBs grensevakt og Rusitsj være et svar på finske myndigheters beslutning om å bygge et grensegjerde i det sørøstlige Finland.

– Skryter av krigsforbrytelser

– Dette er en av de mest kjente nasjonalistiske grupperingene i Russland. Flere av medlemmene sier at de er nynazister og skryter av krigsforbrytelser. De fleste normale rettsstater ville sett på denne gruppen som ekstrem, sier Aage Borchgrevink i Helsingforskomiteen til TV 2.

 Jan Helge Rambjør /TV2
EKSPERT: Aage Borchgrevink. Foto: Jan Helge Rambjør /TV2

Russlandeksperten presiserer at han ikke har sett en offisiell bekreftelse fra FSB om dette, men legger til at det ikke er noe nytt at det er tette forbindelser mellom russiske myndigheter og Rusitsj.

– At det nå ser ut til å være formalisert, og at Rusitsj betros denne type oppgaver er et steg videre i hvordan Russland utvikler seg, sier Borchgrevink.

Politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt har ansvaret for Norges 196 kilometer lange grense mot Russland. Hun ønsker ikke å si noe om saken.

– Politiet følger med på alle endringer som skjer langs grensen og vi har god kontakt med finske grensemyndigheter. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere opplysningene, sier Hætta til TV 2.

 Telegram
PATRULJE: «Soldater» fra Rusitsj-gruppen på patrulje ved grensen. Foto: Telegram
Read Entire Article