Her merker de endringen

1 month ago 10



Boikott-bølge mot gigantene merkes i flere land i Midtøsten. I Norge vil ikke selskapene kommentere saken.

 Hamad I Mohammed
BOIKOTT: Flere muslimske land boikotter store internasjonale leverandører på grunn av krigen i Gaza. Foto: Hamad I Mohammed

Publisert 05.09.2024 15:30

De store selskapene Coca-Cola og Pepsi har i flere år brukt ressurser på å etablere seg i land med muslimsk majoritet, som Egypt og Pakistan. 

En forbrukerboikott mot selskapene i flere muslimske land har ført til at de lokale leverandørene har økt sine salg. 

Ifølge Reuters har salget av Coca-Cola stupt i Egypt i år, mens den lokale brusen V7 har tredoblet eksporten til Midtøsten og omkringliggende regioner.

 Amr Abdallah Dalsh
COLA: I Egypt har salget av den lokale brusen V7 økt salget på grunn av boikott av internasjonale varemerker. Foto: Amr Abdallah Dalsh

Bakgrunnen er sinnet mot Israel på grunn av deres krigføring i Gaza. 

I flere land boikottes verdenskjente merker som for eksempel McDonald's, Burger King, Coca-Cola og Starbucks på grunn av deres angivelige koblinger til Israel. 

Den pakistanske forretningskvinnen Sunbal Hassan holdt Cola og Pepsi borte fra bryllupsmenyen hennes da hun giftet seg i Karachi i april.

Hun sa hun ikke ønsket å føle at pengene hennes nådde skattekassen til USA, som er Israels trofaste allierte. 

– Med boikotten kan man spille en rolle ved ikke å bidra til disse midlene. I stedet serverte jeg bryllupsgjestene det pakistanske merket Cola Next, sa Hassan. 

 Akhtar Soomro
LOKALT: Arbeidere laster en bil med brus fra et laget i Karachi i Pakistan. Foto: Akhtar Soomro

Hassan er ikke alene i sin boikott av de verdenskjente leverandørene. 

Det er vanskelig å tallfeste tapte inntekter siden selskapene fortsatt har voksende virksomheter i flere land i Midtøsten. Men ifølge analyseselskapet NielsenIQ hadde vestlige drikkevaremerker en salgsnedgang på 7 prosent første halvår på tvers av regionen. 

Mange forbrukere som boikotter de amerikanske brusene, peker på USAs mangeårige støtte til Israel, inkludert i den pågående krigen med Hamas.

 Akhtar Soomro
DRIKKE: Lokal og internasjonal brus utstilt på et kjøpesenter i Karachi, Pakistan. Foto: Akhtar Soomro

I Pakistan har Krave Mart, en ledende leveringsapp, sett at de lokale bruskonkurrentene har økt populariteten til å utgjøre rundt 12 prosent av salget. Før boikotten var tallet nærmere 2,5 prosent. 

Selskapet ville ikke gi ut tall for Coca-Cola og PepsiCo-salg.

TV 2 har vært i kontakt med begge selskapene i Norge. De ønsker ikke å kommentere salgstall for Norge eller boikotten av produktet. 

Read Entire Article