Her kan det komme 8500 grønne, nye boliger og 35.000 grønne arbeidsplasser

6 hours ago 5



Norges største «søppel-miljø». Et mega-bygg fylt med utbyggere. Og en gammel høyblokk som skal bli bysentrum. Det skal lede oss mot grønn byutvikling.

Construction City – her mot Ulvenveien – skal huse flere aktører i byggebransjen. De skal bidra til nye, grønne løsninger i den nye bydelen – og alle andre steder. Illustrasjon: A-lab

Publisert: 19.09.2024 17:17 | Oppdatert: 19.09.2024 17:38

Kortversjonen

Området er omringet av trafikk og utskjelt både for det som er bygget og planlagt. Men nettopp Økern og Ulven er blinket ut som test-arena for fremtidsrettet byutvikling. Nærmere bestemt definert som innovasjonsdistrikt for sirkulær byutvikling.sirkulær byutvikling.Det innebærer å gjenbruke materialer og bygninger i størst mulig grad.

– Å bygge fremtidens byer, vil kreve en enorm omstilling. Den er helt nødvendig. Og vil påvirke alle, fastslår Elin S. Halvorsen, daglig leder for «Hovinbyen sirkulære Oslo» (HSO).

I området kan det komme 8200 nye boliger og 35.000 nye arbeidsplasser, som kan bidra til å gjøre hele byggebransjen mer sirkulær. Det vil si: Mer basert på gjenbruk og ombruk. Det viser en mulighetsstudie laget på oppdrag fra HSO.

Tanken er at noen av løsningene skal testes og vises nettopp her i Hovinbyen, Norges største byutviklingsområde.

I all ubeskjedenhet er ambisjonen å bli «verdensledende på å drive frem ny kunnskap, nye løsninger og nye arbeidsplasser innen sirkulærøkonomi i bygg-, anlegg og produksjonsnæringen».

Kabelgata er tenkt som en hovedgate i Hovinbyen. Der ligger Kuben videregående, Kloden teater og flere småbedrifter. Foto: Stein Bjørge/ Aftenposten

Avfallsanlegg = stort pluss

– Vi må ta vare på det som defineres som avfall. Ikke knuse eller brenne materialer med verdi. Men oppgradere og reparere, sier rådgiver Asbjørg Næss i Civitas, en av forfatterne bak studien.

I et slikt lys blir tre enorme avfallsanlegg i nabolaget et stort pluss.

I «Kretsløpsparken» på Haraldrud ligger tre av Norges største gjenvinningsanlegg – definert som et «kraftsentrum» i området. De anses som en stor ressurs i en sirkulær by. Foto: Stein Bjørge/ Aftenposten

Regiondirektør Christian Andersen i Norsk Gjenvinning mottar enorme mengder avfall og forsikrer at de hele tiden jobber med gjenbruk.

– Før brant vi treverk fra byggeplasser. Nå blir de møbelmaterialer. I en næringsklynge kan vi finne enda flere slike løsninger, sier han.

Foto: A-lab

Foto: Stein BJørge

En svært visjonær illustrasjon av et mulig «kraftsentrum» for gjenvinning

Norsk Gjenvinnings anlegg på Haraldrud mottar, gjenvinner og videreforedler store mengder avfall

Kabelgata i en mulig fremtid med en rekke småbedrifter og småskalaproduksjon

Pulserende byliv må til

Studien definerer tre typer «kraftsentre» som viktige for å få til den nødvendige nytenkningen.

Øverst ligger «et sted med pulserende byliv».

– Vi har intervjuet innovasjonsdistrikter i hele verden. De ender lett som næringsparker. Vi må starte med å gjøre det attraktivt for dem vi håper skal bo og jobbe her, sier Geir Haaversen i A-lab, også forfatter av mulighetsstudien.

Tre ulike «kraftsentre» i området skal utfylle hverandre i for å få til mer bærekraftig byutvikling. Foto: Illustrasjon fra mulighetsstudien til HSO

Økern sentrum er blinket ut til å bli et slikt sted.

– Byliv er en bærebjelke i et attraktivt område, bekrefter Thomas Holth, prosjektdirektør i Økern sentrum. De har brukt år på planlegging, men satset på å trekke folk til det forlatte kjøpesenteret underveis.

– Vi har huset P3 Gull, Døden på Oslo S og kunstprosjektet TILLIT, sier han, og påpeker at de droppet riveplanene og valgte å la Høyblokken stå.

Høyblokken på Økern skal bevares og kan få boliger i tillegg til kontorer. Totalt legges det opp til 1300 boliger og en rekke tilbud. Illustrasjon: A-lab

I tillegg er alle materialer i blokken kartlagt og mest mulig gjenbrukt. De har samarbeidet nært med Ombygg på Bama-tomten, en sentral for materialgjenbruk.

– Ingen hadde gjort det før. Vi må begynne i det små. Og gjøre det praktisk, understreker han.

Byggebransjens storstue

Det siste senteret skal romme selve bransjen – de som skal gjennomføre det bærekraftige byggeriet. På Ulven bygger Veidekke nytt hovedkontor, mens Obos’ gedigne Construction city nærmer seg innflytting. Her skal 4500 ansatte i en rekke firmaer i byggenæringen og tekniske fag fra Fagskolen i Oslo samles. På 103.000 kvadratmeter.

OBOS-sjef Daniel Siraj svarer slik på hvorfor de har valgt å bygge nytt.

– Det er vanskelig å bygge kunnskapsnæring i gamle lagerhaller. Men vi satser maksimalt på gjenbruk og et på alle måter bærekraftig bygg.

Construction City skal samle en rekke aktører i byggebransjen. Deres eget bygg er ikke preget av sirkulære løsninger. Foto: Bloom/Obos

Næss i Civita påpeker at alt som skal bygges i Hovinbyen, potensielt kan være piloter for en sirkulær byggebransje.

– Dermed kan kompetanse og kunnskap utvikle næringene der de er, sier hun.

Om tre år flytter kanskje de første inn på Økern sentrum. Muligens til en forbilledlig bydel?

Her i det som skal bli Hovinbyen, er håpet å skape et forbilde for gjenbruk og bærekraftig utbygging. Foto: Stein Bjørge / Aftenposten
Read Entire Article