Her fester de for nye USA

1 month ago 22



Solen har gått ned over Manhattan, og VG har fått en gullkantet billett til «The Golden Age of America».

«Dette er begynnelsen på gullalderen i Amerika», står det i invitasjonen fra New York Young Republican Club.

Vi trer inn bak en lukket dør på en hemmelig bar uten skilt på Lower East Side.

Der inne har unge konservative stimlet sammen for å feire at Donald Trump er USAs president. De er ferdig med Ukraina, sier de. Nå er det «Amerika først». Og vinnerne, det er dem.

USAs nye storhetstid er her, mener de.

Trump har sagt det selv gjentatte ganger, senest i sin tale til kongressen denne uken.

– Gullalderen i USA har bare så vidt begynt, sa presidenten.

Men hva innebærer det, egentlig?

1920-tallsjazz strømmer ut av høyttalerne, lysekronene er dimmet og veggene kledd i rød, veldig myk fløyelstapet. En mann med skinnende sleik serverer blinis med russisk kaviar fra et gullfat.

Rundt oss syder det av vakre, unge mennesker i sine peneste klær. Mennene i dress og slips; kvinnene i cocktailkjoler og høye hæler.

De drikker Champagne fra tekopper – et nikk til forbudstiden på 1920-tallet, da det var ulovlig å selge alkohol i USA. Baren vi er invitert til er nemlig en av de få originale «speakeasy»-barene i byen, som pleide å servere alkohol i all hemmelighet.

Stedet har en parallell til historien flere av gjestene skal fortelle oss. For frem til nå har mange av dem levd i skjul.

– I 2020 var vi få likesinnede i New York. Det var ensomt og stigmatiserende å være Trump-velger og uvaksinert. Jeg mistet flere venner, forteller Elizabeth Ruh (31).

Hun «kom ut av skapet» som Trump-velger etter kongresstormingen 6. januar 2021. Men først da Trump vant presidentvalget i fjor høst, opplevde hun at det var ok å være republikaner igjen.

– Det forandret alt. Det har skjedd et kulturelt skifte. Nå er det mer stuerent å være Trump-velger, og nå er det vi som er vinnerne.

Elizabeth Ruh (31)Elizabeth Ruh (31)

Konservativ er det nye kule, sier flere på festen til VG.

Nå er det tilbake til sunn fornuft og patriotisme, sier de. Inn med old school-maskulinitet og femininitet, familie, ekteskap, «pro life» og Gud. Ut med woke, abort, migranter og liberale verdier.

– Dette skiftet kommer til Europa også, bare vent og se, sier Elizabeth.

Tror du på en konservativ bølge i Europa? aJabNeicKanskjedUsikker

Tristan Campbell (29) og Bella Nico (23) sitter i en fløyelssalong og nipper til champagne; han i stripete dress med familiens skotske emblem brodert, hun med svarte, gjennomsiktige hansker.

Da Tristan hører at vi er fra Norge, går han rett til å snakke om Ukraina:

– Jeg har hørt at nordmenn må trene opp ukrainske soldater. Hva er poenget med det? spør han.

Her på festen synes gjestene vi snakker med at krigen i Ukraina er et pengesluk på andre siden av Atlanteren, som de ikke vil ha noe mer med å gjøre. De støtter Trumps harde linje mot Zelenskyj, EU og Nato.

Tristan Campbell (29) og Bella Nico (23)Tristan Campbell (29) og Bella Nico (23)

Mens vi snakker blir det trangere og trangere i lokalet, champagneføringen blir høyere og praten løsere. Mannen med sleiken går forbi igjen.

Denne gangen med et helt beger russisk kaviar (han har tre kilo på bakrommet).

Tristan og Bella rekker frem lanken og får en sjenerøs kladd. Mannen sier «salut!» og de slikker i seg det svarte gullet.

– Tidevannet har snudd. Det føles virkelig som vi går inn i USAs gullalder, og det føles bra! sier Tristan.

Det er ingen selvfølge at en fest for konservative i New York skal trekke så mye folk.

New York er en av USAs mest liberale delstater. Men noe er i ferd med å endre seg.

Selv om Trump tapte hjemstaten under valget, gjorde han et byks her på over seks prosentpoeng. Ikke noe annet sted i USA har republikanerne økt mer.

New York blir rødere, i likhet med andre storbyer i USA, og det er festen på Manhattan er tydelig tegn på:

– For rundt fem år siden var vi bare 20 medlemmer i klubben. Nå er vi 1700, sier Don Valen (24).

Don Valen (24)Don Valen (24)

Kledd i dress, og med raus skjeggvekst og briller, ser han ut som om han kunne vært betydelig eldre. 24-åringen drømmer seg tilbake til tidene der den tradisjonelle familien sto i sentrum.

– Jeg vil tilbake til «de glade tjueårene», med økonomiske oppgangstider, fremtidstro og energi. Nå, under Trump, føler jeg for første gang at fremtiden ser lys ut for meg som ung, amerikansk mann, sier Don.

Men han tar ingenting for gitt. De liberale kreftene er kanskje slått ned nå, men vil komme tilbake, tror han.

– Vi må være beredt, sier 24-åringen.

Han vil ha et samfunn der kvinner får mange barn.

– Liberale har sagt at flere barn øker CO₂-utslippene og lansert konseptet «girl boss», der kvinner er sin egen sjef og ikke trenger menn. De har satt kjønnene opp mot hverandre. Da kan det ikke komme som noe sjokk at folk får færre barn, argumenterer Don.

– Men burde ikke kvinner være selvstendige? spør vi.

– Jo. Men menn er ikke en fiende eller konkurrent.

Mange Gen Z-menn i USA elsker Trump. Også blant norske unge menn øker Trump-støtten.

Under valget stemte 56 prosent av menn i alderen 18 til 29 år på ham (fenomenet ble kalt «bro’ vote»), og i meningsmålinger i tiden etter har bare populariteten økt.

Hvorfor er det slik?

Amerikanske analytikere peker på flere årsaker:

  • At unge menn har vært en neglisjert velgergruppe, mens feminisme har stått i fokus.
  • Mange er sårbare: Flere menn enn kvinner bor hjemme, har lavere utdanning og er mer utsatt for rusproblemer og selvmord.
  • Så kom Trump inn og ble et slags macho-forbilde, som ville ta USA vekk fra mangfold og tilbake til to kjønn og kjernefamilien.

– Media skriver at vi ikke skal være macho og påståelige. De kaller det «giftig maskulinitet». Trump er rollemodellen mange av oss har savnet, en type som alle menn vil være, men er redde for å bli, sier Don.

Hva liker du ved ham?

– Trump lever den amerikanske drømmen. Han er mangemilliardæren som tjener landet og som aldri ber om unnskyldning. Å si unnskyld er å innrømme tap, det er et svakhetstegn.

Don er stor fan av Trumps utenrikspolitikk. Han er pro isolasjon og vil gå så langt som «America only», ikke bare «America first».

– Nato og allierte varer ikke for alltid, det ser vi nå. Jobber disse landene i USAs beste interesse? Jeg tror ikke det. Ukraina er ferdig, de står alene nå. Jeg vil ikke dø for Ukraina. Ei heller Estland eller Finland. Jeg er bare villig til å dø for mitt eget land, sier 24-åringen.

– Ser vi et skifte fra en allianse mellom USA og Europa, til en mellom USA og Russland?

– Jeg tror ikke det blir noen av delene, svarer Don.

Han tror Trump vil skrote og velge gamle som nye internasjonale partnere med bare én ting i tankene: USAs beste.

– Vi har forsørget Europa siden andre verdenskrig. Nå har vi kommet dit at det skader amerikanske interesser. Fra nå av er Europa bare en av mange spillere og ikke lenger under vår beskyttelse, mener Don.

Becky Oliveira (24)Becky Oliveira (24)

Det er ikke bare unge menn som liker Trump, selv om de er i flertall – både i statistikken og her på den lukkede cocktail-festen.

Becky Oliveira (24) sitter i styret til Young Republicans i New York. Hun sier at sånne som henne legger noen tøffe år bak seg.

– Jeg er blitt kalt gal, rasist og transfob. Venner har slått opp, og vi har vært politisk hjemløse i vår egen by mens venstregalskapen har herjet.

– Og nå står du her og feirer gullalderen. Er det en slags hevn? spør VG.

– Det er ikke hevn. Det er rettferdiggjørelse.

Bilde av VG i New YorkVG i New York

Fotograf Thomas Nilsson og USA-korrespondent Ingeborg Huse Amundsen

Tips meg

Bilde av Ingeborg Huse Amundsen

USA-korrespondent

Jeg er USA-korrespondent med base i New York. Jeg har jobbet i VG siden 2013, og er tidligere Midtøsten-korrespondent. Jeg har en bachelor i journalistikk fra Oslo Met og en master i International Relations fra Bogazici University i Istanbul. Har du tips eller innspill til meg? Send til ingeborg@vg.no

Read Entire Article