Her er fem grunner til at Manglerud trenger et grønt lokk

4 weeks ago 18



Potensialet for fremtidig byutvikling langs det som kan bli et av de største parkområdene i Oslo, kan bidra vesentlig i den høye etterspørselen etter nye boliger i byen vår, mener Adrian Lombardo. Foto: LINK Arkitektur

Manglerudtunnelen omtales som en av Oslos mest seiglivede veistrider. Nå er det kanskje på tide å vurdere en annen løsning.

Publisert: 28.03.2024 20:00

Dette er en kronikk. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et kronikkforslag, kan du lese hvordan her.

Trafikkmaskinen på Manglerud har vokst seg enorm. På det meste passerer 100.000 kjøretøy om dagen. De negative miljøkonsekvensene er alvorlige, og nærområdet har for lengst passert tålegrensen for støy og forurensning. Langs Bryn, Høyenhall og Manglerud anslår Statens vegvesen at om lag 40.000 mennesker er berørt av miljøforurensningen.

Det er kanskje på tide å vurdere en annen løsning enn Manglerudtunnelen som har ligget i planene de siste tretti årene, og omtales som en av Oslos mest seiglivede veistrider?

Obos og NCC har tatt initiativ til en ny og rimeligere løsning: Å bygge parklokk over motorveien på Manglerud. LINK er arkitekten bak prosjektet. Et parklokk kan gi bydelen en etterlengtet grønn lunge, fjerne trafikkstøy og åpne for bygging av opp mot 700 nye Obos-boliger. Trafikken vil avskjermes fra nærmiljøet, og vi gir park og natur til folket. Slik kan vi bedre den helsefarlige forurensingen og tilrettelegge for bokvalitet, aktivitet og naturmangfold i området.

Her er fem gode grunner for at Manglerud trenger et grønt lokk.

Bedre livskvalitet for folk i nærmiljøet

Et lokk over Manglerud trafikkmaskin vil gi betydelig reduksjon av støy og svevestøv til eiendommer i området. Oslo har den dårligste idrettsanleggsdekningen i Norge og har stadig færre naturlommer. Med et grønt lokk vil store arealer frigjøres til både idrett og natur, med mange helsefremmende effekter.

Et grønt lokk på Manglerud kan bli en pådriver for natur- og klimavennlig byutvikling i Oslo, skriver Lombardo. Bildet er en illustrasjon. Foto: LINK Arkitektur

I tillegg til frodige grønne flater og omfattende gang- og sykkelveier både på tvers av ringveien og langs traseen, kan lokket få en bredde på 40–50 meter med plass til lek, ball-løkker, treningsapparater og andre aktivitetsflater i bydelen.

Vil bidra positivt i boligkrisen

I dag ligger det mange parkeringsplasser langs veien – eiendommer uten særlig verdi. På grunn av støy og beliggenhet er det vanskelig å utnytte disse tomtene bedre. Med et grønt lokk kan vi frigjøre lavt utnyttede tomter til attraktive boligområder, og bidra til å redusere boligkrisen i Oslo.

Potensialet for fremtidig byutvikling langs det som kan bli et av de største parkområdene i Oslo, kan bidra vesentlig i den høye etterspørselen etter nye boliger i byen vår. Hele bydel Østensjø kan få et solid løft.

Bydelene knyttes bedre sammen

Byutviklingen i Oslo er i stor grad basert på transformasjon av tidligere industriområder til bolig, langs ringveiene og andre sterkt trafikkerte hovedveier. Veiene gjør det krevende å skape flyt og kontakt mellom de nye utviklingsområdene på hver side av veien. Det grønne lokket kan være nøkkelen som låser opp disse barrierene og knytter bydelene bedre sammen.

Det som tidligere har vært en barriere mellom byområder, kan bli en grønn forbindelse for mennesker, dyr og vekster, skriver Lombardo. Foto: LINK Arkitektur

Det er også et poeng at Plan- og bygg i kommuneplanene har ambisjoner om å forsterke en grønn akse med sammenhengende tursti mellom Østensjøvannet og Svartdalen (Alna/Kværnerbyen). Dette er en gangforbindelse som i dag effektivt stoppes av E18.

Med det grønne lokket på Manglerud kan det etableres en direkte forbindelse som løser denne utfordringen, og samtidig skaper en biologisk korridor mellom økologisk viktige områder. Det som tidligere har vært en barriere, kan bli en grønn forbindelse for mennesker, dyr og vekster.

Ombruk vil skape biologisk mangfold

Store mengder kalkskifer tas ut i forbindelse med utbyggingen av Fornebubanen. Dette er en bergart lite egnet som fyllmasse ved fundamentering av bygg eller veier, og slike masser er dyre å kvitte seg med. Avfallsmasser fra eksempelvis Fornebu kan ombrukes til fylling som vekstgrunnlag for park og grøntarealer på det grønne lokket.

Den kalkrike skiferen kan danne livsgrunnlag for et usedvanlig høyt og truet plante- og insektmangfold.

Et kostnadseffektivt grep

Ryen-Manglerud er på mange måter en optimal strekning for bygging av grønt lokk, fordi Ring 3 ligger nedsunket i terrenget på begge sider. Lokket kan dermed enkelt etableres uten store terrenginngrep på tilstøtende eiendommer. LINK Arkitektur har analysert terrengkoter (høydekurver) også langs andre deler av Ring 3. Flere strekninger kan være gunstige for et grønt lokk.

Konstruksjonsprinsippene er relativt enkle, og fundamenteringen kan løses ved stripevis fundamentering langs midtakser og sideakser på veibanen uten at hele veien må stenges. I prinsippet bør det kunne løses ved nedstengning av kun ett kjørefelt av gangen og dermed minimal redusering av fremkommelighet.

Konstruksjoner over terreng/veibane heises raskt på plass og monteres på de ferdige fundamentene. Etterfylling av masser over konstruksjonen kan utføres mens veien er i full bruk.

Kan bli en pådriver

Et grønt lokk på Manglerud kan bli en pådriver for natur- og klimavennlig byutvikling i Oslo. Prosjektet kan sikre et robust bymiljø som legger til rette for befolkningsvekst og sikrer en god balanse mellom bygninger, mennesker og grønne lunger i en velfungerende infrastruktur. Et forbildeprosjekt.

Read Entire Article