Henrik og Filip Ingebrigtsen satser videre: – Jeg fortsetter som faen!

1 day ago 5



Henrik (33) og Filip (31) Ingebrigtsen har ikke planer om å legge løpeskoene på hylla ennå.

Løperbrødrene Filip, Henrik og Jakob Ingebrigtsen på presselansering av sin nye TV-serie. Foto: Mattis Sandblad / VG
  • Herman Folvik, VG

    Herman Folvik, VG

Publisert: 18.09.2024 10:30

– Jeg fortsetter som faen! Herregud, ja! Jakob (23) legger opp før meg, sier Henrik.

– Ja, hvis du kaller det jeg har gjort i år å satse 100 prosent, så er jeg giret på det videre, sier Filip.

Henrik sto for gjennombruddet til verdens beste løperbrødre med EM-gull i 2012, mens Filip utførte samme bragd i 2016 og tok også VM-sølv året etter.

De siste årene har lillebror Jakob tatt det til himmelen med en rekke gull og tre verdensrekorder, samtidig som storebrødrene har hatt ulike skadeproblemer.

– Jeg vil bygge opp en bra form så jeg kan springe så bra jeg kan i de største løpene jeg får tilgang til. Det er tilnærmingen min. Hva de løpene blir, er ikke så nøye, svarer Henrik på spørsmål om målet for 2025.

Han løp i fjor pers på 5000 meter med 13.13,99 og fikk plass i VM på øvelsen. Denne sesongen ble det med 13.26,62 som beste tid og kun tre løp. Etter 5000-meteren i EM 8. juni (25. plass) har han ikke konkurrert.

– Jeg tror jeg kan skrape av noen sekunder på persen min på 5000 meter. Det hadde vært kult. Men det som er gøy er at ingen bryr seg. Om jeg springer 13.05 hadde folk gitt faen. Det hadde ikke betydd noe, men for meg er det veldig viktig, sier Henrik.

Siden vinteren har 33-åringen slitt med krystallsykenkrystallsykenKrystallsyken utløses av at små krystaller i labyrinten, en del av det indre øret, har kommet på avveie. De påvirker deretter balanseorganet og forårsaker blant annet alvorlig svimmelhet, og du føler deg ustabil når du prøver å gå. Krystallsyken er ubehagelig - men ufarlig - og går ofte over av seg selv. Kilde: kry.no. I sommer har han trent langt mer forsiktig enn han pleier.

– Jeg er i ferd med å trappe opp. Det begynner å minne om trening igjen nå, sier Henrik.

– Hva er status på krystallsyken?

Jakob og Henrik Ingebrigtsen etter 5000 meter under EM i Roma, som førstnevnte vant. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Det er vanskelig å si, for det er mest utslagsgivende når jeg først kommer opp på et treningsnivå hvor jeg treffer en grense. Det var problemet i våres: Jeg lå fint under grensen, så ble plutselig terskelen for overbelastning flyttet veldig mye ned.

– Det kom en helvetes ... La oss kalle det en restitusjonsutfordring som bare gjorde at all jobben jeg hadde gjort og prestasjonene jeg trodde jeg kunne få til, ikke var mulig mer.

– Det er vanskelig å vite hva som skjer fremover. En sånn greie kan trekke ut i lang tid. Jeg har fått meldinger av folk som har slitt med dette i opp mot et år.

– Hvordan er det å forholde seg til krystallsyken når du har løping som yrke?

– Å være toppidrettsutøver og løper på høyt nivå er vanskelig nok i seg selv. Når du får en slik greie på toppen, blir det umulig. Det går ikke.

I våres prøvde veteranen å optimalisere så godt han kunne på trening og til konkurranser. Han hadde troen på det han drev med.

– Jeg hadde potensial til å springe fort i år. Jeg hadde mye bedre form inne i år enn i fjor. Å springe pers var ganske realistisk. Helt til det plutselig ikke var det mer.

Filip Ingebrigtsen har 3.38,91 på 1500 meter og 13.32,03 på 5000 meter som beste tider i år.

En vond hofte skapte problemer på et dårlig tidspunkt – i samme periode som han hadde viktige løp med tanke på å kvalifisere seg til EM, som han ikke klarte.

– Jeg pushet det litt lenger enn jeg burde. Da mistet jeg gode konkurransemuligheter som Bislett Games, sier Filip.

– Mens jeg løp en positiv 3000 meter i Paris frem til jeg hadde et overtråkk. Det har vært noen sånne tullegreier og resultatene har vært litt for dårlig.

– Har det vært noe vurdering i det hele tatt om du skal fortsette eller ikke?

– Det er en fortløpende vurdering, men det handler mest om kroppen er balanse og om man har glede av å holde på med dette på daglig basis, svarer mellombroren.

Brødrene Ingebrigtsen og konene møtte pressen mandag på Bislett Stadion i forbindelse med lansering av Prime Video-serien «Ingebrigtsen: Born to Run» som kommer fredag.

Read Entire Article