Hemmeligholder Kjerkols fuske-dom: – Får spesialbehandling

3 weeks ago 10



Måtte gå av som statsråd:

Mens andre studenter får sine vedtak publisert på nettsidene til Felles klagenemnd, nekter nemnda å offentliggjøre om de har omgjort fuske-vedtaket til tidligere helseminister Ingvild Kjerkol.

 Cornelius Poppe
MÅTTE GÅ: Statsminister Jonas Gahr Støre kalte inn pressen på kort varsel og sparket Ingvild Kjerkol som sin helse- og omsorgsminister 12. april i år. Foto: Cornelius Poppe

Publisert 31.10.2024 15:38 Sist oppdatert 11 minutter siden

Onsdag behandlet Felles klagenemnd den 42 sider lange klagen fra stortingsrepresentant, leder for Trøndelag Ap og sentralstyremedlem i Ap Ingvild Kjerkol.

Men i motsetning til vanlig praksis for Felles klagenemnd vil de ikke fortelle hva som ble konklusjonen. 

Varsler hemmelighold

nettsidene til Felles klagenemnd ligger vedtakene i flere hundre klagesaker fra studenter over hele landet publisert. Men Ingvild Kjerkols klagesak vil ikke bli offentliggjort, skriver nemnda i en epost til TV 2.

«Nemnda kan uttale seg – og publisere - enkeltsaker som lar seg anonymiseres. Spørsmål om konkrete saker som – med rette eller urette - knyttes til kjente enkeltpersoner, vil taushetspliktreglene hindre nemnda i å uttale seg. Dette gjelder alle saker der identiteten er kjent.», skriver kommunikasjonsdirektør Kristin Solheim i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse til TV 2.

Nemndas leder, Ernst Nordtveit, vil ikke stille til intervju om saken, opplyser Solheim.

TV 2 har også bedt om innsyn i en rekke dokumenter i Kjerkols klagesak, men Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse har avslått disse og begrunnet hemmeligholdet med taushetsplikten.

Etter en klage på et av avslagene valgte direktoratet torsdag morgen å gi TV 2 innsyn i en kronikk publisert i Khrono i april i år, som var vedlagt en e-post fra Kjerkols advokat til klagenemnda.

 Skjalg Bøhmer Vold / Norsk studentorganisasjon
VIL HA LIKHET: Leder Kaja Ingdal Hovdenak i Norsk studentorganisasjon. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / Norsk studentorganisasjon

– Urettferdig spesialbehandling

Behandlingen av Kjerkols klagesak vekker kraftige reaksjoner hos studentenes øverste tillitsvalgte, leder Kaja Hovdenak i Norsk studentorganisasjon (NSO).

– Ingvild Kjerkol burde få samme behandling som alle andre studenter. Alle studenter har rett på å bli behandlet likt, uavhengig av om du har vært statsråd eller ikke. Det handler både om transparens og tillit til systemet, sier Hovednak.

Hun mener Kjerkol får spesialbehandling av nemnda.

– Når alle andre studenter får sine saker publisert på nettsidene til nemnda, så er det veldig urettferdig at en mektig, offentlig person skal få spesialbehandling sammenlignet med helt vanlige studenter. Det kan være en påkjenning for alle å være gjennom en sånn sak som dette, og jeg tror mange studenter vil reagere når de ser at Kjerkol får en annen behandling enn dem, sier Hovdenak, og legger til:

– Dette er absolutt forskjellsbehandling, svart på hvitt. Vi kan ikke ha det sånn, sier hun.

Nemnda skulle avgjøre om vedtaket fra Nord universitet fra 10. april i år skulle opprettholdes eller omgjøres. Universitetets konklusjon var at Kjerkol forsettlig hadde fusket på sin masteroppgave.

Maktkamp i Ap

Onsdagens anke-vedtak kan også bli avgjørende for Kjerkols politiske fremtid. 

Flertallet i nominasjonskomiteen for Nord-Trøndelag i Arbeiderpartiet har vraket Kjerkols ønske om å bli gjenvalgt til Stortinget ved valget neste år.

Støre ber partifeller si fra
om maktdrama i Trøndelag

Kjerkol har likevel støtte fra et mindretall i komiteen og har varslet at hun vil ta kampvotering på nominasjonsmøtet i Trøndelag Ap 30. november. En eventuell seier i ankesaken kan gi Kjerkol medvind i kampen for å beholde sin politiske makt.

Viktig med åpenhet

Vedtaket som Felles klagenemnd nå har gjort er endelig og kan ikke klages videre. 

– Denne saken har mye å si for diskusjonen om fusk og studenters rettssikkerhet. Derfor er det desto viktigere at offentligheten får innsyn i saken. Saken til Kjerkol har mye å si for hvordan vi snakker om fuskeproblematikken, sier Kaja Hovdenak.

 Ingvild Gjersjoe
VIL FORTSETTE: Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol. Foto: Ingvild Gjersjoe

Kjerkol kan imidlertid ta saken til rettsvesenet ved å gå til søksmål mot Staten innen tre måneder. 

TV 2 har vært i kontakt med Kjerkols advokat, Marianne Klausen. Klausen var frem til i fjor høst selv leder for Felles klagenemnd, men måtte gå av etter å ha blitt ulovlig oppnevnt av regjeringen.

– Ingvild Kjerkol har ingen kommentarer til saken, sier Klausen.

Felt for fusk

I begynnelsen av april konkluderte Nemnda for studentsaker ved Nord universitet med at Ingvild Kjerkol hadde fusket forsettlig på sin masteroppgave i helseledelse fra 2021.

Nemnda hadde funnet minst 22 tilfeller av plagiat i Kjerkols oppgave og slo fast at den derfor bestod av «et ikke ubetydelig omfang av plagiat».

Nemnda annullerte oppgaven og fratok dermed Kjerkols mastergrad i helseledelse. 

Som en direkte konsekvens av vedtaket fra Nord universitet valgte statsminister Jonas Gahr Støre fredag 12. april å gi Kjerkol sparken fra jobben som helse- og omsorgsminister i hans regjering. Kjerkol hadde da vært statsråd siden regjeringen tiltrådte i oktober 2021.

Kjerkol varslet etter noen uker at hun ville klage på vedtaket, og det er denne klagen som nå er blitt vurdert og behandlet av Felles klagenemnd i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

Read Entire Article