Mangelfullt samarbeid i fengslene er et gjennomgående problem, ifølge Helsetilsynet.
- VG har avslørt svikt i systemet da Torstein Kleven (21) tok sitt eget liv i Hamar fengsel.
- Helsetilsynet peker på mangelfullt samarbeid og utydelige rutiner som gjennomgående problemer i fengslene.
- Viktige helseinformasjoner ble ikke delt mellom kriminalomsorgen og fengselshelsetjenesten.
I helgen avslørte VG hvordan systemet sviktet da selvmordsutsatte Torstein Kleven (21) tok livet sitt i Hamar fengsel i 2023.
– Mangelfullt samarbeid og utydelige rutiner er dessverre ikke enestående for denne saken. Dette er et gjennomgående problem som tilsynsmyndigheten har sett i flere fengsler, sier fungerende avdelingsdirektør Mona Kaasa i Helsetilsynet
.Da 21-åringen kom til fengselet, avdekket Kriminalomsorgen
flere risikofaktorer for selvmord. Men funnene ble ikke delt med fengselshelsetjenesten .Helsetjenesten selv – som ligger under Hamar kommune – plukket ikke opp noen av de røde flaggene fra Torstein da de hadde en kort prat med ham på cellen.
Hverken Kriminalomsorgen eller helsetjenesten laget oppfølgingsplan med selvmordsforebyggende tiltak.
Les også: Fjernet konstruksjon på cellen der Torstein døde
– Nødvendig helseinformasjon må deles
– Det er vanskelig å forutsi selvmord. Vi ser at det er behov for bedre samhandling og organisering i det selvmordsforebyggende arbeidet i fengsler, sier Kaasa.
Helsetilsynet påpeker at både kommunen som har ansvar for fengselshelsetjenesten, og spesialisthelsetjenesten
skal sørge for at innsatte får den helsehjelpen de har rett til under soning.– Nødvendig helseinformasjon må deles, både mellom fengselshelsetjenesten og kriminalomsorgen og mellom nivåene i helsetjenesten, understreker Kaasa.
Tilsynet har avdekket flere gjentagende problemer i fengselshelsetjenesten:
- Mangelfull samhandling og informasjonsflyt mellom kriminalomsorgen og helsetjenestene
- Manglende rutiner for å sikre nødvendig helsehjelp, spesielt innen psykisk helse
- Varierende kvalitet på helsetjenestene avhengig av kommunens organisering og ressurser
- Mangelfull dokumentasjon av innsattes behov
- Bekymringsmeldinger fra pårørende når ikke frem til helsepersonell
Innsatte er mer utsatt
– En grundig kartlegging ved innkomst er viktig for å fange opp risikofaktorer og lage en oppfølgingsplan
. Hvis kartleggingen ved innkomst ikke er god nok, kan det føre til dårlig oppfølging av den innsattes psykiske helse, sier Kaasa.Helsetilsynet påpeker at innsatte generelt er mer utsatt for dårlig psykisk helse, rusmiddelrelaterte lidelser og selvmordsfare enn befolkningen ellers. Mange har behov for et langvarig og sammensatt tjenestetilbud.
– Helsepersonell i fengselshelsetjenesten gjør en stor innsats for en svært utsatt pasientgruppe. Vi ser imidlertid utfordringer knyttet til organisering, samhandling og ledelse som går igjen, sier Kaasa.
Fungerende avdelingsdirektør i Helsetilsynet
Helsetilsynet mener det er viktig at kommuner er bevisst sitt ansvar for å informere og følge opp pasienter og pårørende etter alvorlige hendelser.
Viktig å avdekke uforsvarlige forhold
– Etter alvorlige hendelser som selvmord under soning, er det viktig for Helsetilsynet å bidra til læring og forbedring.
– Vi ser det som nyttig at tilsynsmyndigheten, helse- og omsorgstjenestene og Kriminalomsorgen sammen går gjennom hendelsen for å avdekke uforsvarlige forhold og finne nødvendige tiltak for å redusere risikoen for lignende hendelser i fremtiden, avslutter Kaasa.
Helsedirektoratet
jobber nå med en veileder om helse- og omsorgstjenester til innsatte i fengsel.Avdelingsdirektør for kriminalomsorgsfaglig avdeling i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI
Også Kriminalomsorgen jobber med å forbedre rutinene:
– I arbeidet med revisjon av retningslinjene for selvmordsforebygging, så vil det bli utarbeidet et nytt kartleggingsskjema. Det jobbes også med å klargjøre grensesnittet
mellom kriminalomsorgens og helsetjenestenes ansvar, men det er i denne sammenheng viktig å understreke at kriminalomsorgens ansatte ikke er helsepersonell, sier avdelingsdirektør Line Wilberg i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) .
Har du tips til oss?
Send oss informasjon, bilder eller video