Helikopterselskapet innstiller all flyvirksomhet

1 month ago 12



Helikopterulykken i Børgefjell:

Helikopterselskapet Arctic Airs i Sverige er preget etter at et helikopter krasjet under landing i Hattfjelldal onsdag kveld. – Våre tanker går til de pårørende, sier selskapet.

 Hanna Hjardar
ULYKKE: Helikopteret sendte ut nødmelding rett etter klokken 18 onsdag. Foto: Grafikk: Hanna Hjardar

Publisert 05.09.2024 14:45

– De skadde ble sendt til sykehus i Mo i Rana hvor de har vært inne til observasjon natt til i dag. De ble torsdag morgen skrevet ut og har det etter omstendighetene bra, sier Pär-Ragnar Viklund, flygesjef i Arctic Air. 

– Piloten skal ha kommet uskadet fra hendelsen, mens en passasjer skal ha fått lettere skader, bekrefter Viklund. 

Det var et helikopter av typen BELL206L som rett etter klokken 18 onsdag kveld, sendte ut en nødmelding i det helikopteret traff bakken. 

 Michael Eldborn
BERØRT: – Vi samarbeider nå med havarikommisjonen og norske myndigheter for å å finne årsaken, sier Pär-Ragnar Viklund, flygesjef Foto: Michael Eldborn

Dette signalet ble igjen fanget opp av Hovedredningssentralen for Nord-Norge som også varslet politiet i Nordland også varslet. 

Det ble umiddelbart satt i gang en større redningsaksjon i retning mot området Østre Tiplingen som ligger i nærheten av fjellet Børgefjell i Hattfjelldal kommune i Nordland.

Rotor traff bakken

– Både et SAR Queen redningshelikopter fra Bodø og et ambulansehelikopter fra Helgeland ble sendt ut. Samtidig ble bakkemannskaper fra Hattfjelldal varslet, sa Jan Eskil Severinsen, pressevakt ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge.

Årsaken til at helikopteret traff bakken med stor kraft, er fortsatt ikke kjent. 

– Har politiet nå fått noen formening om hva det er som har skjedd?

– Ulykken har skjedd i forbindelse med frakt av last eller utstyr inn i fjellet. Helikopteret hadde lav høyde. Under selve landingen skal helikopteret ha kommet over på siden. Dette førte til at rotorbladene traff bakken. 

– Så langt politiet vet skal den ene av de to som satt inne i helikopteret ha fått slagskader og kutt som førte til blødninger, sier Vegard Rosenvinge Lauvdahl, politiadvokat ved Nordland politidistrikt til TV 2.

Dramatisk

Helikopteret var på oppdrag fra Statskog i forbindelse med utbedring av stier i fjellet (klopping). Helikopteret fraktet utstyr og planker rett før ulykken skjedde.

– Jeg kan bekrefte at helikopteret var på oppdrag for oss. Vi lager en tursti det vi legger ned planker over myrer og våte områder. Dette har vi holdt på med i tre år. Våre mannskaper på bakken ble flydd inn på formiddagen og alt hadde gått bra. Det var på tampen av dagen da ulykken skjedde, sier Tore Bjørnstad, regionsjef i Statskog Nordland til TV 2.

– Ble dine ansatte vitner til ulykken? 

 – De fire så at helikopteret gikk ned. De var rundt en kilometer unna. De gikk bort for å bistå og for å utføre førstehjelp på stedet. Det er dramatisk når noe slik skjer. heldigvis gikk dette bra, sier Bjørnstad. 

De ansatte fra Statskog fikk i går kveld tilbud om krisehjelp fra Hattfjelldal kommune, men takket nei til det. 

Politiet bekrefter at de fire ble avhørt i går kveld. 

– Hva skjer videre på ulykkesstedet nå?

– Politiet har nå startet etterforskning etter hendelsen. Havarikommisjonen for sivil luftfart og politiet vil i løpet av formiddagen ta seg inn til selve ulykkesstedet for å starte videre granskning av hendelsen, forteller politiadvokaten.

Det svenske helikopter var leid inn på oppdrag fra Statskog.

– Hva kan man si om skadene på helikopteret?

– Det er ikke mulig å fly helikopteret slik det står nå. Om det er mulig å reparere det på stedet, eller om det må fraktes ut, er noe som må vurderes i dag. Skadene er såpass omfattende at det ikke er mulig å fly det ut for egen maskin per nå, sier Rosenvinge Lauvdahl.

Takker redningsetatene

Flygesjef Pär-Ragnar Viklund sier at all flyvirksomhet i selskapet nå er midlertidig stanset.

– Selskapets fokus er å støtte de berørte, øvrige ansatte og bistå i etterforskningen. Vi samarbeider med norsk politi, havarikommisjonen og andre berørte myndigheter for så rask som mulig å finne årsaken til ulykken, sier Viklund. 

Samtidig er han opptatt av å rose redningstjenesten i Norge. 

– Vi vil rette en stor takk til Hovedredningssentralen for Nord-Norge, fly og redningstjenesten, samt politiet for rask og profesjonell innsats. Deres kontinuerlige informasjonsstrøm har vært uvurderlig i en slik situasjon, sier Viklund.

Read Entire Article