«Gjerrigknarken» føler at kundene blir lurt av ny Twist.
Publisert 02.11.2024 08:31
Det er skjedd noe med Twist. Noe de aller fleste ikke oppdager. Bare studer bildet nøye. Klarer du å oppdage hva som er endret?
– Hvis de ikke opplyser kundene tilstrekkelig om
dette, er det tvilsom forretningspraksis, sier professor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole (NHH).
– Ikke prisbevisst
Han forklarer årsaken til at færre oppdager forskjellen.
– Godteri er et nytelsesorientert produkt. Det er kos. Noe du bruker som belønning når det er gått bra på eksamen eller trøst hvis det har gått dårlig. Det er noe du kjøper til fredagskosen. Det gjør at du kjøpspsykologisk ikke er like prisbevisst på dette produktet som andre produkter.
Saken oppsummert
- Freia, produsenten av Twist, hevder at råvareprisene har økt og at de tilpasser produktstørrelsen til markedet uten å skjule endringene for kundene.
- Twist-posene har blitt redusert fra 330 gram til 300 gram, en reduksjon på 10 prosent, uten at mange kunder har lagt merke til det.
- Kiloprisen på Twist har økt hos flere store kjeder som Rema 1000 og Kiwi. Kjedene forsvarer prisøkningen med økte innkjøpspriser og nekter for å ha etterspurt mindre poser for å øke kiloprisen.
Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.
Over natten har prisen på Twist økt med 10 prosent hos Rema 1000, men prisen på posen er eksakt denne samme som tidligere.
Kiwi har økt prisen med 7,7 prosent, selv om det virker som prisen har gått ned med en krone.
Høres det merkelig ut? Ikke hvis du vet hva krympflasjon er for noe.
I 2022 ble det kåret til årets ord. Det som har skjedd er at Twist-posen har krympet fra 330 gram til 300 gram, altså 10 prosent.
Dermed øker kiloprisen med 10 prosent hvis prisen på posen er eksakt den samme.
Rema 1000 | 79,9 | 79,9 | 10 prosent |
Kiwi | 89 | 87,9 | 7,7 prosent |
Extra | 89,9 | 81,9 | 0 prosent |
Coop Mega | 96 | 92,9 | 6,5 prosent |
Meny | 96 | 94 | 7,6 prosent |
– Krympflasjon hater jeg som pesten. Det tror jeg alle forbrukere gjør når kiloprisen øker på en vare. Jeg hater den måten å tjene penger på, sier Rune «Gjerrigknarken» Nikolaisen.
For dere som sov i timen når man lærte om krympflasjon i 2022, er det bare å lese faktaboksen.
Dette er krympflasjon
Krympflasjon er når innhold eller størrelse på en vare minker, samtidig som prisen står stille eller øker. Krympflasjon er bedrifters måte å forsøke å skjule prisstigning på.
Økonom Barak Orbach sier at «i konkurranseutsatte markeder er direkte prisøkninger risikofylte». Derfor krympes produktet for å indirekte øke prisen.
I fjor begynte den franske matvarekjeden Carrefour å advare kundene mot produkter som var krympet.
Allerede på 80-tallet var det eksempler på krympflasjon når kaffe gikk fra 454 gram til 400 gram i det amerikanske markedet.
Toblerone ble i 2016 skjelt ut fordi de laget større mellomrom mellom søylene og 400 gram sjokolade ble til 360 gram.
Kilde: Wikipedia
Hos Coop Mega får jeg lære hva krympflasjon er i praksis.
På den digitale prislappen i butikken står det nemlig at Twist for første gang har passert en magisk prisgrense på 100 kroner og koster 102,90. Det er hele sju kroner dyrere enn ved vår forrige pristest i september. Da kostet Twist 96 kroner hos både Coop Mega og Meny.
Men noe merkelig skjer når vi kommer til kassen hos Mega. Plutselig reduseres prisen til 92,90.
Årsaken er at det hos Coop-butikkene finnes det både 330 og 300 gram poser. Hvis du tar med deg posen med 300 gram, blir prisen redusert i kassen. Hadde jeg tatt med meg en gammel pose på 330 gram, ville denne kostet 102,90.
Professor Andreassen er skeptisk til krympflasjon:
– Hva gjør de for å fortelle kunden at de betaler mer for mindre? Kundene må på kort tid forstå hva de betaler for. Det skal ikke være slik at kundene må ta med seg kalkulator i butikken.
Når det gjelder krympflasjon, trenger du absolutt kalkulator. Se bare på tabellen under. Der ser du prisen på Twist 330 gram sammenlignet med ny pris på 300 gram. Ved første blikk kan det virke som prisen er redusert, men når man begynner å regne på kiloprisen ser man at fire av fem butikkjeder har økt prisen betraktelig.
– Kunden blir ikke lurt. Vekten står tydelig merket bak på posen. Så vi prøver ikke å skjule noe. 300-gramsposen kommer også i nytt design som gjør at den skiller seg ut fra 330-gramsposen, sier kommunikasjonssjef Øyvind Olufsen i Freia (Mondelēz Norge og Danmark).
Han understreker at det ikke er produsenten som er skyldig i en krympflasjon.
– Det er kjedene som setter hylleprisen på varene, sier Olufsen.
Kjedene forsvarer prisene lenger ned i artikkelen.
Freia sier at de tilpasser størrelsen til markedet:
– Prisene på både kakao og sukker har økt voldsomt. Så det er åpenbart blitt dyrere å produsere Twist for oss. Så det er også en av årsakene til at vi har funnet ut at 300 gram er en riktig størrelse på den mellomste posen.
Mer krympflasjon?
Av konkurransemessige årsaker kan han ikke uttale seg om fremtidige endringer av vekt på sjokolade, men sier at de mest populære produktene, store sjokoladeplater og Kvikk Lunsj, ikke har forandret vekt.
Konkurrenten Nidar ble kritisert for å krympe posene med Bamsemums, Lakrisbåter og Smørbukk i 2022. Eieren Orkla lovte den gang at de skulle slutte med slike pristriks.
I 2023 reduserte de likevel størrelsen på konfekten Sfinx, og de utelukker ikke at andre produkter blir krympet.
– Vi ser en tydelig trend der forbrukerne både ønsker mindre poser og flere valgmuligheter. Samtidig vurderer vi miljøtiltak som optimalisering av emballasjen med mindre luft og redusert plastbruk, og tar hensyn til at råvareprisene har økt betydelig, sier kommunikasjonsdirektør Elisabeth Aandstad Ekheim i Orkla Confectionery & Snacks.
100-kronersgrensen
«Gjerrigknarken» kan forstå at Freia har laget ny størrelse, fordi ellers ville prisene økt til over 100 kroner hos både Meny og Coop Mega:
– For mange finnes det en klar 100-kronersgrense. Det var for eksempel en som kontaktet meg og var svært opprørt da prisen på karbonadedeig hadde gått over 100 kroner, sier Rune Nikolaisen.
«Gjerrigknarken» oppfordrer kundene til å kjøpe Twist hos andre butikker:
– Du får fortsatt 490 gram Twist hos Europris til 89,90, så det er bare å løpe og kjøpe, sier han.
Eller man kan legge Twist-kjøpet nærmere jul. I desember solgte lavpriskjedene Twist til 39,90, altså halv pris av laveste pris nå hos Rema 1000.
– Twist er perfekt når oldemor kommer på besøk. Det er dessuten veldig sosialiserende. Hvilken annen godtepose får folk til å diskutere sin favorittbit?, spør Nikolaisen, som har Cocos som sin favoritt.
Matvarekjedene nekter for at det er de som har forespurt redusert størrelse på Twist for å kunne øke prisen per kilo. De mener også at produktet er merket nøye nok med kilopris i hyllene.
– Billigst
Etter at TV 2 hjelper deg tok kontakt har Kiwi senket prisen slik at de er like «billig» som Rema 1000.
– Vi skal selvfølgelig være billigst på Twist fremover også, skryter kommunikasjonsdirektør Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi.
– Den største delen av våre kostnader er varekostnaden, så prisen i hylla styres i all hovedsak av våre innkjøpspriser. Twist-pakkene har fått en redusert størrelse fra leverandøren sammen med økte innkjøpspriser, sier kategori- og innkjøpsdirektør Line Aarnes i Rema 1000.
Meny understreker at de ikke har etterspurt 300 grams pose for å unngå en Twist-pris på over 100 kroner.
– Produsenten har selv
lansert en ny pose på 300 gram istedenfor 330 gram, og de har også gitt oss en ny
innkjøpspris på varen som vi må forholde oss til. Vi har ikke bevisst økt
kiloprisen. Når det er sagt, så har jo kakaoprisene økt enormt i år, noe som
naturligvis påvirker prisene på sjokolader, sier kommunikasjonssjef Nina Horn Hynne i Meny.
Hos Coop har Mega økt kiloprisen på Twist, mens lavpriskjeden Extra er den eneste kjeden som har holdt kiloprisen stabil.
– På generelt grunnlag har supermarkeder ofte litt høyere priser enn lavpriskjeder grunnet høyere driftskostnader med betjente ferskvaredisker og større utvalg. I tillegg er det ekstra tøff priskonkurranse blant lavpriskjedene, og denne kombinasjonen kan gi utslag i prisdifferanse på enkeltprodukter mellom kjedene, sier kommunikasjonsdirektør Harald Kristiansen i Coop.