Harley Davidson gir opp å være «woke»

1 week ago 9



Mangfold og likestilling er ikke et godt salgsargument for whiskey, traktorer eller motorsykler. Det har noen av USAs «maskuline bedrifter» erfart.

I 2017 hadde Donald Trump og hans visepresident Mike Pence besøk av ansatte og ledelse fra Harley Davidson. Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP/NTB
  • Gunnar Kagge

Publisert: 03.09.2024 18:00

Kortversjonen

Bryr typiske motorsyklister seg om det var likestilling og mangfold på fabrikken der sykkelen ble skrudd sammen?

Jochen Zeitz trodde det. Da tyskeren ble sjef for Harley Davidson i 2020 var nyhetsbildet fullstendig preget av mordet på George Floyd. Den 46 år gamle afroamerikanske mannen døde etter grov politivold.

Som mange andre bedriftsledere reagerte Zeitz med å love at bedriften han leder, skulle bli flinkere til å jobbe med integrering og mangfold. DEI ble et moteord. Det står for «diversity, equity, and inclusion», altså mangfold, likestilling og inkludering.

Harley ansatte mennesker som skulle hjelpe bedriften til å bli mer inkluderende og likestilt.

Zeitz var ikke alene. Investorer i mange bedrifter ville se at ledelsen tok sosialt ansvar. To andre bedrifter som lovet å satse på mangfold, var Jack Daniel’s og John Deere.

Det de har felles med Harley Davidson, er at logoene deres er symboler på amerikansk maskulinitet.

Reaksjonene etter at George Floyd døde var sterke, og til dels voldelige. Mange trodde det ville føre til varige endringer. Foto: Julio Cortez, AP/NTB

En ny vind

Fire år etter at Floyd ble drept, har vinden endret retning. Fra å være et signal om medmenneskelighet og vilje til å ta samfunnsansvar, stempler noen amerikanere DEI som «woke».

I den pågående presidentvalgkampen hevder republikanerne at Kamala Harris er et resultat av DEI. Med en mørkhudet kvinne på toppen av stemmeseddelen kan demokratene krysse av for to av kravene til mangfold og likestilling, mener de som kritiserer henne.

Kritikken mot DEI har pågått i flere år.

Allerede i 2021 begynte gründeren Vivek Ramaswamy å snakke nedsettende om «woke-kapitalisme». Han forsøkte å bli republikansk presidentkandidat i år, men er nå aktiv støttespiller for Donald Trump.

I løpet av 2023 forsvant DEI-direktørene fra Disney, Netflix og flere andre bedrifter i underholdningsbransjen. The Financial Times skrev at aksjonærene hadde mistet interessen.

DEI blir politikk

I august sendte Harley Davidson ut en pressemelding om at bedriften ikke lenger har en DEI-avdeling. Bedriften vil heller ikke kreve at underleverandører har DEI som mål.

Ifølge Fox News var det kundene som presset Harley til å endre politikk.

Harley Davidsons mest lojale kunder har en tendens til å like Donald Trump. Foto: Stephen Groves, AP/NTB

I stedet for å jobbe med mangfold og inkludering, lover Harley nå å jobbe for at de trofaste kundene fortsatt skal føle seg ivaretatt. Så føyer bedriften til en påminnelse om at de også støtter militære og veteraner.

Traktorførere for Trump

Harleys nye kurs kom to måneder etter at John Deere lovet å gå gjennom alle personalhåndbøker og opplæringsmateriell for å fjerne «sosialt motiverte budskap».

Traktorfabrikantens salgsnett er blitt utsatt for press fra konservative kunder.

Newsweek skriver at mange kunder krever at John Deere må gå lenger og at de må luke ut alle tegn som tyder på denne typen sosialt engasjement. De krever at John Deere trekker seg fra alt som smaker av støtte til skeive og menneskerettigheter.

På nettet kan man få kjøpt etiketter som skal klistres på Jack Daniel’s flasker, for å vise sin støtte til Donald Trump. Foto: Skjermbilde fra Amazon

Nylig kom også meldingen om at eierne i brennevinsprodusenten Jack Daniel’s ikke lenger vil kreve at lederne jobber for å fremme DEI. Bedriften trekker seg også fra et samarbeid der bedrifter rangeres etter hvor mye de gjør for å inkludere skeive.


Har du spørsmål om valgkampen? Her kan du få siste nytt fra presidentvalget 2024 og stille våre reportere spørsmål om det du måtte lure på.

Lurer du på hvem som leder racet mot Det hvite hus? Her får du oppdatert status fra meningsmålingene i USA.

Read Entire Article