Å hevde at ingenting skjer, er feil og potensielt farlig

2 days ago 6



Foto: Audun Braastad, NTB

En potensielt farlig påstand fra Aftenposten.

Publisert: 16.09.2024 22:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I Aftenpostens lederartikkel 6. september gis det et inntrykk av at politiet taper kampen mot vold i nære relasjoner. Vi erkjenner utfordringene de involverte står i, men å hevde at ingenting skjer, er feil og potensielt farlig.

Formålet med etterforskning av vold i nære relasjoner er å stoppe vold, finne ut hva som har skjedd, straffeforfølge de som har utøvd vold, og beskytte de utsatte. Besøksforbud, omvendt voldsalarm, mobil voldsalarm samt varetektsfengsling er tvangsmidler som benyttes for å skape trygghet.

Samarbeidspartnere som krisesentre, støttesentre, barnevern og Nav kobles på. Er barn involvert, avhøres de på barnehus, og medisinsk undersøkelse gjennomføres.

Parallelt med etterforskning igangsettes forebyggende beskyttelsestiltak. Risk-modellenRisk-modellenModellen innebærer at egne politifolk jobber med å forebygge og avverge vold og i verste fall drap. bygger på systematisk risikovurdering av de involverte. Spekteret av tiltak som iverksettes, er bredt.

Vold i nære relasjoner er grov kriminalitet. Strafferammen er inntil 15 år. Konsekvensene av å leve med vold er enorme. Skal vi som samfunn bli bedre til å forebygge, avdekke og beskytte innbyggerne mot vold i nære relasjoner, må vi bry oss.

Det er alles plikt å melde fra! Det kan medføre fengselsstraff å la være. Vi som samfunn har ikke vært gode nok til å forebygge, avdekke og stoppe vold i nære relasjoner. Politiet må ta sin del av ansvaret. Vi erfarer at sterke fagfelt gir robusthet, utholdenhet og gode resultater. Vi har dyktige kolleger som jobber med hjerte og hjerne.

Politiet vinner eller taper ikke denne kampen alene. Vi må jobbe målrettet med styrking av kunnskap om vold i nære relasjoner og tiltak på tvers av etater, frivillige organisasjoner, trossamfunn og enkeltpersoner. Hovedmålet er at vold i nære relasjoner avdekkes og stanses.

Astri Johanne Holm, leder seksjon for etterforskning av vold i nære relasjoner, enhet øst i Oslo politidistrikt

Nadia Nørstenæs Torper, familievoldskoordinator

Read Entire Article