Tiden er gått fra parkpilsforbudet

2 days ago 6



Parkene skal være for barn, ikke fulle folk. Men totalforbud mot å nyte alkohol er for strengt.

Alkohol i sola er lov på restaurant. Men ikke i park. Foto: Vidar Ruud / NTB

Publisert: 16.09.2024 22:23

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Det er forbudt å drikke alkohol på offentlig sted i Norge. Det bare ser ikke sånn ut. I parkene i de store byene er det tidvis fullt av folk som tar seg en øl eller et glass vin mens de nyter solen. Og det fungerer fint.

Det synes plutselig Arbeiderpartiet også. Partiet har tidligere vært en forkjemper for å opprettholde forbudet. Men i utkastet til nytt partiprogram ønsker partiet pils i park velkommen.

Det er ikke snakk om å oppheve forbudet fullstendig. Men Arbeiderpartiet vil gi kommunene mulighet til å definere soner der forbudet ikke gjelder.

Det er en erkjennelse av at dagens lov hverken er i takt med praksis eller spesielt hensiktsmessig. Forbudet håndheves ganske ulikt fra politidistrikt til politidistrikt. Og fra situasjon til situasjon. Jevnt over er ikke disse lovbruddene høyt prioritert.

KrFU anklager Arbeiderpartiet for å svikte barna.

– Jeg mener barn skal slippe å møte fulle folk når de skal ut og leke, sier leder Hadle Bjuland.

Det er lett å være enig i. Spørsmålet er om et sovende alkoholforbud gjør stort fra eller til. Det hjelper lite med alkoholfrie soner i samfunnet hvis de ikke er alkoholfrie. Og det er neppe slik at barnefamilienes trivsel i parkene avhenger av totalavhold.

Det er ingen tvil om at alkohol er helseskadelig. Men denne forsiktige liberaliseringen handler ikke om å åpne for flatfyll på offentlig sted.

Fulle folk som plager andre er ulovlig. Det vil være ulovlig også dersom Arbeiderpartiets programkomité får det som den vil. Plagsom adferd i beruset tilstand er et ordensproblem som politiet fortsatt skal håndheve.

Å unngå dette er hovedgrunnen til at dette forbudet eksisterer. Et glass musserende til pikniken i parken har aldri vært noe reelt problem.

Så kan man si at det har en normdannende effekt. Og jo, det blir færre helt alkoholfrie arenaer i samfunnet. Fotballforbundet er på glid i sin tilnærming til alkohol på kamper. Stadig flere kinoer har skjenkebevilling.

Noen ser den restriktive norske alkoholpolitikken forvitre med disse endringene. Andre ser en fornuftig nyansering i et regelverk som fortsatt er ganske strengt.

Å kunne kose seg med pils i park er ikke verdens viktigste frihetskamp. Men det er vanskelig å forsvare et forbud som hverken fungerer, håndheves eller er tilstrekkelig begrunnet.

Read Entire Article