Har vi for mange og for små skoler i Kristiansand?

1 month ago 18



Kristiansand kommune har ute på høring en skolebehovsplan med frist for innspill 30. september. Tilrådingen er å legge ned 8 grunnskoler.

Når planen foreslår å legge ned 8 grunnskoler i Kristiansand for å kunne spare 40 millioner i driftsutgifter på administrasjon og bygg, er det vanskelig å se at alle faktorer er tatt med, skriver forfatterne. Her en av skolene som foreslås nedlagt, Haumyrheia. Foto: Jacob J. Buchard

I planen gjentas en påstand som i de senere år har vært hevdet flere ganger fra administrasjonen, at en del skoler i kommunen er for små. Er dette riktig? For små i forhold til hva?

I planen fremgår tydelig at det er økonomi som er det viktigste argumentet. Planen mangler også en utredning av de sosioøkonomiske forholdene knyttet til skolestruktur. Heller ikke konsekvenser for elevenes skolevei er omtalt. I Kristiansand er det ingen offentlige grunnskoler med under 100 elever. Er en skole med 200-250 elever liten? Det er slike størrelser vi snakker om i Kristiansand.

Å ha skole i sitt nærmiljø er en viktig faktor for både foreldre og elever, og med bosetting spredt utover, blir det nødvendigvis spredning også av skolene. Det gir dårlige signaler til nærmiljøene at skoler på størrelser som i Kristiansand legges ned for å sende elevene over på buss til en annen skole. Å gå eller sykle til skolen er bedre for elevenes helse og trivsel enn busstransport.

I Kristiansand finnes allerede 7 private grunnskoler. Dette er heller ikke nevnt med ett eneste ord i skolebehovsplanen, selv om disse skolene er en del av skolestruktur og økonomi. 778 elever gikk i disse private grunnskolene skoleåret 2023/24. Det tilsvarer ca. 5,5 pst. av elevmassen i grunnskolen i kommunen (tallene er oppgitt av Oppvekst). Deler vi elevtallet her på antall skoler, så blir gjennomsnittet ca. 110, noe som er vesentlig færre enn gjennomsnittet i de offentlige skolene, der ingen skoler har så få elever.

Hva som skal skje med de nedlagte skolene, er det ikke sagt noe om. Hva kan de brukes til? Skal de selges til private skoleeiere?

Kristiansand kommune blir i 2024 trukket 8,7 millioner kroner av statstilskuddet for at staten skal gi tilskudd til de private skolene (tall fra Oppvekst). Det er plass til alle elevene i grunnskolealder i den offentlige skolen. Det kan hende noen elever har behov for et pedagogisk alternativ, men trenger vi virkelig så mange som 7 små private grunnskoler? Kommunen har ingen mulighet til å legge ned en privat skole, men nå ser vi at det blir foreslått å legge ned 8 offentlige skoler fordi vi har for mange små skoler. Er det riktig og rettferdig at elevene i den offentlige skolen skal betale prisen for at noen skal få lov til å velge en privat skole?

Når planen foreslår å legge ned 8 grunnskoler i Kristiansand for å kunne spare 40 millioner i driftsutgifter på administrasjon og bygg, er det vanskelig å se at alle faktorer er tatt med. Noen kalkyle for kostnader ved oppgradering og utvidelser av de mottagende skolene er fraværende. Hva som skal skje med de nedlagte skolene, er det ikke sagt noe om. Hva kan de brukes til? Skal de selges til private skoleeiere?

I SV heier vi på den offentlige fellesskolen fordi vi mener det er best for alle elever og alle typer elever uansett bakgrunn, å være sammen på en felles arena for å lære om hverandre og av hverandre. Skolestruktur handler om så mye mer enn økonomi. Det handler om hele oppvekstmiljøet for barna og ungdommene, inkludert trafikksikker skolevei. Da må vi ha skoler i barnas nærmiljø. Det er det beste for barnas helse og for å ta vare på nærmiljøet. Vi vet alle hva som skjer i nærmiljøet når skolen forsvinner.

Frykter at opptil 14 skoler ryker

Read Entire Article