Har solgt 55 prosent flere boliger enn i fjor

1 month ago 25



Meglerfirmaene melder om overraskende høye salgstall i juli. Privatmegleren-sjefen mener nå at det er «kjøpers marked».

EIE Eiendomsmegling her hatt en salgsøkning på 55 prosent i juli, sammenlignet med samme måned i fjor. Foto: Thomas Andreassen / VG

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

– Antall solgte boliger hos oss har vært helt ellevilt i juli.

Det sier administrerende direktør Hedda Ulvness i EIE eiendomsmegling til E24.

EIE har hatt en salgsøkning på 55 prosent i juli, sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge Ulvness.

En av årsakene til salgsøkningen er at EIE har hatt flere meglere på jobb, men dette er ikke den eneste forklaringen, ifølge Ulvness.

Les på E24+

Kronen på sitt svakeste på over 40 år

Hun sier at det er spesielt trøkk for små og mellomstore leiligheter.

– Den økte aktiviteten kan skyldes at en del har valgt å ha hjemmeferie og dermed har tid til å kjøpe bolig på sommeren. Det kan også skyldes at leiemarkedet er ekstremt trangt, og at flere da forsøker å kjøpe fremfor å leie, sier Ulvness.

Hun mener også at rentebanen har hatt stor betydning for salgsøkningen.

– Flere legger vekt på at renten ikke skal opp. Det signalet ga umiddelbar effekt i boligmarkedet, for da turte folk å kjøpe.

– Samtidig tenker flere at renten kommer til å bli liggende på et høyt nivå lenge. Det gjør at flere vurderer om de skal bli boende eller søke nedover for å lette på gjeldsbyrden, sier EIE-direktøren.

EIE-direktør Hedda Ulvness melder om solide sommertall for antall solgte boliger. Foto: Cicilie S. Andersen, E24

– Mer trøkk

Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren, har også sett en solid økning i antall solgte boliger i juli.

– Juli er vanligvis en utrolig kjedelig måned i boligmarkedet, men i år har aktiviteten vært høy. Vi ser en økning på over 30 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Meier forteller at meglere nå utsetter sommerferien for å møte etterspørselen.

– Meglerne sier at de opplever mye mer trøkk i år, og derfor er det også flere meglere på jobb enn vanlig. Vi ser at det har vært høy aktivitet siden april.

– Hvorfor er aktiviteten så høy, tror du?

– Mange har mer forutsigbarhet og mer kontroll på rentetoppen nå, selv om det spekuleres i om den skal opp et hakk til. Folk vet nå mer om hva økonomien deres tåler, og har gjerne vridd forbruket sitt mot å bruke mer penger på bolig, og mindre på fornøyelse, svarer Meier.

Hun trekker også frem andre ting som kan ha hatt en betydning.

– I tillegg har mange hatt gode lønnsoppgjør. Og mange har sittet på gjerdet etter pandemien, og ventet med å bytte bolig fordi rentene var på vei oppover. Nå har de gjerne mer oversikt over utgiftene sine og kontroll på økonomien.

Hun trekker også frem en siste grunn.

Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren. Foto: Cicilie S. Andersen/E24

– Det har vært skrevet mye om, og det er en forventning at boligprisene skal videre opp. Det har mange fått med seg, og det virker som at de nå vil posisjonere seg for den oppgangen, ved å komme seg inn på markedet, eller å kjøpe seg en dyrere bolig. Mange er i fasen hvor de vil bruke vinduet, sier hun.

– Det er samtidig mange boliger på markedet, og sånn sett er det kjøpers marked akkurat nå, legger hun til.

– Ekstra jævlig for unge kjøpere uten foreldrehjelp

Men Meier bekymrer seg for én kjøpergruppe.

– Medaljens bakside er at det med denne fortsatte boligprisoppgangen, så blir det ekstra jævlig for alle unge som prøver å komme seg inn på markedet. Spesielt i Oslo. Vi ser nå at det er svært få unge kjøpere som kommer seg inn på boligmarkedet uten foreldrehjelp.

Les også

Fortsatt sterkt boligmarked: – Kjipt for oss som står på utsiden

– Det er forferdelig trist å se at det nå ikke hjelper å jobbe og spare mye. Det gir en homogen bosetting i hovedstaden, og det ønsker ingen. Så nå vil jeg rope et stort varsku, sier Meier.

Tirsdag lanserte Venstre to tiltak som de mener vil gjøre det enklere å få boliglån, og samtidig hjelpe flere førstegangskjøpere inn på markedet.

Venstre ønsker å gjøre det lettere for folk å kjøpe sin første bolig ved å lette på den mye omdiskuterte utlånsforskriften.

Ifølge meglersjefene koker det nå i boligmarkedet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Forskriften inneholder en rekke krav som lånekunder må oppfylle, deriblant et krav om 15 prosent egenkapital.

Venstre har fremmet et forslag om å endre utlånsforskriften slik at maksimal betalingsgrad for førstegangskjøpere settes til 95 prosent, eller tilsvarende fem prosent egenkapital.

– Jeg applauderer forslaget. Dette må man få gjennom raskt, uten lange høringer. Det haster, sier Meier, som nå spår at boligprisene vil ende med en oppgang på over fem prosent for året på landsbasis.

– Vi tror på et mindre prisfall enn vanlig. Først en nedgang i juli, så en oppgang i august, og så en lavere prissvekkelse utover høsten enn normalt, sier hun.

Read Entire Article