Har du også gått glipp av denne detaljen? – Da flira jeg godt

1 month ago 17



Du har sikkert et forhold til The Julekalender, men har du lagt merke til de merkelige radioinnslagene som svirrer i bakgrunnen?

Foto: TV2

Publisert: 04.03.2025 19:08

Den smått legendariske julekalenderen hadde premiere på TV2 1. desember 1994. Da var det fortsatt godt over to år til skifesten skulle starte i Granåsen i Trondheim. Likevel fikk VM forhåndsomtale i bøtter og spann gjennom 24 episoder i beste sendetid.

Og ettersom nettopp denne julekalenderen ble en kultklassiker, har helsprøe nyhetsinnslag om Trondheim-VM sneket seg inn i de tusen hjem i førjulstida de siste drøye 30 årene.

Hvorfor ble VM i Trondheim en rød tråd gjennom en hel julekalender? «Olaf Sand» forklarer hvorfor lenger ned i saken.

Først de elleville historiene i førjulsradioen. Og vi teller ned til den villeste:

12. Skal overgå OL

Ski-VM 1997 er tema allerede i episode én i The Julekalender:

«Etter at landet vårt har vært i et kulturelt vakuum etter OL, er nå forberedelsene til VM på ski i 1997 i Trondheim endelig i full sving. Det skal bli et arrangement som vil få OL på Lillehammer til å fortone seg som en basar på bygda, heter det beskjedent fra trønderhovedstaden».

Det sier den vestlandske radiostemmen mens Olaf Sand leser avisa og røyker pipe.

Ivar Gafseth som Olaf Sand. Foto: Adresseavisen

11. Bingo-finansiering

«Tilreisende turister skal virkelig få oppleve noe stort. Trondheim er en opplevelse i seg selv, og vi har dessuten planer om hornmusikk på skistadion og karneval i byen. Vi mangler bare noen hundre tusen kroner før alt er i havn. Og det tar vi inn på bingo», sier nyhetsoppleseren.

10. Stikk til svenskene

«Norges skiforbund vil samtidig vise at man også innen idretten tenker på de nødlidende i verden. Derfor har det kommet forslag om at svenske skihoppere skal få starte to avsatser høyere enn de andre under hopprennene i VM».

9. Holmenkoll-skodda på hjernen

I episode seks er det visstnok noen næringslivstopper i Oslo som vil flytte ski-VM 1997 til hovedstaden.

«I Trondheim svarer VM-komiteen at de som kommer med slike framlegg må ha fått Holmenkoll-skodda på hjernen. Dessuten kunne det kanskje ha vært på tide å flytte hovedstaden dit den hører hjemme».

8. 3000 statister fra Bergen

Åpningsseremonien er også tema i The Julekalender:

«Det hele starter med allsang. Så vil 3000 statister fra Bergen rulle nedover unnarennet i hoppbakken for å symbolisere sann idrettsglede, og lande i en mølje på sletta for å symbolisere samhold», heter det mens Olaf leser Adresseavisen i episode 11.

7. 96 trøndere utkledd som vikinger

Planene for åpningsseremonien var nokså grenseløse:

«Deretter vil Trondheimsfjorden brått bli islagt for å symbolisere de destruktive kreftene i oss, før 96 trøndere utkledd som vikinger kommer opp fra hull i bakken for å dele ut klistremerker med «I love Trondheim» på.

6. 800 mann stort symfoniorkester

Olaf skvetter til litt når han hører følgende fra radioen i episode 11:

«Showgruppa Travellin’ Strawberries som var spurt om å opptre under åpningsseremonien, har takket nei siden de er i full sving med The Julekalender. For å erstatte dem er det leid inn et 800 mann stort symfoniorkester til å akkompagnere allsangen».

5. Rive alle bygninger mellom Oslo og Trondheim

Allerede i episode tre tar det helt av under nyhetsopplesingen i radio.

«Alle bygninger på strekningen Oslo-Trondheim, som ikke har antikvarisk verdi, blir revet og erstattet med moderne tømmerbygninger i gammel stil. Turistene skal få et sant bilde av hvordan nordmenn bor, sier kulturansvarlig i VM-komiteen».

Olaf Sand legger kabal mens Gjertrud leser ukeblad. Bare hunden Kvikk ser ut til å reagere på de elleville VM-planene.

«Nå mangler vi bare noen millioner for å realisere planene. Men vi skal ha både loddsalg og loppemarked, så det skal ikke stå på penger», avslutter nyhetsoppleseren.

4. Glasstak over Trondheim?

Trønderværet var også et tema før VM i 1997:

«Været skal ikke bli noe problem. Det er planer om å bygge en tre kilometer høy levegg langs hele Trøndelagskysten. Det vil koste bare hundre milliarder mer enn å legge glasstak over byen. Siden dette er den dyreste og minst praktiske løsningen, går et samlet bystyre inn for prosjektet», sa radiostemmen i episode seks.

3. Flytte hoppbakken til Nidarosdomen

Det virker som om nyhetsoppleseren har tatt vel mye Møllers tran i episode tre:

«Dessuten vil de at skianlegget i Granåsen må bli flytta ned i sentrum, og hoppbakken bli bygd opp i tilknytning til domkirka med hoppkanten i høyde med spiret og kritisk punkt midt på vestfronten», sier radiostemmen i fullt alvor.

2. Bytte ut publikum med skuespillere

Dramatikken i julekalenderen eskalerer mot slutten, og VM-nyhetene fortsetter å være helsprø. I episode 21 kan nyhetsoppleseren fortelle at ski-VM har blitt internasjonal big business. Et amerikansk fjernsynsselskap har kjøpt alle rettighetene.

«Det eneste kravet er at publikum blir erstattet av profesjonelle amerikanske skuespillere. Vi kan ikke tillate at svimete publikummere fra både Norge og Sverige svirrer omkring og ødelegger TV-bildene, sier en representant for TV-selskapet», ifølge nyhetsoppleseren.

Han forteller videre at en rekke verdensstjerner har sagt ja til å være med. De blir utstyrt med lusekofter, ryggsekk, norske flagg, termoser og små portable bål som de kan flytte med seg rundt i løypene. Det er også planer om å lage ferdige dyrefilmer som kan klippes inn i sendingene.

«Amerikanerne ønsker seg typiske norske dyr som blåhval og isbjørn», sier nyhetsoppleseren mens Kvikk Sand ser forbauset ut og Olaf Sand nikker anerkjennende.

1. Flytte Trondheim til USA

I episode 23 får vi høre at ski-VM skal bli en gigantisk markering av alt som er rotekte norsk. Det er blant annet strikket millioner av votter, lusekofter og nikkersstrømper.

«Det amerikanske selskapet som har kjøpt TV-rettighetene til Ski-VM i Trondheim planlegger å flytte hele byen med Nidelva, domkirka og Lerkendal stadion over til statene. Dette blir enklere enn om vi skal komme hit, blir det sagt i en pressemelding. Vi har tross alt mye tungt utstyr å frakte med oss», heter det i radioen.

«Flyttingen av byen vil skje på dugnad, og VM-komiteen tror mange, særlig arbeidsledige, vil slutte opp om arbeidet», sier nyhetsoppleseren.

– Vi flira godt

– Det er dette som er artigst av alt i The Julekalender, sier Ivar Gafseth om de elleville radioinnslagene.

Når han iblant ser noe av julekalenderen igjen, er det radioinnslagene han virkelig koser seg med. Han hyller Tor Gunnar Heggem som har skrevet både tekstene til radioinnslagene og de karakteristiske outroene.

– Vi flira godt av det han skrev, og rettet ikke på noe, sier Gafseth.

Han forteller at radioinnslagene ble skrevet og spilt inn lenge etter at de hadde filmet.

– Da Olaf og Gjertrud satt på kjøkkenet var det helt stilt. Vi satt og nikket og kikket ut i lufta, så ble det klippet til i etterkant, humrer Gafseth.

Liker disse best

Han har fått en del spørsmål opp gjennom om hvordan de kunne være så forutseende flere år før VM i 1997. Gafseth forteller at utgangspunktet for alle innslagene var OL på Lillehammer i 1994, som var ferskt i minne da The Julekalender ble fullført.

– Hvilket innslag liker du best?

– Alle. Svenskene som starter to avsatser lenger opp i hoppbakken, og flytting av hoppbakken til Nidarosdomen. Og amerikanerne som skal hyre inn skuespillere.

– Og at Travellin’ Strawberries erstattes av et 800-manns symfoniorkester?

– Da flira jeg godt, sier Gafseth.

Han var så opptatt med å turnere at han ikke fikk med seg ski-VM i 1997. Til tross for interesse for vintersport har han ikke tenkt seg til Granåsen i 2025 heller.

– Det blir så krøkkete å komme seg dit. Nå er det jo på NRK, så det blir bra, sier han.

Travellin’ Strawberries med Tore Johansen, Ivar Gafseth og Erling Mylius. Foto: Morten Antonsen

Mannen bak innslagene

– Det var radioinnslag også i den danske versjonen, men de passet ikke så godt for norske forhold. Dette var like før VM i Trondheim. Det var ganske naturlig å ta utgangspunkt i det ved å overdrive forberedelsene og ambisjonene, forteller mannen bak de hysteriske radioinnslagene.

Tor Gunnar Heggem har skrevet alt fra lærebøker i norsk til revysketsjer, men i 1994 ble han altså hyret inn for å lage radiomanus for en julekalender. Han påpeker at det er lenge siden og at det er vanskelig å gjenskape en kreativ prosess, men trønderen sier han pleier å være rask når han først setter i gang.

– Har du fått mye respons på radioinnslagene?

– Det var mye oppstyr første gangen det ble sendt. Folk la merke til det. I ettertid er det bare sporadisk at folk nevner det fordi de har sett navnet mitt i rulleteksten, forteller Heggem.

Også han ser ski-VM foran TV-skjermen i år.

– Jeg tror det var enda mer blest rundt forrige VM i Trondheim, men jeg er gledelig overrasket over at det var så mye folk i Granåsen torsdag, sier Heggem.

Read Entire Article