Handlingsplan for naturmangfold? Et gedigent, tafatt gjesp.

5 days ago 8



Økologisk kunnskap er ignorert i den ferske stortingsmeldingen, mener Anne Sverdrup-Thygeson (bildet). Foto: Jan Tomas Espedal

Vi må faktisk klare bedre.

Publisert: 01.10.2024 15:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Hva er en melding? En rapport, en beskjed, sier ordboken. Så hvilken beskjed vil regjeringen sende med sin ferske stortingsmelding «Norsk handlingsplan for naturmangfold»?

Et gedigent, tafatt gjesp. En slapp lanke som vifter vekk den brysomme naturkrisen, mens man drar et teppe av ansvarsfraskrivelse over seg og kniper øynene hardt igjen mot realitetene.

For to år siden kom daværende miljøminister Espen Barth Eide (Ap) hjem fra Montreal, med rette stolt over at Norge hadde bidratt til en sterk global naturavtale. Handlingsplanen skulle vise hvordan vi aktet å følge opp dette ansvaret.

Men her tråkkes ambisjonene fra den globale naturavtalen ned i sølen. Omtrent alle faglige råd fra forskningsmiljøene er satt til side. Økologisk kunnskap er ignorert.

Hvor er HANDLINGEN i denne handlingsplanen? Lovendringer? Konkrete tiltak? Midler?

Hvor er den politiske forståelsen for at reelt vern, i hav og på land, er vesentlig for artene og naturgodene vi behøver? Hvor er ambisjoner om arealnøytralitet og ny arealpolitikk? Hvor er tiltakene som skal restaurere natur? Sørge for at naturskogen ikke snauhugges før den er kartlagt?

Her forekommer ordet «bruk» åtte ganger oftere enn «vern». Begrepet «naturskog» nevnes kun i forbifarten. Til tross for at verdifull naturskog er avgjørende for 40 prosent av alle Norges truede arter.

Meldingen har rikelig med fluffy formuleringer for å vri seg unna nødvendig endring. Men grunnprinsippet fra den globale avtalen – at naturhensyn ikke er en særinteresse, men må gjennomsyre alle deler av samfunnet – er fraværende.

«Å ta meldingen» betyr å forstå hva som er ønsket, sier ordboken videre.

Spørreundersøkelser viser at 70 prosent mener at norske politikere må gjøre mer for å bevare natur. Hadde vi spurt de 50.000 artene vi deler landet med, ville nok de også ønsket seg at livsmiljøene ble ivaretatt.

Regjeringen har så til de grader ikke tatt meldingen med denne planen. Vi må faktisk klare bedre.

Read Entire Article