Skal ha isolert gutt i leilighet:
Politibetjentene og legen som tok seg inn i leiligheten sier de møtte en utrygg, forvirret og avmagret gutt. I retten viste de bilder.

– Jeg har vært krimtekniker i 20 år, og undersøkt mange barn som har vært utsatt for vold og seksuelle overgrep. Dette er en av de vanskeligste undersøkelsene jeg har vært med på, sier politioverbetjent Kjeld Hendrik Helland-Hansen.
Fra vitneboksen fortalte han og kollega Olaug Vassbotn om hva som møtte dem da de og helsepersonellet tok seg inn i den aktuelle bergensleiligheten, 7. januar 2022.
Hele 17 bekymringsmeldinger var tilkommet barnevernet før det ble tatt affære.
Disse utsettelsene var så alvorlige at de bidro til Bergen-byrådet sin avgang i oktober 2022. Nå er moren tiltalt for grov mishandling av sønnen i 13 år, men nekter all straffskyld.
Gråt og latter
Da politiet endelig tok seg inn i leiligheten, fant de en 15 år gammel gutt med langt, ustelt hår, lange negler, hullete klær, og store skader på tennene.
Han var også svært tynn, og veide kun 39,4 kilo.
– Han vegret seg for å snakke med oss, og prøvde å trekke seg unna. Han varierte mellom å gråte, hyle og le i tiden vi var der, sier politioverbetjent Vassbotn.
I retten viste Helland-Hansen bevisbilder han tok av gutten den kvelden. Ifølge politiet var 15-åringen så preget at de hadde problemer både med å få tatt bildene, måle høyde og inspisere tennene hans.
– Han virket veldig utrygg på oss, og det var vanskelig å få ham til å respondere i det hele tatt.

Dommer: – Det høres hakkende gale ut
Vitsen om meitemarken
Den erfarne politioverbetjenten sier barn som har blitt utsatt for traumatiske opplevelser kan oppleve politiundersøkelser som svært inngripende.
Derfor prøvde han å lette stemningen med å fortelle en vits, i håp om at det skulle vinne guttens tillit.
Helland-Hansen sier han fortalte vitsen om hvordan man kan se hvilken ende av meitemarken som er hodet - nemlig ved å kile den på midten og ser hvilken ende som ler.
– Den forsto han ikke, for han visste ikke hva en meitemark var for noe. Det var en interessant observasjon. Jeg fulgte opp med å tegne og forklare hva en meitemark var, sier han.
Først da alle unntatt politioverbetjenten forlot rommet, gikk gutten med på å bli fotografert.

Legen: – En sak man husker
Også barnelege Ninni Oehme var til stede i leiligheten denne kvelden.
Hun sier det gjorde inntrykk å møte 15-åringen.
– Dette er en sak man husker. Det som slo meg aller mest var hvor mager og tynn han var. Han var skitten, møkkete, ustelt, og lettkledd til å være i januar.
– Gutten hadde en BMI på 13,7. Hvor alvorlig er det? spør politiadvokat Camilla Moe.
– For en gutt på 15 år er det alvorlig grad av undervekt. Det er under det nederste vi kommer i våre BMI-mål, sier Oehme.
Vanligvis bruker hun 10-20 minutter på en fullverdig pasientundersøkelse. Denne gangen tok det nesten tre timer, fordi gutten måtte betrygges først.
Den tiltalte moren opplevde hun som samarbeidsvillig og hjelpsom i undersøkelsene. Politiet forklarte at de på et tidspunkt måtte ta henne ut av rommet, fordi hun blandet seg for mye inn.

Viste bilder av leiligheten
Etter undersøkelsene ble gutten og familien fraktet til Haukeland sykehus.
Da politiet kom tilbake for å gjøre åstedsundersøkelser, fant de en svært rotete leilighet. I retten viste politiet flere bilder av denne.
– Vi fant mange ulike kosttilskudd, oljer og pulver med naturmedisin. Der var også bøker om hjemmeskole, sier Helland-Hansen.
Tidligere i rettssaken har moren forklart at hun og barnefaren var store tilhengere av alternativ medisin.
De var skeptiske til tradisjonell legevitenskap, og så ikke poenget med å ta barna til helsesjekk hvis de ikke var syke.
– Jeg og barnefar følte at helsesjekkene i barndommen kun dreide seg om veiing, måling og vaksiner. Det var vi ikke særlig tilhengere av, sa moren under sin forklaring.

– Vi syns det var for mye vaksiner
Tvangsritual
Den tiltalte kvinnen i 50-årene har også forklart at hverdagen ble stadig mer preget av tvangsritual blant barna, i de siste årene før barnevernet tok affære i januar 2022.
Moren har hevdet at sønnen hadde helt spesielle vaner rundt spising og vasking som gjorde det vanskelig å leve et normalt liv.
Selv har moren hevdet sin uskyld, og fortalt at hun gjorde alt i sin makt for å takle en stadig tøffere hverdag der hun måtte takle guttens diagnoser og ta vare på alle de tre barna.
Det er satt at 24 dager til rettssaken i Hordaland tingrett.