Han drev sin far til vanvidd – slik var Trumps barndom

2 weeks ago 11



Som ung måtte Donald Trump gå fem år på militærakademi. Siden ble han eiendomsmagnat, missekonge, kasinoeier, TV-stjerne, president og straffedømt.

 Charles Rex Arbogast / AP / NTB
EIENDOMSKONGEN: Donald Trump på Chigago-kontoret i 2006. Foto: Charles Rex Arbogast / AP / NTB

Publisert 03.11.2024 10:36

Året er 1974. Donald Trump er bare Donald, en tradisjonell mann i en tid der mange gir blaffen i tradisjoner.

Middelklassevennene hev seg på hippiebølgen, mens Donald kjemmet håret, pusset skoene og fikk opsjon på eiendommen til et konkursrammet jernbaneselskap.

Han forhandler seg fram til å få bygge et konferansesenter på tomten. 

Den første avslørte bløffen

Senere er det Trump som kaster regelboka. Både i forretningslivet og i politikken.

 AP / NTB
KOMETKARRIERE: Guvernør Hugh Carey peker på prospektet av Donald Trumps kommende luksushotell, Hyatt. Trump (til venstre) er på dette tidspunktet 32 år. Foto: AP / NTB

Ifølge boka «Trump: The Saga of America's Most Powerful Real Estate Baron» legger Donald frem en finansieringsplan, der han tilbyr seg å gi avkall på en fortjeneste på 4,4 millioner dollar, hvis han får kalle konferansesenteret etter sin far, Fred C. Trump.

New Yorks varaordfører vurderer tilbudet, men under finlesningen av finansieringsplanen oppdager han at Trump bare gir avkall på 500.000 dollar, altså at han bløffer på seg nesten fire millioner dollar.

Avsløringen er et faktum, men Trumps karriere er ikke over. Den er i sin spede begynnelse.

Bråkmakeren fra Queens

På dette tidspunktet er Trump 27 år. Donald John Trump ble født i Queens 14. juni 1946.

Han er nummer fire av fem barn og vokser opp i et stort hus i et rikt nabolag. På kjøkkenet står en privatkokk og i oppkjørselen venter en privatsjåfør, klar til å frakte entreprenøren Fred C. Trump frem og tilbake fra byggeplasser.

Donald er gutten som stjeler brorens byggeklosser, konstruerer høye tårn og limer de fast i sammenføyningene, så broren ikke kan slite løs klossene igjen.

På et bilde han selv har publisert på Instagram skriver han: «Hvem skulle tro denne uskyldige gutten skulle vokse opp til å bli et monster»

I andreklasse reiser han seg fra pulten og gir musikklæreren en blåveis. Grunnen er at hun «ikke har peiling på musikk».

Militærakademi

Han slipper unna utvisning, men noen år senere bestemmer faren seg for å få skikk på sønnen og sender ham til et militærakademi for tenåringer. Der blir han i fem år.

Tiden på New York Military Academy gjør sterkt inntrykk, ifølge Trumps memoarer. Her lærer han å kanalisere aggresjon, og å slåss med hodet i stedet for hendene.

Ifølge tidligere klassekamerater, som Business Insider har snakket med, gjør han det godt både akademisk og sportslig.

22 år gammel ble Trump uteksaminert fra University of Pennsylvania's Wharton School of Finance and Commerce med en bachelorgrad, og han begynte raskt å jobbe med sin far. 

Brorens død

Det er særlig to personer som har stor betydning for at Donald blir «The Donald».

Den ene er faren, Fred C. Trump. I boken «The Art of The Deal» kaller han faren for sitt store idol, og han beskriver hvordan han i oppveksten motiveres av å se ham «knuse konkurrentene».

Den andre er den beryktede advokaten Roy Cohn. Historien om ham kommer fram i filmen «The Apprentice» som hadde premiere i høst. 

Les mer om den her

Nøkkelen til farens suksess er angivelig at han reiser bygninger raskere enn konkurrentene. Og, ikke minst, at han aldri sløser. Fred C. Trump kjenner prisen på alt, uavhengig om det er planker, lyspærer eller armeringsjern.

Han er også ekspert i å utnytte smutthull i loven. 

Donald er ofte med på byggeplasser, og det finnes bilder av de to, der de går hånd i hånd mellom trillebårer og sementblandere. Forholdet er så nært at de andre søsknene, og særlig eldstebroren Fred Jr., tidvis føler seg ekskludert.

Fred Jr. bestemmer senere at han ikke vil inn i familiebedriften. Når han annonser at han i stedet vil bli pilot, harselerer Donald og faren med yrkesvalget.

– Hva er forskjellen på det du driver med og å kjøre en buss? sier Donald gjentatte ganger til broren, ifølge Marie Brenners portrett av Donald Trump.

I «The Art of the Deal» innrømmer også Donald Trump at storebroren ofte fikk røff verbal behandling, og at familiens forventningspress «ikke passet ham.»

Fred Jr. drikker seg i hjel i 1981, 43 år gammel.

– En dypt skadet mann

Freds datter, Mary Trump, ble i sitt voksne liv psykolog. I 2020 ga hun ut en bok om sin onkel Donald. «Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man»

Hun beskriver sin egen bestefar som sosiopat som formet en følelsesmessig avstumpet sønn.

– Donald er en dypt skadet mann, på grunn av sin oppvekst med foreldrene sine, uttalte Mary Trump til CNN i 2020.

Hun advarte også om at onkelen hennes aldri kom til å bli bedre – bare verre.

Trump har på sin side kalt niesen sin for et «kaos», som hans «fantastiske foreldre» ikke kunne tåle.

....will all end up going to the government anyway. Next up is Mary Trump, a seldom seen niece who knows little about me, says untruthful things about my wonderful parents (who couldn’t stand her!) and me, and violated her NDA. She also broke the Law by givng out my....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 17, 2020

Selvhypnose 

En annen person som har hatt stor betydning for Donald Trump er selvtillitsguru og pastor Norman Vincent Peale.

I 1952 gir Peale ut bestselgeren «The Power of Positive Thinking». På daværende tidspunkt er Donald seks år gammel, men foreldrene Fred og Mary omfavner predikantens tankesett, og hver søndag kjører familien til Manhattan, der Peale preker.

– Jeg husker fortsatt seremoniene, sier Donald Trump under en politisk sammenkomst i Iowa i juli 2015. 

– Du kunne høre på ham hele dagen. Når det var over, var du skuffet over at han ikke fortsatte. Han var fantastisk.

Noe av det Donald synes er fantastisk, er levereglene om at man må være en vinner i sitt eget hode for å vinne i den utvendige verden.

 AP
PASTOREN: Dr. Norman Vincent Peale i 1968. Han var pastor i Marble Collegiate Church i New York City fram til 1984, og omtales ofte som en «selvtillitsguru». Foto: AP

«First we take Manhattan»

Det var et stort sprang for Donald å krysse Brooklyn Bridge i 1971. Hittil har han gått i sin fars fotspor og jobbet i familiefirmaet, men nå trosser han farens vilje og går lenger enn faren noensinne har gått.

Han går over broen og inn skyskraperjungelen.

Faren, som har beriket seg på eiendomsutvikling i New Yorks utkantbydeler, sidestiller det å investere på Manhattan med å kjøpe en billett til Titanic, ifølge Marie Brenner, som i en årrekke skrev om Trump-dynastiet

– Heisen til suksess er ødelagt, du må gå et trinn av gangen, sier faren igjen og igjen til sønnen, ifølge Brenner.

Donald vil heller ta en skyskraper av gangen, og lar seg omringe av glitter og glamour. Han vil bygge høyt, som han skriver i «The Art of the Deal».

Trump er opptatt av nettverksbygging. Han frekventerer finanselitens fuktige klubber, selv om han ikke drikker alkohol. Han bruker de nyervervede forretningsforbindelsene til å tegne stadig større kontrakter og snur ryggen til farens spartanske verdier.

Mens Fred C. Trump i en mannsalder har bygget beskjedne boliger til arbeidsfolk, kaster Donald dem på gata og omgjør slitne rønner til luksusleiligheter.

Samtidig skyldes Donalds suksess også at han viderefører deler av farens forretningsmodell. Også Donald er opptatt av å bygge raskt og billig, faktisk så billig at han tidvis er på feil side av loven.

 Howard / AP / NTB
TRUMP TOWER: 17. juni 1980. Arbeidere er i gang med å rive Bonwit Teller-bygningen for å gjøre plass til Trump Tower. Foto: Howard / AP / NTB

Han signerer han en avtale med den billige byggherren Kaszycki and Sons Contractors Inc. Rettsprotokoller har siden vist at 200 illegale polske immigranter arbeidet for ham under utbyggingen av Trump Tower, skriver New York Times.

Symbolet på jappetiden

I 1977 gifter Trump seg med den tsjekkoslovakiske modellen og idrettsutøver Ivana Zelnickova. De to blir raskt et kjendispar. Donald får klengenavnet «The Donald» i pressen, og ifølge dokumentarist Leonard Stern blir han nærmest et symbol på 80-tallets jappetid. 

I Sterns TV-dokumentar «Trump: Whats The Deal?» ser vi også hvordan pressekorpset flokker seg rundt Trump, som har blitt sølvgrå i håret og glisende poserer i blitsregnet ved siden av kona.

I 1981 blir datteren Ivanka født, og Eric Trump blir født i 1984.

Arkitekten bak Trump Tower, Der Scutt, intervjues også i dokumentaren. Han forteller om de tvilsomme metodene Trump bruker for å skape blest om seg selv, som da Trump under markedsføringen av leilighetene i Trump Tower plantet historier i pressen om at både Prins Charles og Sophia Loren skulle kjøpe leiligheter i komplekset.

Dessuten bløffer Trump om hvor høy bygningen er, ifølge Scutt.

– Dette er en 58 etasjer høy bygning, men hvis du spør Mr. Trump, så svarer han 68. Han hoppet over de ti første etasjene i nummersystemet, for det er mye mer spennende å bo i 55. etasje enn i 45.

Scutt er ikke i tvil om at bløffingen er en del av en bevisst forretningsstrategi.

 David Cheskin / Pa Photos / NTB
GOLFEREN: Donald Trump på en strand i Menie Estate i Aberdeenshire hvor han skal bygge en golfbane i 2006. Foto: David Cheskin / Pa Photos / NTB

– Dette er kremmerkunst, og Trumps mestrer den bedre enn de fleste.

Ble lurt av TV-team

Journalist Jonathan Alter forteller også i dokumentaren om hvordan Trump snurrer et helt pressekorps rundt lillefingeren i forkant av den sovjetiske statslederen Mikhail Gorbatsjovs USA-besøk. 

Trump setter angivelig ut rykter om at Gorbatsjov skal besøke hotellet hans, og han får masse PR i pressen. 

Bløffen avsløres, men et snarrådig TV-team planlegger et mottrekk – de hyrer en Gorbatsjov-imitator og sender ham til Trump Tower. En video fra Channel 5 viser Trump som gjentatte ganger sier «it's a great honour», og trykker det han tilsynelatende tror er Gorbatsjovs hånd.

Lurendreieren Trump lures, men publisiteten han har fått i mellomtiden kan ingen ta fra ham.

I Trumps bok «Art of the Deal», som Trump har påstått at er en av de mestselgende bøkene på 80-tallet og den beste siden bibelen, vedgår han også at det kan gi fordeler å villede folk.

Han forteller om en gang han ønsket å inngå et partnerskap med hotellkjeden Holiday Inn vedrørende byggingen av et kasino. For at det skal se ut som om byggeprosessen har kommet langt, får han flere gravemaskiner til å kjøre møkk frem og tilbake på anleggsplassen.

Konkursene og skilsmissen

Om Trump i manges øyne er et symbol på 80-tallets jappetid, så blir han i manges øyne også symbolet på den økonomiske krisen som rammer Vesten tidlig på 90-tallet.

 Timothy A. Clary / AFP / NTB
Trump poserer for kamera i Trump Tower i 1996. Foto: Timothy A. Clary / AFP / NTB

Ved inngangen til det nye tiåret ser det plutselig ut som om hele Trump-dynastiet skal velte. Og som om ikke det er nok, så står han oppi en opprivende skilsmisse med Ivana samtidig.

Ifølge Marie Brenner, som fulgte Donald Trumps forretningsvirksomhet og privatliv i mer enn et tiår, utvikler Trump på åttitallet en tanke om at forretningsteften hans er overførbar til enhver bransje. 

Han kjøper fly, kasinoer, hoteller, busselskaper og golfbaner i både innland og utland.

Kjendisstatusen gjør at bankene lar ham låne over evne. Og Trump, som tidligere har overvåket forretningene som en hauk, mister overblikket.

Taj Mahal-kasinoet i Atlantic City og Trump Plaza går med dundrende underskudd, og slås konkurs i henholdsvis 1991 og 1992. Trump tvinges til å selge både flyet og yachten sin.

Brenner intervjuer Trump flere ganger gjennom denne vanskelige tiden, og hun forteller at han isolerer seg i Trump Tower. Han ligger angivelig i sengen, stirrer i taket og snakker med forretningsforbindelser på telefon. Junk food sendes opp til rommet, og Donald eser ut i takt med gjelden.

Ifølge Wall Street Journal skylder han på det meste 830 millioner dollar.

Offentlig nekter han likevel for at han sliter. Faktisk hevder han at han rakk å selge unna store aksjebeholdninger før det økonomiske omslaget.

 Kathy Willens / AP / NTB
PÅ BØRSEN: Donald Trump på børsen i New York 1. juni 1995. Foto: Kathy Willens / AP / NTB

Pressen, som i årevis har bygget opp Trump til å bli en megakjendis, skriver plutselig om ham i negative vendinger, og det brettes ut om Trumps sidesprang i metropolens sladreblader.

I «Trump: What's the Deal» kan man se scener der finansakrobaten haster forbi pressekorpset og inn i en ventende drosje. Når journalisten spør ham om han har noe å si, rister han på hodet.

Overfor Vanity Fair-journalisten Brenner skal han imidlertid ha vært hakket mer snakkesalig.

– Tror folk at jeg er i trøbbel nå?, spør han angivelig en dag de møtes.

– Ja, sier hun. 

– De tror du er ferdig.

Trump-imperiet overlever med nød og neppe. Mer enn 70 banker kausjonerer for Trump og gir ham betalingsutsettelser.

Missekongen og skandalene

Han giftet seg etter hvert med en ny kvinne, Marla Maples. Ekteskapet varte i seks år, og de to fikk datteren Tiffany sammen. 

 Steve Freeman / AP / NTB
UTENOMEKTESKAPELIG AFFÆRE: Trumps kjærlighetsaffære med Marla Maples ble rikelig omtalt. Her er de to på en basketkamp i 1991. Trump giftet seg senere med Marples, men de to ble skilt etter seks års ekteskap. Til venstre for de to sitter skuespiller Elliott Gould. Foto: Steve Freeman / AP / NTB

I 1996 kjøpte Trump opp rettighetene til Miss Universe, Miss USA og Miss Teen USA pageants. Han ble kongen av missekonkurranser og ble ikke sjeldent avbildet med vakre damer i hver sin arm.

Noen år senere kjøpte Trump seg også sin første golfbane og startet sitt eget modellbyrå.

Etter hans tid som missekonge har det kommet en rekke beskyldninger mot Trump fra kvinnelige deltakere som føler seg seksuelt trakassert av Trump. I en svært offentlig debatt har Trump blant annet harselert og mobbet den tidligere deltakeren Alicia Machado.

 Matt Campbell / AFP / NTB
Trump og Melania Knauss i 2002. Hun ble siden hans tredje kone. Foto: Matt Campbell / AFP / NTB

«Pussy»-video

I en video som ble publisert av Washington Post ble det også kjent at Trump hadde snakket svært nedsettende om kvinner.

– Når du er en stjerne, så tillater kvinnene at du gjør hva som helst. Du kan grafse dem i skrittet, sa han i skandalevideoen fra 2005.

Utover 90-tallet, samtidig som den amerikanske økonomien tar seg opp og Trumps hår på forbløffende vis skifter farge fra grått til gult, bedrer også Trumps privatøkonomi seg.

Trump-eide kasinoer, hoteller og resorter går riktignok på nye konkurssmeller i det nye årtusenet, men sommeren 2015 er han god for 4,5 milliarder dollar, ifølge Forbes. Selv hevder han at han er god for mer enn det dobbelte.

Trumps politiske interesser har vært flyktige og sporadiske. På slutten av 90-tallet var Trump innom Reform Party, mens han i 2004 uttalte i et intervju at han enkelt kunne identifisere seg som en demokrat.

Veien mot presidentskap

I likhet med de fleste andre megakjendiser i USA, ble Trump gjentatte ganger blitt spurt om han vil bli president. Opp gjennom årene har «The Donald» svart både «muligens» og «nei, nei, jeg er for kontroversiell».

I 2011 lager han et råd for å utrede muligheten for at han kan stille som president. Han besøker også flere nøkkelstater, men på vårparten samme år kaster han inn håndkleet.

Til tross for 2011-flørten, avskriver de fleste politiske kommentatoren ham i 2015. Trump er en forretningsmann og TV-personlighet, ikke politiker.

Men en junidag i 2015 står han med familien ved sin side på talerstolen og sier: 

– Jeg, Donald J. Trump, kommer offisielt til å stille som presidentkandidat i USA.

Han sier at han blir den beste «jobs president» Gud har skapt. Han sier han er god til å bygge murer og at han skal bygge en mur mellom USA og Mexico, som mexicanerne skal betale for. 

Før noen rekker å spørre om utenrikspolitikken, så sier han at han kjenner de beste forhandlerne i verden og «stol på meg, folkens, vi kommer til å gjøre det veldig bra.»

 Fred Prouser / Reuters / NTB
TV-KJENDIS: Donald Trump ved Universal Studios Hollywood 9. juli 2004. Foto: Fred Prouser / Reuters / NTB

Trumps talerstol er frontet med valgkampslagordet Make America Great Again!, ikke altfor ulikt tidligere president Ronald Reagans slagord fra 1980 Let's Make America Great Again. Forløperen til fenomenet vi i dag ofte omtaler som «MAGA».

I likhet med Trump var Reagan heller aldri redd for å spille på aversjonen mot Washington-eliten, og fremstilte seg som folkets mann. 

Under talen i Trump Tower sammenligner han presidentkandidaturet med den gangen han trosset farens vilje og gikk den lange veien over Brooklyn Bridge.

– Ingen trodde jeg skulle klare det heller, men det gjorde jeg. Jeg kommer til å klare det.

De fleste kjenner historien videre. Eiendomskongen og reality-stjernen fra New York gjorde det få hadde tro på. Han ble USA 45. president. 

Fremdeles er han en mann som ikke styrer etter regelboka. Tapet for president Joe Biden i 2020 endte i rabalder, storming av Kongressen og anklager om juks. 

Dette er også bakteppet for årets dramatiske valgkamp. 

Kilder:

Dette er en oppdatert og redigert versjon av en TV 2-artikkel skrevet før valget i 2016. Kildene omtaler diverse biografier:

1. Tucille, Jerome. 1985. Trump: The Saga of America's Most Powerful Real Estate Baron

2. Tony Schwartz og Donald Trump. 1987. The Art of the deal.

3. Brenner, Marie.1990. After the Goldrush.

4. Walker, Hunter. 2015. Donald Trump's classmates share their memories about his 'Lord of the Flies' days in military school

5. Blair, Gwenda. 2015. How Norman Vincent Peale Taught Donald Trump to Worship Himself.

6. Stern, Howard. 1991. Trump: What`s the deal?

7. Raab, Selwyn. 1998. After 15 Years in Court, Workers' Lawsuit Against Trump Faces Yet Another Delay

8. Grant, Peter. 2016. After 15 Years in Court, Workers' Lawsuit Against Trump Faces Yet Another Delay

Read Entire Article