Hamse (20) ble drept – politiet mener «torpedo-oppdrag» kan forklare hvorfor

1 week ago 12



Tre dager før Hamse Hashi Adan (20) ble drept, oppstod det en konflikt ved Mortensrud kirke. Statsadvokaten mener det kan ha utløst drapet, men erkjenner at politiet ikke har kommet til bunns i saken.

 Fredrik Hagen/ NTB
DREPT: Blomster og lys utenfor en inngang på Lofsrud skole etter at 20 år gamle Hamse Hashi Adan ble skutt og drept. Foto: Fredrik Hagen/ NTB

Publisert 10.09.2024 11:22 Sist oppdatert nå

For snart tre år siden ble 20 år gamle Hamse Hashi Adan skutt og drept utenfor en ungdomsskole på Mortensrud.

Politiet mener de tidligere terrordømte brødrene Valon (37) og Vasir Avdyli (34) står bak. Tirsdag ble de omsider stilt for retten, da drapssaken starter i Oslo tingrett.

 Politiets Sikkerhetstjeneste
IS-TILKNYTNING: Valon Avdyli (t.v.), her avbildet sammen med Djibril Abdi Bashir i Syria for flere år siden. Begge ble dømt for deltakelse i IS. Foto: Politiets Sikkerhetstjeneste

Drap og syv drapsforsøk

Valon Avdyli er tiltalt for drapet på Adan, i tillegg til syv andre drapsforsøk utenfor skolen denne oktoberkvelden. De fornærmede er Adans kompiser. 

Politiet mener lillebroren Vasir Avdyli medvirket, men de har ikke funnet bevis for at han hadde drapsforsett. Han er derfor tiltalt for grov kroppsskade og trusler. 

Tirsdag ble det kjent at ingen av dem erkjenner straffskyld for disse anklagene.

 Fredrik Varfjell / NTB
FORSVARER: Marius Dietrichson og Albulena Krasniqi forsvarer drapstiltalte Valon Avdyli. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Nødanrop forklarer skudd

Hamse Hashi Adan hadde ikke oppholdt seg i skolegården i mer enn ti minutter før han ble skutt og drept. Politiet mener det ble løsnet minst syv skudd.

I retten spilles nødanropet av.

– En person er skutt. Han lever, han puster, sier innringeren, som også er fornærmet i tiltaleposten som gjelder drapsforsøk.

– Hvor er gjerningnspersonen? spør nødetatene.

– Jeg vet ikke! Jeg hørte bare skudd og så så jeg han ligge nede.

I tiltalen står det at skuddet traff Adan i bakhodet og gikk gjennom hjernen.

Var på rømmen

De to brødrene forlot Norge to dager etter drapet, og var på rømmen i henholdsvis ett og et halvt og to og et halvt år før de ble pågrepet. 

Under etterforskningen var begge brødrene siktet for drapet. Da tiltalen kom ble det klart at Vasir Avdyli slapp drapstiltale.

Vasir har aldri forklart seg til politiet, mens storebroren har forklart seg detaljert, forteller statsadvokat Trude Antonsen under sitt innledningsforedrag.

 Politiet
RØMTE LANDET: 9. oktober 2021 tok brødrene et fly fra Oslo til Kosovos hovedstad Pristina. Foto: Politiet Foto: Politiet

– Det skulle vise seg å bli en omfattende og langvarig etterforskning fordi de to tiltalte dro til utlandet, sier Antonsen.

Peker på torpedo-oppdrag

Videre sier hun at politiet mener én spesiell hendelse ved Mortensrud kirke tre dager før drapet, kan belyse foranledningen. 

– Valon Avdyli hadde pådratt seg et oppdrag om å kreve inn penger. Torpedo-oppdrag vil jeg kalle det, det er ikke Valons ord, sier Antonsen.

Ifølge politiet endte oppdraget med at det ble løsnet skudd mot de to brødrene som var til stede ved kirken. 

– Det skjer hvert fall en hendelse her som vi ikke kommer helt til bunns i, erkjenner statsadvokaten.

– Har vi kontroll på disse som skjøt? spør dommeren.

– De er formelt avhørt, men ingen vil bidra. Det er ingen hemmelighet at disse personene er knyttet til et kriminelt miljø på Mortensrud, sier Antonsen.

 Thea Enerud Ødegården
STATSADVOKAT: Trude Antonsen fører saken for politiet. Foto: Thea Enerud Ødegården

– Maks uflaks

Så forklarer hun hvorfor hendelsen kan forklare et mulig motiv. 

– Vi mener dette er en bakgrunn for drapet, fordi Valon Avdyli har forklart at det som skjer, får ettervirkninger. Han frykter at disse folka vil ta han, er ute etter han og vil skremme de ved å løsne skudd mot «Mortensrud-gutta». 

I avhør har Valon forklart at det hele var et uhell og at han mente å skyte rundt benet på gutta. 

– Politiet mener Hamse fremstår som et tilfeldig offer. Han var en av gutta som hang på Mortensrud akkurat denne kvelden, og hadde maks uflaks.

 Stian Lysberg Solum/NTB
GLEDESSPREDER: I retten forteller søstrene til Hamse at han var en gledesspreder. De avholdt minnemarkering på Lofrud skole i flere dager etter drapet. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Det er ventet at Valon Avdyli vil avgi forklaring tirsdag. Vasir har på sin side gitt utrykk for at han ikke ønsker å forklare seg i retten.

Spørsmål om forsett

Valon Avdylis forsvarer, Marius Dietrichson, forteller at hans klient hadde planlagt skytingen.

– For Valons del, så er det faktiske hendelsesforløpet og oppløpet til det - ikke bestridt. Det er forsettet som er spørsmålet i saken som angår han, sier Dietrichson og spør:

– Hvorfor var Valon på Lofsrud skole 7. oktober? Han var ikke der for å drepe, det tror jeg det er enighet om. Det var planlagt at han skulle dit kun for å skremme, ikke for å drepe.

Read Entire Article