Det israelske forsvaret (IDF) har lagt ut bilder av stridsvogner som angivelig er på vei fra sør til nord, altså i retning Libanon.
– Det overrasker meg ikke, sier historieprofessor ved Universitetet i Oslo og Seniorforsker ved PRIO Hilde Henriksen Waage til TV 2.
Henriksen Waage er for tiden på ferieøya Kreta, men følger situasjonen i Libanon tett.
– Det jeg har fått med meg er at Israels forsvarssjef har gått ut å si at de må gjøre seg klare for en bakkeinvasjon.
Israels forsvar har torsdag også gjennomført en øvelse med bakkestyrker i den sjuende brigaden, bare noen kilometer fra grensen til Libanon.
«Under øvelsen fikk troppene forbedret sin operasjonelle og logistiske evne i forskjellige kampscenarioer innenfor fiendeterritorium i nord», skriver IDF.
– Alt tyder på at Israel følger samme mønster som de gjorde på Gazastripen, sier Henriksen Waage.
Svekket Hizbollah
I en melding på Telegram sier Det israelske forsvaret (IDF) at de akkurat nå utfører «presisjonsbombing» i Beirut, altså at de gjennomfører målrettede angrep i Libanons hovedstad.
– Først har Israel laget et påskudd for krigen ved å putte sprengstoff i disse personsøkerne, så bruker de det nå som et påskudd for bombingen, sier Henriksen Waage.
– De har gitt beskjed ved å slippe flygeblader om at de sivile må evakuere. Det er jo et helt feil ord å bruke for de sivile her blir jo fordrevet.
– Nå er spørsmålet hvor langt sør en eventuell bakkestyrke vil gå inn i Libanon.
Vil møte tøff motstand
Henriksen Waage tror en israelsk bakkeinvasjon i Libanon vil bli mye mer krevende en da de gjorde det samme på Gazastripen.
– Usikkerhetsfaktoren her er, hvis vi ser bort fra sivilbefolkningen, som Israel ikke ser ut til å bry seg om, er landskapet bakkestyrken møter helt annerledes.
– Det er fjell, bakker og små landsbyer, altså noe helt annet en det flate landskapet på Gazastripen, sier Henriksen Waage.
– Hizbollah er svekket og flere ledere er drept. Men Israel vet heller ikke hvor gode Hizbollah er til geriljakrig, hvilket det vil bli ved en bakkeinvasjon. De har mye våpen gjemt i bakken.
– Israel er også sårbare, og de har jo erfaring med å krige i Libanon før. Da måtte de trekke seg ut med halen mellom beina. Dette er ikke Hamas. Hamas er en lilleputt sammenlignet med Hizbollah.
– Hizbollah har stor kamptrening fra Syria og titusenvis av godt trente soldater. De har avanserte våpen fra Iran. Så her vil Israel sannsynligvis møte sterk motstand.
– En tragedie
Statsminister Jonas Gahr Støre sier til TV 2 at det er grunn til å være bekymret for det som nå skjer i Libanon.
– Det som skjer mellom Hizbollah i Libanon, og Israel, hvor det også nå pågår krigshandlinger, det er en tragedie i seg selv, og begge deler må stoppe, sier Støre til TV 2.
– Jeg tror fortsatt at det er begrenset fare for at det blir en storkrig. Jeg tror landene i regionen rundt vil forstå at det er vanskelig å kontrollere, og neppe noens klare interesse. Men igjen, det må bli våpenhvile både i Gaza og på grensen til Libanon.
Hvordan ser du på situasjonen nå?
Forslag om våpenhvile
Utenriksminister Espen Barth Eide er for tiden i New York i forbindelse med FN-toppmøtet. Også han følger situasjonen i Libanon nøye.
– Vi er svært bekymret fortsatt, sier Barth Eide til TV 2.
– En stor gruppe land som burde ha innflytelse på dette, inkludert USA, Frankrike som har særlig nære relasjoner til Libanon, Qatar og en rekke land i regionen har nå gått ut med et forslag om en 21 dagers våpenhvile i Libanon, mellom Hizbollah og Israel.
– Det er et godt forslag som vi fra norsk side støtter. Problemet er at ingen av de to som kjemper denne kampen er enig. Israel har avvist den ganske tydelig og Hizbollah har sagt at de ikke ønsker en våpenhvile isolert sett for Libanon. De ser dette i lys av det som skjer på Gaza.
– Hva forventer du av talen til Netanyahu som skal tale i kveld?
– Jeg tror mange med meg er veldig spent på hva han nå vil si. Han vil sannsynligvis nå forsøke å forsvare Israels posisjon og hvorfor det er viktig å bruke militære midler både i Gaza og i Libanon, og hvorfor de gir støtte til stadig flere bosetninger i Midtøsten, sier Barth Eide.
– Jeg tror han vil møte en lite imøtekommende forsamling, fordi jeg kan nesten ikke huske en israelsk regjering som har vært så upopulær i verdenssamfunnet som Netanyahu-regjeringen er nå.
Utenriksminister Espen Barth Eide skal torsdag delta på en rekke møter om Midtøsten i New York, og håper at det skal gi resultater.
– Det er noe som heter at i enhver krise så ligger det en mulighet. Denne krisen er den største som har vært i Midtøsten på veldig mange tiår. Da må vi også prøve å gjøre det til den største muligheten for å komme videre mot det eneste som kan gi en varig fred, nemlig at en palestinsk stat kommer på plass og får et endelig avklart forhold til Israel, sier Barth Eide.