Haaland-tallene snudd på hodet: – Som kattens lek med musen

1 day ago 4



– Det som kattens lek med musen. Om to-tre år kan det være motsatt igjen, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp etter å ha fått presentert tallene.

Da Erling Braut Haaland herjet i sin første sesong for Manchester City, var det særlig to ting som gikk igjen: Mål på én berøring og fra kloss hold.

Av de 44 spillemålene til nordmannen for City i 2022/23-sesongen, kom hele 37 av dem (84,1 prosent) etter en avslutning på den første berøringen. Og 19 av dem kom fra inne i 5-meteren (43,18 prosent), med kun én scoring fra utenfor 16-meteren.

Men siden starten på forrige sesong er trenden reversert helt. På 39 spillemål siden har kun syv av dem kommet fra inne i 5-meteren (18 prosent) og 16 av dem kommet på første berøring (41 prosent).

Aller tydeligst er forskjellen så langt denne sesongen, hvor bare to av ti spillemål har kommet med den første berøringen og det har blitt én scoring fra inne i 5-meteren.

– Jeg synes det viser en spiss i stadig utvikling. En Haaland som stadig blir bedre. Mer og mer komplett. Det viser en Haaland som stadig takler flere forskjellige typer kampbilder og viser flere forskjellige måter å score på, sier NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg.

Haaland West Ham

MER PÅ EGEN HÅND: Kristoffer Løkberg mener Haaland har blitt flinkere til å komme til sjanser på egen hånd. Her fra kampen mot West Ham, hvor han scoret to mål.

Foto: Reuters

Med- og motspill

I den første sesongen ble det også et rekordras uten like. Haaland scoret totalt, inkludert straffer, 52 mål og satte Premier League-rekord med 36 mål i en og samme sesong.

– Når spillere er gode, så snakker motspillerne mye om dem og analyserer hvordan de skal stoppe dem. I den kategorien er Haaland i. Han har den respekten hos motstanderne han møter. De legger seg lavere, de unngår å gi ham bakrom og de legger kanskje to spillere på ham, sier Carl-Erik Torp.

Han fortsetter:

– Det dreier seg om taktiske trender og med- og motspill. Hva gjør motstanderen for å prøve å stoppe City. Hvilke grep føler de at de må gjøre?

Rekordstart på sesongen

Det har ført til at Haaland har måttet tilpasse spillet sitt, mener Torp og Løkberg. De berømmer 24-åringen for måten han har klart nettopp det.

Denne sesongen står han med elleve mål på ni kamper og ble historisk med å score ti mål på de første fem Premier League-kampene.

– Det som imponerer med Haaland er at han utvikler seg. Han tar steg og det har han gjort hver sesong i City. Han utvikler nye deler av spillet og ser at han må bli bedre på noen ting. Han tilpasser seg og blir kanskje mer og mer komplett som spiss, sier han.

– Det går sikkert litt på fokuset hans også. Det tvinger seg frem en periode hvor han fokuserer på en ting, og så kommer det mange scoringer på den måten, sier Torp videre.

Carl-Erik-Torp-061023

EKSPERT: Carl-Erik Torp er imponert over utviklingen.

Foto: Birk Pessl-Kleiven / NRK

Løkberg peker på den samme dynamikken.

– Hvis du er midtstopper og skal spille mot City, så må du sette deg ned og se på Haaland sine foretrukne bevegelser. Da skjønner han at det også skjer, og at han må tenke annerledes over tid og klare å utfordre større rom. Samtidig som han er like forutsigbar for lagkameratene, noe han er veldig dyktig til, sier fotballeksperten.

Løkberg tror det å ligge et skritt foran motstanderne har vært viktig gjennom hele karrieren.

– Jeg tror det er det han har gjort hele livet. Jeg tror han har fortsatt å høste frukter av den iboende treningsiveren han har i seg, mener han.

– Positivt nytt for Norge

Landslagstrener Ståle Solbakken tror svaret kan ligge i både en utvikling fra Haaland selv og grep fra motstanderne.

– Det er nok en blanding. Interessant statistikk, skriver han i en melding til NRK.

Og skal vi tro Løkberg, er endringen også positiv for det norske landslaget.

– Der er arbeidsbetingelsene en helt annen verden enn det er i City. Det at man ser en Haaland som har utviklet spillet sitt, er veldig positivt nytt for Norge, sier han.

– Det vil i større grad være en variasjon for Norge hvordan kampene og kampbildene er. Det at Haaland i større grad er i stand til å takle flere forskjellige typer kampbilder, er veldig viktig for det norske landslaget, sier Løkberg.

Kristoffer Løkberg

IMPONERT: Kristoffer Løkberg har blant annet latt seg imponere over måten Haaland simulerer avslutningstrening.

Foto: Nicolai Eid Trondal / NRK

– Det var seks spillere rundt ham

Et bilde på hvordan motstanderen forsøker å demme opp for Haaland kom i hjemmekampen mot Inter i Mesterligaen tidligere i høst. Nordmannen hadde da kun 14 berøringer i hele kampen.

– Det var seks spillere rundt ham. Seks. Tre foran ham og tre bak ham. Sånn holdt de ham ute av kampen, sa City-manager Pep Guardiola på pressekonferansen etter kampen ifølge Goal.com.

Med mindre rom inne i boksen, har også Haalands mål i lang større grad kommet etter avslutninger med venstrebeinet.

Mens han scoret åtte mål med hodet og elleve mål med høyrefoten i 2022/23, har det bare blitt fire mål med hodet og fem med høyrefoten siden starten på forrige sesong. Siden starten av november i fjor har det kun blitt en hodescoring for City for Haaland.

Nye sjanser til å score mål venter allerede lørdag. Da spiller Manchester City hjemme mot Fulham klokken 16.00.

Publisert 04.10.2024, kl. 19.44 Oppdatert 04.10.2024, kl. 19.55

Read Entire Article