Gult kort til Equinors rolle i norsk fotball!

1 month ago 14



Skal Equinor få lov til å bygge omdømme ved å sponse unge talentfulle fotballspillerne, bør det settes konkrete krav til høyere engasjement og bidrag i det grønne skiftet.

 Thomas Andreassen / VGVIS ANSVAR, LISE: – Fotballpresident Lise Klaveness har på en forbilledlig måte stått opp for flere av våre grunnleggende verdier. Jeg håper hun og NFF viser like stort mot i klima- og naturkampen og begynner med å sette større krav til sine egne sponsorer, skriver landslagsspiller Morten Thorsby. Foto: Thomas Andreassen / VG
tirsdag 3. september kl. 11:12
Bilde av MORTEN THORSBYMORTEN THORSBY

fotballspiller og klimaaktivist

Norges Fotballforbunds landslagsskole er et fantastisk tilbud for unge utøvere som drømmer om å bli neste generasjon av toppspillere.

Den samme ungdommen vil bære de verste konsekvensene av klima- og naturkrisen.

Derfor bør Equinors sponsorat av landslagsskolen inneholde klare omstillingsforpliktelser og bidrag til engasjement av fotballen i det Grønne Skiftet.

Politikk og markeder speiler folks handlinger og holdninger. Skal vi få fart i det grønne skiftet, må vi derfor få med oss folket.

Fotballfamilien samler fem milliarder mennesker verden over. Gjennom fotballen kan vi nå praktisk talt alle.

Vi fotballspillere har enorm påvirkningskraft, på tvers av nasjonalitet, religion, kultur og legning.

Sammen med klubbene våre, forbundene våre og fotballens sponsorer kan vi gjøre en forskjell for jordens fremtid.

På min reise mot toppen i europeisk fotball har jeg erfart påvirkningskraften i mine omgivelsers handlinger og holdninger. Klubbene og forbundets fotballskoler, akademier og samlinger er viktige påvirkningsarenaer.

På samme måte har det betydd mye hva trenere og støttespillere mener og gjør.

Å bygge opp nye fotballstjerner koster. Det er derfor nødvendig at næringslivet bidrar i finansieringen av talentutviklingen i idretten vår.

At næringslivet krever noe tilbake for den støtten de gir, er helt naturlig.

Vi kan imidlertid ikke være ukritiske til pengene vi mottar. Vi må sette krav til sponsorens handlinger og holdninger.

Den desidert største kilden til den pågående klimakrisen er olje, kull og gass.

Skal vi komme oss ut av denne krisen, må vi slutte å bruke disse energikildene, uansett hvor de produseres og hvem som produserer dem.

Skal Equinor få lov til å bygge omdømme ved å sponse fremtidens viktigste påvirkere, de unge talentfulle fotballspillerne, bør det settes konkrete krav til høyere engasjement og bidrag i det grønne skiftet.

Les også: Fotballverden tar miljøgrep: – Et spesielt stort ansvar

De siste dagene har vi sett at Equinor vil opprettholde sin høye olje og gass produksjon i lang tid fremover samtidig som de reduserer satsningen på fornybar energi.

Det er ikke mye grønt skifte å lese ut av denne strategien.

Vi står midt i en klimakrise. 2023 endte med å smadre alle gamle temperaturrekorder. 2024 har startet som 2023 sluttet.

Katastrofale branner, flom og hetebølger har forårsaket store lidelser og ødeleggelser.

Klimakrisen kommer til å fortsette å øke i kraft og omfang inntil vi reduserer utslippene våre og får fart i det grønne skiftet.

Fotballforbundets president, Lise Klaveness har på en forbilledlig måte stått opp for flere av våre grunnleggende verdier.

Nå håper jeg Klaveness og NFF viser like stort mot i klima- og naturkampen og begynner med å sette større krav til sine egne sponsorer.

Tidsfristen for å melde inn saker til Fotballforbundets ting i mars 2025 er 1. november i år.

Vi i We Play Green oppfordrer alle norske klubber til å melde inn et forslag til tinget om å skjerpe kravene til Equinor hvis de skal få lov til å fortsette å være sponsor av Landslagsskolen.

Det fortjener vår fremtid og vår klode.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article