-
Vold mot supportere til Glimts neste motstander i Bodø
10 israelere skal være skadet skadet etter at de ble angrepet i Amsterdam etter en kamp mellom Ajax og Maccabi Tel Aviv.
Det israelske forsvaret planlegger å sende fly for å hente supporterne, etter at de ble angrepet av propalestinske demonstranter.
57 personer har blitt pågrepet etter hendelsen.
Maccabi Tel Aviv er også Bodø/Glimts neste hjemmemotstander i Europaligaen.
Tidligere har artist og medlem i Palestinakomiteen i Bodø, Thea Meyer, gått ut i Avisa Nordland og sagt at laget og deres supportere ikke er velkommen i Bodø.
– Vi vil vise at Bodø ikke støtter folkemord, sa Meyer til AN i september.
-
Varmerekord på Andøya
Aldri før er det målt høyere temperatur i november på Andøya.
Det bekrefter vakthavende meteorolog Matilda Hallerstig.
Natt til fredag ble det målt 14 grader på målestasjonen på Andøya flyplass.
Tidligere temperatur målt der i november var 12,5 grader.
– Det er ikke bare det at det er høyeste målt, den er en og en halv grad mer. Vanligvis når vi får ny høyeste måling så er det kanskje 0,1-0,2 grader mer. Så det er ganske så mye varmere.
-
Vogntog sklidd av veien i Lødingen
Et vogntog har sklidd av veien, veltet og ligger på siden i Sjøvegen i Lødingen, melder politiet i Nordland.
Ingen skal være skadd melder ambulanse. Sjåføren meldte om kraftig vind på stedet som kan være en årsak. Bilberger er bestilt.
Politiet har vært på stedet for å gjøre undersøkelser.
-
Mann tiltalt for grov vald og hatefulle ytringar
Mannen som slo ned ei ung kvinne i Ballangen i august er tiltalt og må møte i Midtre Hålogaland tingrett neste veke.
Mannen i 20-åra er tiltalt for grov kroppsskade, hatefulle ytringar, truslar og for å ha hindra ein offentleg tenesteperson i psykotisk tilstand.
Ifølge tiltalen sparka han den unge kvinna i overkroppen slik at ho fall bakover og slo hovudet i bakken. Det gav ho eit fem til seks centimterer langt kutt i hovudet. Deretter sparka han ho, og slo ho med ein trestokk. Han skal også ha ropt «jævla neger», og sagt at han skulle drepe ho.
Angrepet kom overraskande på og var motivert av den etniske bakgrunnen til kvinna, ifølge tiltalen.
Statsadvokat hos Statsadvokatane i Nordland, Hilde Stoltenberg skriv i tiltalen at dei vil legge ned påstand om tvungen psykisk helsevern.
Saka går for retten 14. og 15. november i Narvik.
-
Glimt-kapteinen refset sine egne etter tap
Bodø/Glimt tapte overraskende 1-2 hjemme for Qarabag i Europaligaen, onsdag kveld. Kaptein Patrick Berg var svært skuffet etterpå.
– Det er kanskje den mest frustrerende kvelden jeg har hatt som fotballspiller på veldig lenge, sier han til NRK.
-
Setter krisestab etter overgrepssak
Sametinget har opprettet krisestab etter at det ble kjent at avgått sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen er siktet for besittelse av overgrepsmateriale mot barn.
– Denne saken berører et helt samfunn. Nå må vi ta vare på hverandre, sier sametingspresident Silje Karine Muotka i en pressemelding.
Hun opplyser at Sametinget har opprettet en egen krisestab som ledes av sametingspresidenten.
– Vi har satt i gang omfattende tiltak for å ta vare på våre ansatte. Det viktigste for meg nå er at vi håndterer saken på en måte som ivaretar både Sametingets integritet og det samiske samfunnets tillit, sier Muotka.
Mandag ble Mikkelsen pågrepet og siktet for besittelse av overgrepsmateriale mot barn – samme dag fratrådte han som rådsmedlem med umiddelbar virkning.
Tirsdag ble Mikkelsen varetektsfengslet i to uker. Ifølge kjennelsen fra Salten og Lofoten tingrett har han erkjent straffskyld.
Mikkelsens forsvarer, advokat Ole Kristian Sandvik, opplyser til NRK at de ikke vil kommentere saken på nåværende tidspunkt. NTB har ikke lyktes i å oppnå kontakt med Sandvik.
(©NTB)
-
Mistenkt for ruskjøring i Bodø
En mann har blitt pågrepet av politiet etter tips fra publikum om at han kan ha kjørt i beruset tilstand.
Mannen som mistenkes for ruskjøring fremstilles for bevissikring og sak opprettes, melder politiet.
-
Knutsen med spissbytte mot Qarabag
Kjetil Knutsen gjør flere endringer i laget fra Molde-kampen, før Bodø/Glimts kamp mot Qarabag i Europaligaen.
Blant annet er både Fredrik Sjøvold og Håkon Evjen tilbake fra skade, mens Villads Nielsen og August Mikkelsen er inne i laget for henholdsvis Odin Bjørtuft og Isak Dybvik Määttä. Mikkelsen er inne som spiss, mens Philip Zinckernagel går inn på høyre kant.
Her er laget (4-3-3): Nikita Haikin – Fredrik Sjøvold, Villads Nielsen, Odin Bjørtuft, Fredrik Andre Bjørkan – Håkon Evjen, Patrick Berg, Ulrik Saltnes – Philip Zinckernagel, August Mikkelsen, Jens Petter Hauge.
-
Vil legge ned sykehjem i Bodø
Kommunedirektør i Bodø Kjell Hugvik, foreslår å legge ned Furumoen sykehjem i Misvær.
Det kom fram da han la fram budsjettforslaget i dag, skriver Avisa Nordland.
Sykehjemmet har 20 plasser, hvorav 6 er tilpasset personer med demens. Det ble også foreslått nedlagt i 2014, men da snudde poltikerene.
Hugviks budsjett inneholder også flere andre kutt, blant annet i kulturtilskudd, bemanning i grunnskolen, og drift av vei og bygg.
Han understreker også at Bodø må finne nye inntektskilder, ifølge AN.
– Bodø kommune kan ikke bare kutte og omstille sine tjenester. Vi må også utvikle bodøsamfunnet. Ny vekst kan styrke kommunens inntektsside ved økt skatteinngang. Det er mangel på næringsareal i Bodø i dag. Ny bydel på Hernes er viktig samfunns- og næringsutvikling som vi ikke kan utsette, sier Hugvik.
-
Bil kjørte av veien i Korgen
Nødetatene har vært i Korgen etter melding om at en bil har kjørt av veien.
– Fører har tatt seg ut av bilen og havnet i en bekk, skriver operasjonsleder Ina Kristin Selfors i en melding.
Ifølge politiet fikk brannvesenet sjåføren ut av bekken og over i ambulansen som har fraktet mannen til legevakta.
Sjåføren, en mann i 70 årene, var alene i bilen, og det er ikke meldt om personskader.
Ifølge politiet framstår det som om ulykken har skjedd i lav fart. Det er heller ikke mulig å si noe om materielle skadet på bilen før den er berget, skriver operasjonslederen videre.
-
Rekordår for sjømatnæringen – Nordland og Vestland topper lista
Fjoråret ble et rekordår for norsk sjømatnæring. De totale verdiskapingene og ringvirkningene var på 139 milliarder kroner. Blant fylkene har Vestland en verdiskaping fra sjømatnæringen på nær 26 milliarder, og er med det størst i verdiskaping, foran Nordland med 23 milliarder.
Deretter følger Møre og Romsdal og Trøndelag med 19 milliarder hver.
Det melder Nofima i en pressemelding.
96.000 mennesker er direkte og indirekte sysselsatte i fiskeri og havbruk noe som betyr arbeidsplasser og vekst over hele landet – fra små kystkommuner til storbyer som Oslo. Det viser den ferske rapporten utarbeidet av Nofima.
– Sjømatnæringen har alltid vært viktig for Norge, og de siste årene har betydningen økt. Næringen leverte solide resultater i fjor, sier forsker Audun Iversen, prosjektleder for rapporten «Sjømatnæringens ringvirkninger 2023».
Det er syv fylker som dominerer næringen: Vestland, Nordland, Trøndelag, Møre og Romsdal, Troms, Finnmark og Rogaland står for 85 prosent av verdiskapingen og ringvirkningene.
Havbruksnæringen er den ubestridte storkaren i norsk sjømatindustri, og står for over halvparten av den totale verdiskapingen. Dette tilsvarer 74 milliarder kroner inkludert ringvirkninger. Havbruket alene skaper direkte arbeidsplasser for 41.600 mennesker, og sysselsetter ytterligere 54.000 arbeidsplasser hos leverandører, underleverandører og serviceselskaper.
-
Alle tog sto stille i ett minutt
Alle tog i Norge sto i dag stille i ett minutt, for å hedre lokfører Rolf Henry Ankersen, som omkom i ulykken på Nordlandsbanen 24. oktober.
Om bord på togene ble følgende melding lest opp over høyttaleranlegget:
«Toget har stanset i 1 minutt for å hedre vår lokførerkollega Rolf Henry Ankersen som på tragisk vis omkom på Nordlandsbanen den 24. oktober. Begravelsen finner sted nå klokka 11.00.»
Den store jernbanefamilien i Norge sender våre varmeste tanker til familie og venner.
Rolf Henry Ankersen ble i dag begravet fra Dolstad kirke i Mosjøen.
-
Færre jobber i offentlig sektor, flere i det private: – Nordland skiller seg ut
–Nordland er det eneste fylket i landet hvor det har blitt færre arbeidspalsser i ofentlig sektor, viser nye tall fra SSB om antall arbeidsforhold i norske fylker.
Tallene gjelder kommunal, fylkeskommunal og i offentlig eide foiretak i fylket.
I kommunene er nedgangen på 12,4 prosent. I fylkeskommunen 1 prosent og i offentlig eide foretak 14,1 prosent.
Til sammenligning har Finnmark samlet ei økning på 13,4 prosent i offentlig sektor.
Det har også kommet flere nye jobber i privat sektor, noe stortingsrepresentant Bjørnar Skjæran (Ap) er fornøyd med.
Siden regjeringsskiftet, fra 3.kvartal 2021 til nå 3. kvartal 2024, viser SSBs nye tall torsdag at det er kommet 3995 nye jobber i Nordland. I privat sektor er veksten på 4761 nye jobber, altså 116 prosent av veksten.
– Det viser at regjeringens politikk er bra for nordlandsbedriftene, konstaterer Skjæran i en pressemelding.
Han fremhever samtidig at offentlig sektor også kommer til å få jobbvekst fremover.
– Fremover skal vi ansette flere i forsvaret og politiet for vår felles trygghet. Vi trenger flere i eldreomsorgen. I Nordland er det helsetjenestene som står for hele veksten i offentlig sektor til nå.
Skjæran mener det er ekstra viktig å bruke de gode tidene for arbeids- og næringslivet i Nordland til å inkludere enda flere folk i jobb.
– Derfor har vi i statsbudsjettet for neste år prioritert å gi flere arbeidspraksis. Vi styrker lønnstilskuddene slik at bedriftene gir enda flere som i dag står utenfor muligheten til å bli en del av det norske arbeidslivet. Det er viktig for mange unge.
-
40 millioner til ny stadion fra fylket
Fylkesrådet ønsker å gi et tilskudd på 40 millioner kroner til bygging av ny fotballstadion på Thalleveiåkeren i Bodø.
– Det skal være godt å bo, leve og jobbe i Nordland. Med et slikt tilskudd vil det følge klare forventninger om at det skal komme hele fylket til gode, sier fylkesråd for utbygging og eiendom, Lise Henriette Rånes.
Det betyr at Bodø/Glimt og fylkesrådet har gått bort fra tanken om en festeavtale som skulle gå i rundt åtti år. Denne løsningen er mer praktisk for alle, og Glimt står friere med bruken av tomta, mener Rånes.
– Åtti år med oppfølging av en festeavtale er ikke ønskelig for noen av partene. Denne løsningen gjør at både vi og Bodø/Glimt kan bruke mindre tid på byråkrati, og vi står begge friere etterpå, sier Rånes.
Et tilskudd på 40 millioner kroner fra fylkeskommunen vil likevel ikke komme uten forventninger fra politikerne og nordlandssamfunnet, påpeker fylkesrådsleder Svein Øien Eggesvik.
– Vi forventer at Bodø/Glimt skal være et lag for hele Nordland. En klubb som bidrar til bolyst og trivsel, med innsats inn i rekruttering og spilleglede for unge og eldre fotballspillere over hele fylket. Vi forventer også at de fortsetter innsatsen for like muligheter for jenter og gutter, kvinner og menn, og på fotballglede for alle, uavhengig av funksjonsnivå og sportslig nivå, sier han. Fylkesrådslederen er også fornøyd med det fokuset klubben har på bærekraft og klimatiltak.
– Et slikt tilskudd er enklere å gi når Bodø/Glimt jobber så godt for positive lokale og regionale formål, og i tråd med FNs bærekraftsmål. Hadde de vært en klubb som bare satset på eliten, så hadde det sittet mye lengre inne, sier Eggesvik, og mener dette er viktige momenter når saken skal opp til politisk behandling.
-
Strekning på Nordlandsbanen forblir stengt ut uke 46
Strekningen mellom Bjerka og Mo i Rana forblir stengt ut uke 46, etter togavsporingen 24. oktober.
Det melder Bane Nor.
Det vil si at tidligst åpning av strekninga er mandag 18. november.
Før strekningen kan åpnes må det ryddes og utbedres skader på og ved spor, og rassikring må ferdigstilles.
-
Helgeland Havn mer enn doblet overskuddet
Inntektene hos Helgeland Havn er opp rundt ti prosent, og overskuddet mer enn doblet.
Det skriver Helgelands Blad.
Økt aktivitet på Horvnes er hovedårsaken til at tallene øker.
De samlede kostnadene har i tillegg gått ned med omlag en halv million kroner
-
Ny rapport peker på flere trusler
En ny risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) for Bodø kommune peker på pandemier, ekstremvær og IT-problemer som de største truslene mot innbyggernes trygghet.
Det skriver Avisa Nordland.
Analysen, som blir behandlet av formannskapet 7. november, identifiserer totalt 13 risikofaktorer.
Ifølge analysen kan pandemier raskt ramme byen, ekstremvær forårsaket av klimaendringer kan skade infrastruktur, og IT-svikt kan lamme viktige kommunale tjenester.
Sikkerhetssjef Anne Stemland Olsen oppfordrer innbyggerne til å tenke på egenberedskap for å avlaste kommunen i krisesituasjoner, skriver AN.
– Det er kommunens ansvar å bruke ROS Bodø 2024 til å sørge for en god beredskap for de hendelsene vi kan bli rammet av, både alene og sammen med de øvrige beredskapsaktørene i kommunen, sier hun til avisa.
-
Trafikkulykke i Vefsn
Politiet melder om en trafikkulykke i krysset mellom E6 og fylkesvei 7272 i Vefsn.
To biler og to personer er involvert, men de fremstår som uskadet, ifølge politiet.
Nødetatene er på stedet, og politiet oppretter sak.
De mistenker at eine sjåføren har brutt vikeplikten. Føreren får beslaglagt førerkortet, og samtykker til dette.
Veien er åpen for trafikk.
-
Tettpakket program for helseministeren på Helgeland
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) skal torsdag og fredag besøke sykehusene på Helgeland, og programmet er tettpakket:
Program torsdag 7. november:
Kl. 14.30-15.30 Besøke Helgelandssykehuset avdeling Mo i Rana
Kl. 15.30-16.00 Møte med ledelse, tillitsvalgte og verneombud på sykehuset
Kl. 16.00-16.45 Møte med Rana kommune.
Program fredag 8. november:
Mosjøen:
Kl. 08.30-09.30 Besøke Helgelandssykehuset avdeling Mosjøen
Kl. 09.30-10.00 Møte med ledelse. tillitsvalgte og verneombud på sykehuset
Kl. 10.00-10.30 Møte med lokal sykehusaksjon
Sandnessjøen:
Kl. 12.30-13.30 Besøke Helgelandssykehuset avdeling Sandnessjøen
Kl. 13.30-14.00 Møte med ledelse. tillitsvalgte og verneombud på sykehuset
Kl. 14.30-15.00 Besøke Prestegården borettslag – Et helt nytt borettslag som Alstahaug kommune har tildelingsrett på. Inneholder dagsenter, base for hjemmetjenesten og selveide omsorgsboliger.
-
Brudd i vannledning i Bodø - kan bli misfarget
Det skriver Bodø kommune i en tekstmelding som har gått ut til berørte innbyggere.
– Vi har lokalisert bruddet og gjør alt vi kan for å få vannet tilbake så raskt som mulig.
Etter arbeidet skriver kommunen at vannet kan være misfarget.
– Vi anbefaler at det tappes kaldt vann så nært hovedinntaket som mulig til det blir klart.
De beklager problemene folk måtte få som følge av ledningsbruddet.
Ti tonn med sprengstoff i lufta 00:51
Neste