Gir handelskrigen røde tall?

1 month ago 57



Usikker eksport:

Blir tallene like røde som laksekjøttet med innføringen av Trump-toll? Slik svarer ekspertene.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
TRENGSEL: Ole-Eirik Lerøy, styreleder i Mowi, var blant rekordmange deltakere på North Atlantic Seafood Forum i Bergen. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Publisert 08.03.2025 20:53

Når Donald Trump innfører straffetoll på varer fra Canada og Mexico 2. april, rammer det i første omgang laks fra Canada eid av norske oppdrettere som Mowi, Cermaq og Grieg Seafood.

Kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland i Mowi sier ingen tjener på handelshindringer.

– Gjennom 60 år har vi blitt vant med å håndtere utfordringer, og selv om dagens situasjon er uforutsigbar, jobber vi hardt på alle våre salgskontorer i 26 land for å løse denne utfordringen også.

 Mowi
UFORUTSIGBAR: Ola Helge Hjetland sier de jobber hardt for å løse utfordringene. Foto: Mowi

Til iLaks sier selskapet at de er forberedt på flytte volum til andre produksjonsland. 

Kommunikasjonssjef Jeanett Galtung Døsvig i Grieg Seafood sier at de stoppet investeringer i Newfoundland, etter å ha lagt investeringer i British Columbia på is.

– Vi opprettholder produksjonen i Canada, men vårt fokus fremover blir Norge. Med stadige utsettelser og unntak på toll får vi et utydelig politisk bilde. 

– Falt dramatisk 

Selv oppdrettere som ikke har laks i Canada blir berørt av handelskrigen.

Administrerende direktør i laksebørsen Fish pool, Søren Martens, har nedjustert lakseprisprognosen fra 98,50 kroner per kilo (16. januar) til 88,50 kroner (4. mars).

 Siren Henschien / TV 2
TUSJ: Fish pool nedjusterte prisanslaget med ti kroner i år. Foto: Siren Henschien / TV 2

– Jeg fant frem tusj og bare endret 9-tallet til 8-tallet på glasskulen, sier han fra scenen foran et knippe spesielt inviterte gjester under North Atlantic Seafood Conference.

Den årlige sjømatkonferansen samlet mer enn 1000 sjømatprodusenter, innovatører og investorer i Bergen denne uken.

– Det som skjer nå, er at vi ser en veldig usikkerhet. Folk er veldig forsiktige, kontraktsprisene faller, og spotmarkedet har falt ganske dramatisk, sier Martens.

Må omstille

Verdens største lakseoppdretter Mowi produserer i sju land og eksporterer til mer enn hundre. At Norge eksporterer laks til 113 ulike land gjør oss robuste, sier sjømatanalytiker Paul Aandahl i Norges sjømatråd. 

– Lakseindustrien og sjømatindustrien generelt er veldig robust.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
ROBUST: Paul Aandahl (i midten) roser omstillingsviljen til norsk lakseeksportører. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

I generasjoner har oppdrettere håndtert endringer i vær, biologi og politikk, sier Martens. 

– Jeg tror ikke du finner mange som er så omstillingsdyktige. Stenges ett marked, så går det et par uker, og så har vi funnet nye kanaler. Laksenæringen er ekstremt flink til å snu seg rundt. 

Han nevner blokaden for ti år siden da Russland, som da var største importør, stengte for norsk laks. Etter noen uker med lave laksepriser, var tallene gode igjen.

Nå vil tollen mellom USA, Canada og Kina gi nye endringer i vareflyten, sier Aandahl.

– Alle taper

– Når de innfører innskrenkninger, vil det forrykke hele handelsbalansen. Norge tjener i det korte bildet, og det går veldig godt til USA hittil i år, men jeg tror alle vil være tapere i det lange bildet. 

Analysesjef Ragnar Nystøyl i Kontali understreker at fremtiden er uviss.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
DYRT: Å sende laks til nye markeder vil øke prisene for forbrukerne, sier Ragnar Nystøyl. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

– Det er en verden med masse usikkerhet. Selv om Norge ikke er nevnt i handelshindringene som USA legger på andre land, så er USA nest viktigste marked for laks etter EU. 

Siden laks slaktet i Canada utgjorde en femdel av det amerikanske laksemarkedet, sier Nystøyl det er mulig at USA vil ønske laks fra Norge isteden. Å sende laks fra Norge til USA, eller fra Canada til Asia istedenfor USA, vil uansett øke transportkostnadene.

Dyrere mat

– Det vil føre til økte priser for forbrukere og innbyggere i USA, men også de som produserer laksen må kanskje se noe lavere priser enn det de ellers ville ha sett. 

 Cermaq
USIKKERT: Går prisen opp, velger forbrukerne noe annet enn laks, sier Lars Galtung. Foto: Cermaq

Global direktør for kommunikasjon i Cermaq, Lars Galtung, bekrefter at forbrukere vil se etter annen mat hvis prisen stiger. 

– Det er svært usikkert å spå konsekvenser, men det kan bli utfordrende å snu salget mot andre markeder. Man kan kanskje komme inn med fisk fra Chile og Norge, men det kan fort komme toll på laks også herfra. Det som er sikkert, er at toll vil redusere etterspørselen da sluttprisen vil gå opp og konsumenter vil søke andre alternativer.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
ROLIG: Reguleringen av oppdrettsbransjen sikrer laksekaksene grønne tall, sier Fish Pool-sjef Søren Martens. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Martens er uansett ikke bekymret for røde tall for laksekaksene.

– Jeg er rolig. Så lenge vi har regulering av lakseoppdrettere og fiskere, vil de tjene mye penger. Det er helt uunngåelig. Så lenge det ikke blir vekst i produksjonen, så blir det høye laksepriser i ganske lang fremtid. 

Read Entire Article