Stortings­representantene med felles bønn

14 hours ago 9



Kashmir-konflikten:

De har bakgrunn fra hver sin side av konflikten, nå kommer de med et budskap om å samle seg.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
STÅR SAMMEN: Abid Raja og Himanshu Gulati står sammen i konflikten om Kashmir, til tross for sine forskjellige bakgrunner. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Publisert 07.05.2025 11:22 Sist oppdatert nå

– Det vi står her sammen om, er å mane til at det ikke skjer en ytterligere eskalering, samtidig som vi også viser vår motstand mot terror, sier Himanshu Gulati (Frp) til TV 2.

Han er den eneste politikeren på Stortinget med bakgrunn fra India.

Sammen med Abid Raja (Venstre), som har sin bakgrunn fra Pakistan, stod de onsdag samlet i Vandrehallen på Stortinget for å mane til deeskalering og fred. 

Fakta om Kashmir-konflikten

  • India og Pakistan har siden de ble selvstendige i 1947, vært i konflikt om regionen Kashmir. Striden utløste kriger i 1947, 1965 og 1999.
  • India kontrollerer mesteparten av det omstridte området. Både i den indiske og den pakistanske delen har et stort flertall av innbyggerne historisk sett vært muslimer. Til sammen bor det drøyt 18 millioner mennesker i regionen.
  • Siden 1989 har det pågått et opprør i den indiskstyrte delen av Kashmir som har kostet mer enn 47.000 mennesker livet. India har anklaget Pakistan for å støtte opprøret og drive egne leirer der opprørerne trenes opp.
  • India og Pakistan ble i 2003 enige om en våpenhvile, men fredsprosessen har stått i stampe, særlig etter terrorangrepet i Mumbai i 2008, som pakistanske ekstremister har fått skylden for.
  • I august 2019 opphevet den indiske regjeringen Kashmirs selvstyre og nedgraderte regionen fra delstat til to føderale territorier.
  • De to atommaktene står mot hverandre på hver sin side av en militært kontrollert delelinje – den såkalte Line of Control (LOC).
  • Kina har også territoriale krav i Kashmir. De kontrollerer det stort sett ubebodde området Aksai Chin. Grensen mellom India og Kina i området omtales gjerne som Line of Actual Control (LAC).
  • I 2020 var det sammenstøt mellom kinesiske og indiske styrker i Galwan-dalen i Ladakh i Kashmir, og rundt 20 indiske soldater skal ha blitt drept.
  • En FN-resolusjon fra 1948 fastslår at det skal holdes en folkeavstemning om Kashmirs framtid, men det har ennå ikke skjedd.
  • Under kolonitiden var Kashmir et delvis selvstyrt fyrstedømme under britisk overhøyhet, Jammu og Kashmir.

Kilder: NTB, Wikipedia, South Asia Terrorism Portal (SATP)

– Bekymringsfull situasjon

Natt til onsdag utførte India rakettangrep mot ni steder i Pakistan.

Det indiske anslaget ble gjennomført som svar på at 26 turister ble drept i Kashmir 22. april. India har anklaget Pakistan for å stå bak.

Minst 34 personer skal være drept og flere er skadet etter angrepet.

– Det er en bekymringsfull situasjon, jeg skjønner at mange i Norge er bekymret. De ter en konflikt mellom to atommakter, sier Gulati om situasjonen.

Pakistans statsminister sier de vil gjengjelde angrepet og varsler et kraftig svar.

Samtidig ber FNs generalsekretær de to atommaktene om å unngå at situasjonen eskalerer.

– Vi håper at partene holder de diplomatiske kanalene åpne. Forhåpentligvis vil de to partene klare å kommunisere med hverandre selv, hvis ikke håper jeg at FN eller andre stormakter bidrar til at vi får en løsning på denne forferdelige konflikten, sier Raja. 

– Stor kjærlighet

Samtidig som de to politikerne har bakgrunn fra hver sin side i konflikten som nå herjer, har de også felles bakgrunn.

Rajas far er født på den indiske siden, før han flyttet til Pakistan og så Norge.

Gulatis besteforeldre kommer fra det som nå er det pakistanske området, fra landene som frem til 1947 var samlet under ett. 

– Folk til folk er det stor kjærlighet og fascinasjon for hverandre. Når det kommer til politikere, har dette utspilt seg veldig annerledes i mange år. Nå håper vi virkelig at situasjonen deeskaleres og at partene kommer sammen, sier Raja.

Begge er de tydelige på at vennskapene og relasjonene mellom de med indisk opphav og de med pakistansk opphav, i Norge, må bevares.

– Et viktig budskap i dag er at folk med indisk opprinnelse og pakistansk opprinnelse, som bor fredelig sammen er venner her i Norge, jeg håper man står sammen, sammen mot terror og sammen for fred, sier Gulati.

Read Entire Article