Det er 26. april i år i et rolig turområde på Brannfjell i Oslo.
En mann i 70-årene kommer gående på en grusvei like ved Ekebergsletta. På et tidspunkt passerer han en annen mann med to hunder. Pensjonisten reagerer på at mannen ikke har hundene i bånd.
– Så sier jeg: «Er det ikke båndtvang?». Da bråsnur han og kommer opp i ansiktet mitt, har pensjonisten tidligere forklart i en reportasje i Åsted Norge.
– Det skjer så fort og det skjer så uventet, men han gjør et eller annet fysisk med meg. Jeg står med to bikkjer rundt meg, og langer ut et spark. Jeg tror jeg treffer den lille hunden. Det neste som skjer er at jeg går rett i bakken.
Skal ha blitt slått mens han lå nede
Politiadvokat Einar Grape tar imot Åsted Norge på Manglerud politistasjon.
Etter flere måneders etterforskning har politiet tatt ut tiltale mot hundeeieren for blant annet kroppskrenkelse mot pensjonisten.
– Det bærende tiltalepunktet er den volden som han utøvde mot fornærmede, sier Grape.
Ifølge tiltalen skal hundeeieren ha slått mannen i 70-årene i flere omganger, også da pensjonisten lå på bakken. Det skal ha blitt delt ut slag mot både hode- og mageregionen.
Etter voldsutøvelsen skal mannen ha stukket av med pensjonistens telefon da han ble forsøkt avbildet. Han er i tillegg tiltalt for skadeverk i forbindelse med at han kvittet seg med telefonen.
Tiltalen omfatter også et punkt for oppbevaring av en mindre mengde narkotika, som ble funnet da politiet ransaket hos hundeeieren.
Pensjonisten sa i reportasjen før sommeren at han opplevde hendelsen som svært brutal.
– Han slo og slo. Jeg tenkte: Gir han seg ikke før jeg er død, eller?
Tips ga politiet gjennombrudd
Det var i mai i år at politiet etterlyste hundeeieren gjennom Åsted Norge. I forbindelse med programmet kom det inn flere tips.
– Vi fant at særlig ett tips var interessant. Det gjorde at vi startet etterforskning opp mot denne personen og dette konkrete tipset vi fikk inn, sier politiadvokat Grape.
Et av etterforskningsskrittene politiet tok, var å kalle inn et vitne til fotokonfrontasjon. Vitnet skal ha sett deler av hendelsen, og hadde gitt en detaljert beskrivelse av hundeeieren.
I fotokonfrontasjonen fikk vitnet se bilder av ti personer som passet beskrivelsen. Én av personene mente hun å gjenkjenne som hundeeieren.
Dette var den samme personen som politiet allerede hadde som mistenkt i saken.
Åsted Norge var til stede under fotokonfrontasjonen, og fulgte også politiet under ransakingen hos hundeeieren.
Se hele reportasjen om saken i Åsted Norge på TV 2 Play
Uenighet om hendelsesforløpet
Hundeeierens forsvarer, Arne Petter Byre Sandvik, sier til Åsted Norge at hans klient har en annen oppfatning av hendelsesforløpet enn pensjonisten.
– Min klient har samarbeidet med politiet. Han har knyttet seg til hendelsen, og vil svare på spørsmål om straffskyld i retten, sier Byre Sandvik.
– Han har forklart at han har blitt oppsøkt av denne mannen på en uventet måte. Det har vært snakk om at min klients hund har blitt sparket, noe et vitne også bekrefter.
Vitnet forsvareren sikter til, er kvinnen som var i fotokonfrontasjon hos politiet. Hun anslår at hun først så opptakten til situasjonen fra rundt 60 meters avstand, før hun etter hvert gikk nærmere. Vitnet hevder at det først oppstod et munnhuggeri mellom pensjonisten og tiltalte, før pensjonisten skal ha sparket den minste av de to hundene til tiltalte.
– Det syntes jeg var et veldig stygt spark, sier vitnet til Åsted Norge.
Ifølge vitnet var det dette som utløste det første slaget fra hundeeieren.
– Da så jeg at han (hundeeieren, red.anm.) slo først et sånt ordentlig slag og liksom fløy på han (pensjonisten, red.anm.), sier vitnet.
Ifølge vitnet førte dette til at pensjonisten ramlet bakover og falt. Da skal hundeeieren ha gått etter pensjonisten og stått over ham mens han fortsatte å slå.
– Da var jeg kommet såpass nærme at jeg roper: «Hei, nå er det nok! Han ligger nede. Nå må du gi deg. Det er ikke greit at du står og slår han når han ligger nede.»
Vitnet så ikke den andre delen av hendelsen, der hundeeieren skal ha kommet tilbake og slått pensjonisten igjen da han ble forsøkt avbildet.
Pensjonisten takker de som har tipset
Politiadvokat Grape bekrefter at det er forskjellige oppfatninger av opptakten til hendelsen og graden av voldsbruk, men mener tiltalen mot hundeeieren står seg godt.
– Selv om det er en foranledning her, så er jo dette for politiet en fyr som åpenbart mister kontrollen, sier Grape.
Pensjonisten i 70-årene holder fast ved sin forklaring om hendelsesforløpet. Han sier han er glad for at politiet har prioritert saken, og at hundeeieren er identifisert.
– Jeg er takknemlig overfor de som har valgt å bry seg og tipse Åsted Norge og politiet. Det viser seg at det er viktig at flere i samfunnet bryr seg om denne type saker, avslutter pensjonisten.