Giljotinen sto klar. De ansvarlige skulle tas

1 month ago 23



Solveig Løvseth hadde en tung dag på jobben i fantastiske omgivelser i sentrum av Paris. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

KOMMENTAR: Tross kraftig sportslig svikt fikk Solveig Løvseth fra Trondheim være en del av den største OL-oppturen så langt.

Publisert: 31.07.2024 11:55

Birger Løfaldli

Kommenterer OL fra Paris

PARIS: Det manglet ikke på skepsis.

Det var som om kritikerne bare ventet på en ny utsettelse, på at målingene igjen skulle viste for høyt bakterienivå.

Så kunne de riste på hodet og latterliggjøre franskmennene for å ha gapt for høyt, siktet over evne.

Langet ut og fått forsterket myten om fransk arroganse.

Slik så det ut da kvinnenes triatlon ble satt i gang klokken åtte onsdag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Allerede halv sju onsdag morgen var det stormende jubel langs Seinen. Tusenvis av franskmenn hadde tatt plass på begge sider av elva.

Da Solveig Løvseth og konkurrentene ventet på startskuddet, hadde nattens regnvær gitt seg. Den blå himmelen åpenbarte seg.

Skottet du til venstre, så du Eiffeltårnet. Vred du hodet litt mer til siden, sto den mektige Invalidedomen som en trygg vokter over både atleter og publikum.

Et nytt arrangement midt i byen, i historiske rammer og med et imponerende folkeliv lenge før folk flest hadde startet på frokosten hjemme i Norge.

Slikt verden veldig sjelden er vitne til.

Solveig Løvseth i ferd med å fullføre OL-debuten i triatlon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Svømming i Seinen har vært ulovlig i over hundre år, full som den har vært av søppel og kloakk. Gjennom et prosjekt kostnadsberegnet til over 15 milliarder kroner skulle elva renses slik at den kunne benyttes i OL.

Hvorvidt dette skulle bli klart i tide, har vært en av de store snakkisene i forkant av lekene.

Både president Emmanuel Macron og borgermester Anne Hidalgo la stor prestisje i prosjektet, som på sikt vil komme alle innbyggerne til gode. Både miljømessig og ved å ha bademuligheter for innbyggere og turister på glovarme sommerdager.

Men skepsisen har samtidig vært enorm.

Solveig Løvseth endte til slutt på 48.-plass i OL-debuten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Tidligere i sommer var bakterienivået fortsatt for høyt. OL-ledelsen kunne ikke garantere at øvelsene ble gjennomført som planlagt.

Usikkerheten økte i styrke da herrenes konkurranse måtte utsettes tirsdag morgen.

Det ble spådd at også onsdagens øvelser kunne bli utsatt, at triatlon ville bli redusert til duatlon med kun sykling og løping.

Kritikerne sto i kø for å kalle det hele en arrangørskandale. Giljotinen sto klar. De ansvarlige skulle tas.

Så skjedde det stikk motsatte.

Fantastiske rammer da triatlon-øvelsen ble gjennomført onsdag. Foto: MARTIN BUREAU / Reuters

OL-debuten ble ingen sportslig opptur for vår egen Solveig Løseth, som fikk en svært vanskelig start og havnet nesten seks minutter bak etter svømmedelen.

Svømte feil gjorde hun også, men opplevelsen det var å være en del av dette vil hun nok aldri glemme.

– Jeg synes det er veldig kult at de hadde en så ambisiøs plan, at de har brukt såpass mye penger i denne arenaen. Det er den klart dyreste arenaen noen idretter har. Litt rart kanskje at de ikke hadde en plan B, når det har vært snakk om hvor skittent vannet har vært i en evighet, sier hun til Adresseavisen etter 48. plassen.

Solveig Løvseth på sykkelen foran Invalidedomen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Hvordan var vannet i Seinen?

– Jeg var mest stresset for at det var mye strøm. Selvfølgelig er det veldig viktig om det blir svømming eller ikke. Jeg regnet med at det ble, og så var det kjipt at vi ikke fikk teste på forhånd.

– Var det noen helsefare?

– Nei, de har veldig strenge krav på hva som er innenfor. Spør du meg, så tror jeg de fleste her egentlig ville godtatt å svømme selv om det var skitnere vann. Det er OL bare hvert fjerde år. Det verste som kan skje er at du blir litt dårlig i magen.

Cassandre Beaugrand fra Frankrike vant kvinnenes triatlon. Foto: Aleksandra Szmigiel / Reuters

Hjemmehåpet Cassandre Beaugrand vant, men dette ble aller mest en seier for de ambisiøse, fremsynte, innovative og offensive arrangørene i Paris.

Ja, de kan med rette kalles arrogante i og med at de ikke hadde en reserveløsning om Seinen ikke skulle bli klar i tide.

Samtidig: Den som intet våger, intet vinner.

De satset høyt, og de lyktes.

Gjennomføringen av triatlonøvelsene ble den største oppturen til nå for en arrangør som har løftet de siste års OL-fokus bort fra autoritære regimer og gigantomani til gjenbruk, folkeliv og idrettsglede.

Krydret med herlige kulisser i en by som viser seg som skapt for formålet.

Så vil de neste dagene vise om vannet i Seinen var så godt at utøverne ikke får noen ettervirkninger.

Read Entire Article