«Gi meg telefonen din, ellers banker jeg deg»

1 week ago 10



Gutt (16) tiltalt for flere Vipps-ran:

På rundtur i Oslo sentrum har 16-åringen truet til seg penger fra flere mindreårige, mener politiet.

 Gorm Røseth / TV 2
ÅSTED: To av de mange ranssakene som 16-åringen nå er tiltalt for, skjedde på t-banestasjonen på Helsfyr i Oslo. Foto: Gorm Røseth / TV 2

Publisert 27.09.2024 20:47

I løpet av mai og juni i år har gutten ranet eller forsøkt å rane til sammen 20 fornærmede, står det i tiltalen. Alle de fornærmede er mindreårige.

«Det er ut fra politiets forståelse ingen relasjon mellom de fornærmede og tiltalte», skriver politiadvokat Vilde Nergård i en epost til TV 2.

Mange av ranene er såkalte Vipps-ran, som innebærer at tiltalte har tvunget de fornærmede til å vipse ham penger.

«Viste frem kniv»

På Dælenenga fotballbane i Oslo i juni mener politiet at tiltalte og en annen mindreårig gutt oppsøkte tre andre gutter og tvang dem til «å vise frem vippsen sin».

«De viste frem en kniv og sa at de hadde knivstukket noen før», står det i tiltalen.

 Torjus Sagenes / TV 2
DÆLENENGA: Ved denne fotballbanen skal guttene ha ranet seg til 50 kroner, mener politiet. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Deretter skal de ha fått en av de fornærmede til å overføre 10 kroner til en annen fornærmet, før de tvang den andre fornærmede til å ta ut 50 kroner og gi det til dem.

I de andre ranssakene er det snakk om betydelig høyere beløp, der det høyeste er 2000 kroner.

«I de fleste tilfellene ble politiet kjent med saken ved at fornærmede eller foreldrene ringte inn til politiet kort tid etter hendelsen, mens noen av sakene blitt anmeldt i ettertid», skriver politiadvokat Nergård.

Tatt på McDonalds

Ved et annet tilfelle utenfor restauranten Fly Chicken på kjøpesenteret Oslo City mener politiet at 16-åringen og en annen mindreårig gutt tok tak i en tredje gutt og sa «hold kjeft og vis meg vippsen din». 

 Torjus Sagenes / TV 2
KJEDE: Utenfor denne restauranten mener politiet at den tiltalte forsøkte å rane til seg penger. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

«Forsøket lyktes ikke da fornærmede ikke hadde penger», står det i tiltalen.

Ranene skal ha skjedd på flere offentlige steder i Oslo sentrum, blant annet ved tre forskjellige McDonalds-restauranter, busstoppet i Storgata og Helsfyr T-banestasjon.

Ifølge tiltalen ble enkelte av ransforsøkene stoppet av vektere og/eller ansatte ved McDonalds og på Oslo City.

 Gorm Røseth / TV 2
TO GANGER: Både i mai og juni ranet 16-åringen noen på t-banestasjonen på Helsfyr, ifølge tiltalen. Foto: Gorm Røseth / TV 2

Utenfor T-banestasjonen i mai mener politiet at tiltalte skallet en annen gutt i overleppa og sa «gi meg telefonen din ellers banker jeg deg». 

Alvorlige forhold

16-åringen er også tiltalt for grov kroppskrenkelse og narkotikabesittelse. Han ble pågrepet den 4. september, men så løslatt av Oslo tingrett.

Påtalemyndigheten anket beslutningen og fikk medhold i lagmannsretten. De mener det foreligger sterk grad av sannsynlighet for gjentakelse. 

«Både tiltalen og siktelsen viser et omfattende mønster av kriminell atferd på kort tid som rammer en rekke fornærmede, til sammen 20 stykker. Det er alvorlige forhold rettet mot mindreårige», står det i kjennelsen.

Forsvarer: – Preget

Guttens forsvarer, advokat Cecilia Dinardi, opplyser til TV 2 at hennes klient erkjenner straffskyld for deler av tiltalen, uten at hun vil svare på hva han erkjenner og hva han nekter for.

 TV 2
FORSVARER: Advokat Cecilia Dinardi er ordknapp før rettssaken som begynner i oktober. Foto: TV 2

«Min unge klient er alvorstynget og preget av situasjonen han befinner seg i. Han er samtidig innstilt på å forklare seg når saken kommer opp, og til å ta ansvar for det han er ansvarlig for», skriver Dinardi i en SMS.

Den 7. oktober må gutten møte i Oslo tingrett.

På spørsmål om hvilke bevis som blir sentrale i retten, utover de involvertes forklaringer, svarer politiadvokat Nergård at det er hentet inn videoovervåking i forbindelse med flere av hendelsene.

Reagerer på voksne

I sommer opplevde Oslo-politiet flere lignende saker.

Kommunikasjonsrådgiver Steinar Wulfsberg-Gamre skriver til TV 2 at ran som involverer ungdom, ikke vanligvis utgjør et veldig stort omfang i det helhetlige kriminalitetsbildet i hovedstaden.

«Men ran er godt representert innen ungdomskriminalitet (som er økende), ofte begått av de samme gjerningspersonene», skriver han.

Dessuten ser politiet en urovekkende tendens.

«Sakene fra i sommer involverer ungdom og gjerningspersoner under straffbar lavalder. Flere av de fornærmede i disse ungdomssakene har reagert på at ikke forbipasserende voksne griper inn, når kriminaliteten skjer i det offentlige rom. Dette kan tyde på at kriminaliteten skjer fordekt som alminnelig ungdomskultur.»

Read Entire Article