Går mot flertall for å gjøre pils i parken lovlig

1 month ago 15



Ja til pils i parken, sier Aps programkomité.

Astrid Hoem er programkomiteens yngste medlem. Hun har alltid vært for pilsing i parken og er glad for at partiet nå følger etter. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten

Publisert: 06.09.2024 18:27

En siste rest av sommer brer seg over det ganske land. I helgen vil trolig mange trekke ut til landets mange parker. Og jekke en øl.

I dag er dette ulovlig.

Aftenposten har fått tilgang på Arbeiderpartiets uferdige partiprogram. Mye av programmet viser at Ap går inn for en strengere politikk på flere områder.

Men på ett område har en liberal vind slått inn over programkomiteen. De går inn for å gjøre det lov å drikke i parken.

– Loven følges jo ikke opp i byene i det hele tatt i dag, og jeg tror heller ikke det er den beste bruken av politiets ressurser. Det sier programkomiteens yngste medlem, AUF-leder Astrid Hoem.

Hun har for anledningen tatt med seg en alkoholfri øl, da det ikke ennå er lov med alkoholholdig drikke.

– Kan ha innstrammende effekt

Forslaget fra Arbeiderpartiet lyder som følger:

«Endre alkohollovgivningen slik at kommuner kan definere avgrensede friarealer og parker hvor det er tillatt å drikke alkohol.»

Hoem forklarer at de ønsker at kommunen skal bestemme hvilke parker man kan drikke i og hvilke som skal forbli alkoholfrie.

– I dag er det jo drikking i alle parker i Oslo for eksempel. Det er ingen parker man kan dra med barna og være sikker på at det ikke er full fest.

– Men da må jo politiet bruke ressurser på å kontrollere det?

– Ikke nødvendigvis. Når det blir et kommunalt ansvar, kan en mulig løsning være at skjenkekontoret har ansvar for det.

Hvis Arbeiderpartiet på neste landsmøte går inn for komiteens forslag, er det flertall på Stortinget for å tillate drikking i parken.

Fra før er Høyre, Frp og Venstre for å tillate alkoholkonsum i park.

En mer inkluderende russetid

Hoem sier det å tillate alkohol i park er et rettferdighetsspørsmål.

– Hvis du for eksempel er student i Oslo, så har du kanskje ikke tilgang grøntareal. Du har kanskje hverken balkong eller bakgård, og da blir parken det som tilsvarer det å ha hage.

Hun sier en slik lov og kan være med å legge til rette for en mer inkluderende russetid.

– Mange kommuner gir ungdommer lov til å bruke ulike arealer i dag, men de gjør det uten lovhjemmel.

– Er dere ikke bekymret for at en slik lov kan føre til mer drikking?

– Jo, det er bekymringer ved det. Men da mener jeg også at et kommunestyre og politikere må bruke ansvaret aktivt. Akkurat som man i dag gjør med skjenketiden.

AUF har ennå ikke tatt stilling til forslaget. Hoem er tydelig på at det er andre saker hun har presset hardere for i programkomiteen.

–Jeg er mye mer opptatt av bolig, klima og internasjonal solidaritet for å si det sånn. Men nettopp fordi det ikke er den viktigste politikken, skjønner jeg heller ikke hvorfor vi skal være så veldig mot det.

Unge Høyre: Heia, heia!

Det tradisjonelle pils i park-partiet Unge Høyre har i år vedtatt et alvorspreget partiprogram. Det er fullt av bekymring for hvordan det skal gå med Vesten, Europa og Norge – og helt fri for alkoholliberaliseringer. «Det viktigste først» heter Unge Høyre-programmet.

Og det viktigste er strengere innvandringspolitikk, lavere skatter og en kraftig opprustning av Forsvaret.

Da Aftenposten ringer Svenneby, skal han ikke ha på seg at han er blitt utliberalisert av AUF. Han viser han til at Unge Høyre har vedtatt en egen resolusjon med en rekke alkoholliberaliseringer. Resolusjonen sier riktignok ingenting om pils i park, men Svenneby forsikrer at Unge Høyre fortsatt støtter forslaget.

– Heia, heia, sier Svenneby, som mener Ap har godt av å bli «mindre kjipe».

– Det blir jo litt vanskeligere for Unge Høyre nå, men det er langt igjen før de er på vårt nivå.

Read Entire Article