For det ble «bare» sølv, selv om Fosnæs startet sin etappe med et forsprang på 37,2 sekunder. I målområdet ble hun imidlertid raskt omfavnet av lagvenninnene og da tok det ikke lang tid før smilet var på plass hos VM-debutanten.
– Det har vært noen nervepirrende dager, men jeg føler meg heldig som har disse tre, gode trenere og lagvenninner. De har virkelig backet. Da har det blitt lettere. Jeg er veldig takknemlig for at de backet sånn, sier Fosnæs til TV 2.
Heidi Weng, Astrid Øyre Slind og Therese Johaug dannet resten av kvartetten. De jublet i målområdet og kom med rosende ord til Fosnæs etter sølvet.
24-åringen tapte spurten mot det svenske sprintesset Jonna Sundling.
– Jeg håper alle så hvor god Kristin var på siste sluttspurt. Hun går mot verdens beste skiløper. Jeg er utrolig stolt av Kristin. Vi vant sølv, og vi kunne ikke gjort noe annerledes. Det er perfekt, det vi gjorde, sier Heidi Weng til NRK.
I TÅRER: Heidi Weng hadde all grunn til å være stolt med sin førsteetappe. Hun var i tårer etter sølvet på stafetten.
Foto: Torstein Georg Bøe / NRK– Vi prøvde virkelig å gå for gull, og det holdt nesten. Kristin var rå. Hun hadde samme taktomslag som dronningen selv. Jeg er utrolig fornøyd, legger hun til.
– I dag er vi kjempefornøyde med VM-sølv. Alle sammen leverer sitt beste, da kan vi ikke forvente mer, sier Johaug til TV 2.
– De kan å se det positive, det setter jeg veldig pris på, sier Fosnæs til TV 2.
Svensk totaldominans
Det betyr at de svenske langrennskvinnene står med fem av fem VM-gull i Trondheim. Norge står med hele fire annenplasser.
– Sundling har gjort en av tidenes oppvisninger på denne etappen, sier NRKs ekspert Torgeir Bjørn.
– Jeg tror Jonna var stivere enn hva Kristin og vi antok. Den første runden kostet enormt med krefter. Det svarte ganske dårlig da hun prøvde å øke farten. I etterpåklokskapens lys skulle Kristin prøvd seg tidligere, mener Martin Johnsrud Sundby.
– Kunne Norge gjort noe annerledes på siste etappe? spør NRK.
– Nei, det synes jeg ikke. Hun må prøve å gå et jevnt løp. Jeg ser sammenlignet med de andre lagene, så har hun gjort en god tid. Det er ekstremt sterkt av Sundling å ta den luka så fort, sier landslagstrener Sjur Ole Svarstad.
Ikke siden 2009 har de norske skikvinnene stått igjen etter et VM uten gull i bagasjen.
Femmila på søndag blir siste sjanse.
BARE NESTEN: Verdens beste sprinter, Jonna Sundling, ble til slutt for sterk for Kristin Austgulen Fosnæs.
Foto: NTB– Vondt av Kristin
Norge overrasket med uttaket til stafetten i håp om å knekke svenskene. Heidi Weng, Astrid Øyre Slind og Therese Johaug ble satt opp på de første etappene, mens VM-debutant Kristin Austgulen Fosnæs fikk ankeretappen.
Håpet var å åpne knallhardt og hindre en spurt med svenskene. Og det var ikke langt unna at de lyktes med den taktikken.
Heidi Weng åpnet med en fenomenal førsteetappe og sendte ut Astrid Øyre Slind hele 36 sekunder foran svenskene. Øyre Slind tapte noen sekunder, før Johaug økte forspranget igjen til 37 sekunder før sisteetappen.
– Jeg synes det er spennende. Jeg føler vi var offensive og jeg drømte om å få en sånn luke. Jeg er nesten på gråten, jeg er så nervøs. Jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg, sa Weng til NRK – og la til:
– Jeg har vondt av Kristin, egentlig, men vi har gjort en kjempejobb – det skal vi ha.
IMPONERTE: Heidi Weng sørget for et strålende utgangspunkt.
Foto: Torstein Georg Bøe / NRK– Det er helt tullete
Kristin Austgulen Fosnæs åpnet imidlertid rolig og i løpet av 700 meter hadde Jonna Sundling tatt innpå hele 22 sekunder.
– Det er helt tullete. Hun har gått inn et halvt minutt og vi har ikke blitt ferdig med første runde engang, sa en smått sjokkert Torgeir Bjørn.
FULL JUBEL: Her jubler nordmennene og svenskene etter stafetten.
Foto: NTB– Hva skjedde på førsterunden til Kristin? Var det bevisst å gå sakte? spør NRK.
– Jeg tror ikke hun gikk veldig sakte, det var en annen som gikk ekstremt fort, sier landslagstrener Svarstad.
Det tok ikke lang tid før de gikk i tospann – og i spurten viste Sundling hvorfor hun er verdens aller beste sprinter.
VM avsluttes med femmila i helgen. Herrene starter lørdag klokka 11.30, mens kvinnene begynner søndag klokka 11.30. Følg rennene i vårt studio og på NRK Sport radio.
Publisert 07.03.2025, kl. 14.30 Oppdatert 07.03.2025, kl. 15.29