Ga 52 dollar til veldedighet – dømt til 12 år i fengsel

1 month ago 28



Ksenia (33) fikk en flybillett i bursdagsgave. Nå er hun dømt til 12 års fengsel. – Jeg er ikke typen som trygler, men nå trygler jeg: Vær så snill!, sier mannen som kjøpte reisen til henne.

 Eleonora Srebroski / Reuters / NTB
AMERIKANSK: Her er Ksenia Karelina sammen med sin tidligere ektemann og svigerfamilie i Maryland i 2015. De to giftet seg i 2021 og hun ble da amerikansk statsborger og tok sin manns etternavn Khavana. Foto: Eleonora Srebroski / Reuters / NTB

Publisert 16.08.2024 23:58 Sist oppdatert 7 minutter siden

Russisk-amerikanske Ksenia Karelina ble torsdag dømt til tolv års fengsel i en russisk domstol for forræderi. 

Årsaken er at hun samme dag som Russland invaderte Ukraina, ga 52 dollar til den New York-baserte organisasjon, Razom, som gir humanitær hjelp til Ukraina.

 Dmitry Chasovitin / Reuters / NTB
DØMT: Ksenia Karelina ble torsdag dømt for forræderi etter donasjonen hun gjorde i USA i februar 2022. Foto: Dmitry Chasovitin / Reuters / NTB

33 år gamle Karelina er født i Russland, men har bodd i USA siden 2012. Den tidligere ballettdanseren ble amerikansk statsborger etter å ha giftet seg med en amerikaner i 2021. 

Fikk flybillett i gave

Hun ble skilt fra denne mannen, men har en ny amerikansk kjæreste. Han forteller at han våknet i sjokk til nyheten om at kjæresten var dømt.

– Jeg har fremdeles ikke skjønt hva som har skjedd, sier Chris Van Heerden rystet til CBS.

Han forteller at han var urolig over at Ksenia ville reise hjem på grunn av krigen, men kjæresten beroliget ham at krigen bare foregikk i Ukraina. Hun lengtet etter familien sin.

– Ksenia er russisk statsborger. Hun var totalt ubekymret, sier kjæresten. 

Han forteller at verken han eller Ksenia pleier å følge med på nyhetene, og at de aldri trodde den politiske situasjonen kunne påvirke dem. 

– Det var jeg som kjøpte flybilletten til henne til bursdagen hennes i desember. Hun ville hjem, det gjorde hun veldig klart. Så jeg overrasket henne med denne flybilletten, sier han. 

Først reiste de sammen til Istanbul, og planen var at de skulle reise til Russland begge to. Men Van Heerden følte seg ikke komfortabel med å reise til Russland, så han dro hjem igjen til Los Angeles etter at de hadde feiret nyttår i Istanbul.

Ble pågrepet etter landing

Ksenia Karelina ble pågrepet av sikkerhetstjenesten FSB da hun landet i Jekaterinburg i Ural-fjellene hvor familien bor. Hun ble avhørt i 12–16 timer, ifølge Van Heerden.

Problemene startet da russiske myndigheter forsto at hun også hadde amerikansk pass. Under avhøret gikk de gjennom mobiltelefonen hennes og oppdaget at hun hadde gitt penger til Razom to år tidligere.

Hun ble løslatt, men rett før hun skulle tilbake til USA, ble hun på nytt pågrepet og fengslet i 15 dager etter anklager om «hooliganisme» og deretter siktet for forræderi.

– Hevngjerrig grusomhet

Talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, kaller dommen og straffen «intet mindre enn hevngjerrig grusomhet».

– Vi snakker om 50 dollar til å avhjelpe lidelsene til det ukrainske folk. Å kalle det forræderi er fullstendig latterlig, sier han.

 Evan Vucci / AP / NTB
REAGERER: John Kirby kaller dommen i Russland for latterlig. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

FSB hevder Karelina proaktivt samlet inn penger til en ukrainsk organisasjon som skulle kjøpe militært utstyr og ammunisjon til det ukrainske forsvaret. 

Razom, som har hovedkontor i New York, benekter dette. De donerer utelukkende penger til humanitær hjelp til eldre og barn i Ukraina, hevder de.

Kjæresten til Karelina er både forvirret og rasende.

– Hele rettssaken er bare svindel. Hun er amerikansk statsborger som ga 52 dollar som amerikaner til en amerikansk organisasjon i 2022. Hun har ikke gjort noe galt, og nå er hun dømt for forræderi i Russland for en lov de innførte i 2023. Hvordan kan slikt skje?

– Ksenia skulle vært hjemme, og jeg er sint. Jeg er så sint og jeg forsøker å beherske meg, sier Van Heerden til CBS.

Det har nå gått åtte måneder, og Van Heerden føler seg sviktet over at kjæresten ikke var del av fangeutvekslingen som skjedde for to uker siden. 

Trygler om hjelp

– Min beskjed til amerikanske myndigheter er at vi har en amerikansk statsborger i fengsel der. Vi har kjæresten min, Ksenia Karelina, den mest hjertevarme, snille, gode personen i fengsel. 

– Jeg er ikke typen som trygler, men jeg trygler det amerikanske folk om å hjelpe meg med å få Ksenia tilbake, sier Van Heerden.

Kirby sier i en uttalelse at amerikanske myndigheter jobber for å gi Karalina konsulær bilstand. Den russiske advokaten hennes, Mikhail Musjailov, sier de kommer til å anke dommen. 

 REUTERS/Dmitry Chasovitin
I RETTEN: Ksenia Karelina i samtale med advokaten sin Mikhail Mushailov i retten i Jekaterinburg, Russland. Foto: REUTERS/Dmitry Chasovitin

– Hun erkjenner at hun overførte penger til organisasjonen, men erkjenner ikke skyld i å finansiere militært utstyr. Hun trodde ikke donasjonen kunne bli brukt til anti-russiske aktiviteter, sier advokaten ifølge det statskontrollerte russiske nyhetsbyrået Interfax. 

Siden den den russiske fullskala invasjonen av Ukraina, har Russland slått hardt ned på opposisjonelle, og innført lover som kriminaliserer all kritikk av krigen i Ukraina. 

Frykter for sikkerheten til amerikanere

1. august inngikk Russland og Vesten den største fangeutvekslingen siden slutten på den kalde krigen. Nå frykter mange at det igjen kan se ut som amerikanske statsborgere er spesielt utsatt for rettslig forfølgelse. 

Disse ble løslatt i fangeutvekslingen

• Evan Gershkovich: Reporter for amerikanske Wall Street Journal.

• Vladimir Kara-Murza: En av Russlands mest kjente gjenlevende regimekritikere.

• Paul Whelan: Amerikansk sikkerhetsdirektør, tidligere marinesoldat.

• Oleg Orlov: Menneskerettighetsaktivist.

• Ilja Jasjin: Opposisjonspolitiker.

• Danila Krinari: Dømt for hemmelig samrøre med utenlandske myndigheter.

• Kevin Likh: Tysk-russisk 19-åring dømt for forræderi.

• Lilja Tsjanysjeva: Opposisjonell aktivist.

• Ksenia Fadejeva: Opposisjonell aktivist.

• Sasja Skotsjilenko: Anti-krigskunstner.

• Rico Krieger: Tysk leiesoldat. Ble nylig benådet etter å ha blitt dømt til døden.

• Alsu Kurmatsjeva: Russisk-amerikansk journalist for Radio Free Europe.

• Patrick Schobel: Tysker pågrepet i St. Petersburg med cannabisgodteri.

• Herman Moyzhes: Tysk-russisk advokat og sykkelaktivist, tiltalt for forræderi.

• Demuri Voronin: Tysk-russisk journalist. Har skrevet for Kommersant og Veomosti. Dømt for forræderi.

• Vadim Ostanin: Tidligere sjef for Aleksej Navanlyjs kontor i den sibirske byen Barnaul. Avdekket korrupsjon lokalt.

Disse får Russland i bytte:

• Mikhail Mikusjin: Spionsiktet etterretningsoffiser, pågrepet i Tromsø.

• Vadim Krasikov: Dømt for drapet på en av Putins meningsmotstandere i Tyskland i 2019.

• Artem Dultsev: Slovensk illegalist, pågrepet med sin kone i Ljubljana i 2022. Utga seg for å være argentinsk.

• Anna Dultseva: Slovensk illegalist, pågrepet med sin mann i Ljubljana i 2022. Utga seg for å være argentinsk.

• Pavel Rubstsov: Etterretningsagent som har utgitt seg for å være spansk journalist. Pågrepet i Polen.

• Roman Seleznev: Hacker pågrepet i Maldivene og utlevert til USA.• Vladislav Kljusjin: Forretningsmann dømt for innsidehandel i Sveits.

• Vadim Konoshchenok: Smugler av elektronikk og høyteknologi. Pågrepet i Estland i 2022.

• To ikke-navngitte mindreårige: Ekteparet Dultsevs barn får innpass til Russland sammen med foreldrene.

Torsdag ble også en annen amerikansk statsborger, Joseph Tater, dømt til to måneders fengsel i Moskva for å angivelig ha oppført seg aggressivt mot en politimann, ifølge statskontrollerte russiske byråer som Tass og Ria Novosti. 

Karelina ble dømt i den samme domstolen med den samme dommeren som dømte journalisten Evan Gershkovich til 16 års fengsel for spionasje i juli. Han ble løslatt i forbindelse med fangeutvekslingen for to uker siden.

Read Entire Article