Frykter stormflo på seks meter

1 week ago 9



En av århundrets kraftigste orkaner slår inn mot Floridas Big Bend-region. Den påfølgende stormfloen kan bli katastrofal, ifølge eksperter.

 Lee County Sheriff's Office/Handout via Reuters
BÅTOPPDRAG: Marinesoldater står klare til å bistå i redningsarbeid under stormen Helene i Fort Myers Beach i Florida. Foto: Lee County Sheriff's Office/Handout via Reuters

Publisert 27.09.2024 09:27 Sist oppdatert 15 minutter siden

Orkanen Helene økte i styrke til kategori 4 natt til fredag, men har svekket seg til nivå 1 etter den nådde land. National Hurricane Center beskriver allikevel orkanen som «ekstremt farlig».

To millioner personer er nå uten strøm, og vannet er stigende. 

Allerede nå har vannstanden flere steder nådd nivåer man aldri før har sett, ifølge CNN. 

Stormfloen kan bli langt mer ødeleggende enn vinden. 

Meteorologene spår at vannstanden kan stige mellom 4,5 til 6 meter over normalen i de kystnære områdene av Big Bend.

– Den ledende dødsårsaken fra orkaner er vann, ikke vind, sier Craig Fugate, tidligere direktør for Federal Emergency Management Agency (FEMA). 

Han peker på at stormflo kan skyve bygninger helt av fundamentet, fange og drukne folk som har barrikadert seg hjemmene sine, vaske bort veier og broer, og knuse alt i sin vei.

LES: Ekstrem orkan: – Uovervinnelig scenario

Big Bend er tynt befolket sammenlignet med andre deler av Floridas kyst, men Fugate advarer om at ødeleggelsene likevel kan bli ekstreme for små byer i området.

Golfkysten er generelt mye grunnere enn Atlanterhavskysten. I tillegg kan ikke vannet spre seg langs kysten på grunn av geografien i området.

Slik ser orkanens øye ut fra verdensrommet. Foto: CIRA

– Det er veldig grunt vann. Og det er ingen steder vannet kan spre seg til. Det bare hoper seg opp og beveger seg innover, sier Fugate til nyhetsbyrået AP.

Manglende fluktruter

Mange av kystsamfunnene i området har bare én vei inn og ut. 

Når disse veiene er oversvømt, vil folk som ikke evakuerer bli sittende fast til stormen passerer og flommen avtar. 

Fugate understreker at de fleste veiene sannsynligvis vil være under vann, og at redningsmannskaper ikke vil kunne nå frem under stormen.

Med orkanen «Katrina» i 2005 i minne, frykter man konsekvensene av Helena. 

Katrina er den verste naturkatastrofen som har rammet USA. Den gang sviktet demningene som skulle beskytte New Orleans. Ødeleggelsene var katastrofale.

Tropiske sykloner er de kraftigste uværene som finnes. Vindhastigheten kan komme opp i over 300 kilometer i timen, og det kan regne nesten 1000 millimeter på et døgn. Vinden skaper enorme bølger, som sammen med det lave lufttrykket fører til stormflo og oversvømmelser.

Read Entire Article