I år som i fjor markerer Oslo kommune høytiden ramadan. Det får Oslo Frp-topp Magnus Birkelund til å reagere.
Publisert: 05.03.2025 20:58
Kortversjonen
- Oslo kommune markerer for andre gang. Kommunen tar regningen for markeringen, til tross for at byrådsleder Eirik Lae Solberg slo fast at noen andre måtte betale om det skulle skje igjen.
- Magnus Birkelund fra Frp kritiserer kaller markeringen en feilprioritering, særlig i krevende økonomiske tider.
- Byrådsleder Eirik Lae Solberg ønsker en bærekraftig løsning fremover, med håp om private bidrag og ny plassering på Grønland.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Fredag ble ramadanbelysningen i Roald Amundsens gate ved Rådhuset tent i forbindelse med den muslimske høytiden. Det er det ikke alle som er like begeistret for.
– Jeg mener det er en helt feil prioritering å bruke tid og ressurser på å lyse opp en ramadan-gate i en hel måned, sier Magnus Birkelund til Aftenposten.
Han er gruppeleder for Frp i Oslos bystyre.
Kritikken fra Birkelund er ikke ny. Det var nemlig i fjor at Oslo kommune for første gang tente ramadanbelysning i Oslo sentrum. Den gangen mente Birkelund at det sendte ut et uheldig signal.
I år er han mer opptatt av ressursbruken.
Skulle ikke ta regningen
I fjor slo nemlig byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) fast at kommunen ikke skulle ta regningen for ramadanbelysning igjen.
– Jeg håper at dette blir et fast innslag i bybildet, men hvis det skal fortsette, så må næringslivet og de religiøse organisasjonene ta regningen, sa han.
Likevel er det altså Oslo kommune som tar regningen i år. Det bekrefter Solberg i et skriftlig svar til Birkelund.
Eirik Lae Solberg (H)
Byrådsleder i Oslo.
Der understreker han at kommunen ønsker å la private aktører ta regningen. Byrådet har forsøkt å få til en løsning, men:
«Vi har dessverre ikke lykkes med det», skriver Solberg i svaret.
Det blir riktignok betydelig lavere kostnader i år, ettersom lysene allerede er innkjøpt. Ekskludert moms, kommer regningen på 165.800.
– Religion bør først og fremst være en privatsak
Til tross for at utgiftene blir lavere enn i fjor, er Birkelund fortsatt kritisk. Han peker på at det er krevende økonomiske tider.
Forrige uke varslet blant annet byrådet at det vil komme milliardkutt i kommunens tjenester fremover.
– Oslo kommune bør nå bruke all sin tid og ressurser på kjerneoppgavene som skole, eldreomsorg og samferdsel, fremfor religiøse markeringer, sier han.
Magnus Birkelund (Frp)
Gruppeleder for Frp i Oslos bystyre.
Han er også kritisk til at byrådet velger å markere én religions høytid, samtidig som andre høytider ikke blir markert.
– Kommunen bør ikke bruke penger på å markere religiøse feiringer, utover julen som har en særstilling i Norge. Religion bør først og fremst være en privatsak.
Kan flyttes til Grønland neste år
Overfor Aftenposten gjentar Lae Solberg at målet er å la noen andre ta regningen for markeringen.
– Samtidig er dette noe helt nytt i Oslo, og i Norge, så det krever en del arbeid opp mot det muslimske miljøet og næringsdrivende for å finne en langsiktig og økonomisk bærekraftig løsning, sier han.
Han føler seg imidlertid trygg på at det skal komme på plass en løsning.
– Jeg vet blant annet at representanter for det muslimske miljøet, og lokale næringslivsaktører ønsker å markere ramadan på Grønland neste år.